LAURENŢIU CIUREL: "Finalizarea listării Complexului Oltenia, în mai 2014"

A consemnat ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 iulie 2013

"Finalizarea listării Complexului Oltenia, în mai 2014"

Complexul Energetic Oltenia, societate care a fost înfiinţată în mai 2012, în urma fuziunii producătorilor de energie termo de la Craiova, Rovinari şi Turceni cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, va fi listat în mai 2014, estimează directorul societăţii, Laurenţiu Ciurel. Compania se confruntă, în prezent, cu dificultăţi în comercializarea energiei pe fondul scăderii importante a consumului şi pe fondul concurenţei puternice din partea producătorilor de energie eoliană, care au intrat în piaţă cu o energie foarte ieftină, datorită sprijinului pe care îl primesc prin certificatele verzi. Domnul Ciurel susţine că aplică programe de eficientizare, care să poată scoate energia la vânzare la un preţ competitiv şi analizează posibilitatea exportului în perioada următoare.

Reporter: În ce stadiu se află procesul de listare al Complexului Oltenia şi când ar putea fi derulată efectiv oferta publică?

Laurenţiu Ciurel: Pentru listarea unui pachet de acţiuni de 15% din capitalul social al societăţii a fost semnat contractul de intermediere, urmând ca, în decurs de 2 săptămâni, să înceapă procesul de prezentare a societăţii către diferiţi investitori pentru stabilirea unui interval de preţ/acţiune.

Conform ultimului acord încheiat cu FMI, estimăm că finalizarea ofertei primare va avea loc în mai 2014.

Reporter: Ce planuri aveţi pentru eficientizarea companiei pe termen scurt şi mediu astfel încât să puteţi asigura un volum mai mare al vânzărilor la un preţ mai mic decât cel actual?

Laurenţiu Ciurel: Au fost întreprinse o serie de măsuri pentru reducerea costurilor, astfel încât Complexul Oltenia să poată să efectueze oferte de vânzare cu preţuri mai mici. Trebuie luate, însă, măsuri şi de către autorităţi pentru reducerea subvenţiilor acordate energiei regenerabile, în scopul reducerii valorii facturii la consumatorul final.

În prezent, energia eoliană primeşte aproximativ 100 Euro/MWh, iar cea solară aproximativ 300 euro/MWh. Aceste subvenţii au condus la creşterea preţului energiei electrice la peste 500 lei/MWh şi, implicit, la reducerea drastică a consumului industrial.

Comparativ cu energia eoliană sau solară, Complexul Oltenia încearcă să vândă la preţuri sub 45 de euro/MWh.

Reporter: Ce şanse sunt să exportaţi energie în condiţiile în care ANRE a eliminat taxa de transport?

Laurenţiu Ciurel: În perioada următoare sunt puţine şanse ca societatea noastră să exporte energie electrică, deoarece nu are încheiate astfel de contracte, acest lucru fiind condiţionat de participarea la licitaţia pentru capacitatea de interconexiune. Începând cu 1 august, Complexul Oltenia s-a înscris la piaţa de alocare a capacităţilor de interconexiune. Totodată, în vederea efectuării unui export de energie electrică, am perfectat cu Transelectrica un contract de import-export.

Reporter: Ce ţinte v-aţi propus pentru îmbunătăţirea performanţei financiare a societăţii în acest an şi pe durata mandatului dumneavoastră?

Laurenţiu Ciurel: Pentru acest an, se urmăreşte menţinerea pe profit a societăţii, având în vedere că atât legislaţia actuală, cât şi condiţiile meteorologice sunt nefavorabile pentru producătorii de energie pe bază de cărbune.

Strategia societăţii pe termen lung vizează menţinerea cotei de piaţă din anul 2012, respectiv 28%, prin fuziunea cu alţi producători şi crearea de noi capacităţi de producţie, altele decât cele existente, în vederea menţinerii unui echilibru între sursele convenţionale şi cele regenerabile.

Reporter: Ce cifră de afaceri şi ce profit estimaţi pentru Complexul Oltenia în prima jumătate a acestui an?

Laurenţiu Ciurel: Pentru prima jumătate a acestui an, estimăm o cifră de afaceri de 1,22 miliarde lei, un profit brut din exploatare de 26 milioane lei şi un profit brut din exerciţiul financiar de 84 milioane lei.

Reporter: Care sunt factorii care au afectat performanţa financiară a societăţii în prima jumătate a anului?

Laurenţiu Ciurel: Performanţa financiară a Complexului Oltenia a fost influenţată de scăderea cotei de piaţă în prima jumătate a anului, cauzată de hidraulicitatea ridicată, creşterea puterii instalate în centralele eoliene până la 2200 MW şi în centralele solare până la 250 MW, dar şi de legislaţia ANRE (n.r. reglementatorul pieţei de energie), care a permis funcţionarea cu prioritate a producătorilor de electricitate din surse regenerabile.

Reporter: Care este volumul total al energiei vândute de companie în primul semestru? Cât la sută a fost vândută pe PCCB şi cât la sută pe PZU?

Laurenţiu Ciurel: În semestrul I al acestui an, Complexul Oltenia a vândut pe toate pieţele de energie electrică aproximativ 5 TWh. Energia vândută pe PCCB reprezintă un procent de 18%, iar cea vândută pe PZU reprezintă un procent de 22% din total vânzări.

Reporter: Care este valoarea totală a acestei energii electrice contractate?

Laurenţiu Ciurel: Valoarea totală a energiei contractate este de 944 milioane lei.

Reporter: Cât la sută din producţia estimată de Complexul Oltenia pentru 2013 este contractată, la această dată?

Laurenţiu Ciurel: Producţia estimată de companie pentru anul 2013 este de 12,5 TWh, din care 7 TWh (56,75%) este deja contractată.

Reporter: Care sunt investiţiile programate de societate în acest an şi care este valoarea lor totală? Care sunt sursele de finanţare a acestor investiţii?

Laurenţiu Ciurel: Investiţiile Complexului Oltenia aflate în curs de derulare în acest an vizează îndeplinirea condiţiilor de mediu impuse (implementarea instalaţiilor de desulfurare şi a celor de evacuare zgură şi cenuşă în şlam dens) şi investiţii pentru modernizarea unor capacităţi de producţie, atât în zona energetică, cât şi în cea minieră. Valoarea totală a investiţiilor programate pentru acest an se ridică la suma de 1,7 miliarde lei, fiind finanţate din surse proprii, credite bancare aflate în derulare şi fonduri structurale.

Reporter: Este necesară o rectificare a BVC-ului companiei? Dacă da, vă rog să detaliaţi.

Laurenţiu Ciurel: Da, este necesară o rectificare a BVC-ul companiei în funcţie de indicatorii realizaţi, deoarece scăderea cu 20% a consumului de energie în sistem faţă de 2012 şi creşterea ponderii pe piaţă a energiilor regenerabile au dus la nerealizarea bugetului iniţial.

Reporter: În ce stadiu este proiectul derulat cu partenerii chinezi la Rovinari?

Laurenţiu Ciurel: Termenul pentru finalizarea studiului de fezabilitate este estimat pentru luna noiembrie, urmând să fie eliberat avizul de construcţie. Lucrările vor dura 36 de luni de la data obţinerii autorizaţiei.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb