Le Figaro: Premierul francez în exerciţiu Gabriel Attal a votat la Vanves în turul doi al alegerilor legislative franceze

A.F.
Politică / 7 iulie

Le Figaro: Premierul francez în exerciţiu Gabriel Attal a votat la Vanves în turul doi al alegerilor legislative franceze

Premierul francez Gabriel Attal a votat duminică la Vanves, în Hauts-de-Seine, în turul doi al alegerilor legislative anticipate, în urma căruia Rassemblement national (RN, extremă dreapta) urmează să obţină o victorie, relatează Le Figaro.

Fostul premier Édouard Philippe, primarul Havre, în Seine-Maritime, a votat la rândul său.

El a anunţat că va face baraj Partidului Rassemblement national (RN, extremă dreapta) în favoarea "candatului comunist" Jean-Paul Lecoq.

Primarul din Perpignan, în Pyrenees-Orientales, Louis Aliot, candidatul înfrânt la conducerea RN, a votat în localitate.

Preşedintele Les Rerpublicaons (LR, dreapta) - un titlu contestat de către baronii din partid - Éric Ciotti a votat la Nisa.

El candidează în circumscripţia sa din Nisa - susţinut de RN, cu care a încheait o alianţă.

Fostul cap de listă al Partidsului Reconquête!, Marion Marechal, exclusă de Eric Zemour după ce a cerut o alianţă cu Jordan Bardella, a votat la Paris.

Campania dintre cele două tururi a fost marcată de retrageri ale multor candidaţi macronişti din Ensemble şi din Noul Front Popular (NFP) în numele unui "front republican", învigorat de perspectiva numirii preşedintelui RN Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, premier.

În total 130 de candidaţi NFP şi 80 de candidaţi macronişti s-au retras din cursă de duminică şi până marţi, reducând numărul tripletelor de la 306 la 89, potrivit Institutului de sondare Ipsos.

Mobilizarea alegătorilor se anunţă importantă, la un nivel ca în primul tur (66,7%), cu mult peste cea din 2022 (47,5%).

În urma acestor retrageri, perspectiva unei majorităţi absolute a RN şi unei facţiuni a Les Respublicains (LR) s-a îndepărtat.

Mai multe sondaje creditau vineri acest bloc cu o majoritate relativă în eroziune de 200-230 de mandate potrivit Elabe, 205-230 de mandate potrivit OpinionWay, 175-2015 potrivit Ipsos, 170-201 potrivit Ifop şi 185-215 potrivit Harris Interactive, o creştere spectaculoasă faţă de cele 88 de mandate RN în actuala legislatură, dar insuficientă pentru a atinge o majoritate absolută de 289 de mandate.

Francezii votează duminică în turul doi al alegerilor legislative anticipate, un scrutin istroic, în urma căruia RN urmează să obţină o victorie, însă incert în privinţa posibilităţii ca extrema dreaptă să obţină o majritate absolută în Adunarea Naţională şi să formeze un guvern.

Alegătorii au votat RN şi pe aliaţii lor din LR pe primul loc duminica trecută - cu 33,2% dintre voturile exprimate, urmaţi de NFP (28,0%) şi blocul prezidenţial (20,0%).

Această victorie fără precedent într-un scrutin legislativ a deschis uşa intrării extremei drepte la putere, o premieră în Franţa după al Doilea Război Mondial şi o lovitură răsunătoare, cu repercusiuni care depăşesc frontierele Franţei.

Extrema dreaptă "are potenţialul să conducă la o destabilizare mai largă, atât a Europei, cât şi a cursului integrării europene", avertiza vineri fostul premier grec Alexis Tsipras.

"Ne confruntăm, aşadar cu un pericol existenţial", avertiza el.

El a anunţat că va face baraj Partidului Rassemblement national (RN, extremă dreapta) în favoarea "candatului comunist" Jean-Paul Lecoq.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb