Legăturile transfrontaliere au reprezentat prioritatea Depozitarului Central

(C.P.)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 martie 2010

Adriana Tănăsoiu: "Se poate spune că au fost create premisele pentru creşterea lichidităţii, prin facilitarea atragerii pe piaţa românească de emitenţi din cele 16 ţări cu care Depozitarul Central a stabilit legături transfrontaliere."

Adriana Tănăsoiu: "Se poate spune că au fost create premisele pentru creşterea lichidităţii, prin facilitarea atragerii pe piaţa românească de emitenţi din cele 16 ţări cu care Depozitarul Central a stabilit legături transfrontaliere."

"Anul 2009 a însemnat pentru Depozitarul Central (DC) şi, implicit, pentru participanţii la sistemul RoClear, o deschidere mai mare către pieţele de capital internaţionale şi oferirea posibilităţii de diversificare a portofoliilor investitorilor, prin facilitarea accesului acestora la instrumentele financiare tranzacţionate pe pieţele europene, dar care nu erau disponibile pe piaţa din Româ­nia", potrivit Adrianei Tănăsoiu, directorul general al instituţiei . Domnia sa este de părere că "se poate spune că au fost create premisele pentru creşterea lichidităţii, prin facilitarea atragerii pe piaţa româneas­că de emitenţi din cele 16 ţări cu care Depozitarul Central a stabilit legături transfrontaliere".

Instituţia recapitulează, într-un comunicat, realizările anului trecut, începând cu stabilirea conexiunii directe cu depozitarul internaţional Clearstream Banking Luxembourg, devenită operaţională în luna aprilie 2009. Astfel, participanţii la sistemul RoClear au primit acces direct la eurobondurile tranzacţionate pe pieţele de capital internaţionale.

Începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2009, poate fi consemnată o altă premieră pentru piaţa de capital din România: instrumentele financiare emise de OMV AG, DEUTSCHE BÖRSE AG şi certificatele Volksbank pe indicele ROTX, respectiv pe indicele CROX, emise de ÖSTERREICH­ISCHE VOLKSBANKEN AG au fost încărcate în sistemul RoClear, iar serviciul de decontare a tranzacţiilor transfrontaliere cu instrumente financiare care nu sunt admise la tranzacţionare în România a devenit operaţional, se mai arată în comunicatul DC.

În luna iulie a anului trecut, Depozitarul Central a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Eurosis­temul, privind participarea la sistemul de decontare pan-european TARGET2 Securities, pentru decontările în moneda euro. Până la acea dată, un număr de 28 de depozitari centrali au semnat Memorandumul de Înţelegere cu Eurosistemul, Depozitarul Central fiind primul depozitar dintr-o ţară non-euro din Europa de Sud-Est care a decis să realizeze acest pas important în susţinerea proiectul T2S.

În prezent, Depozitarul Central este implicat în procesul de negociere a cadrului contractual cu Eurosis­temul, prin intermediul celor trei structuri principale: "T2S CSD Contact Group", "T2S Task Force on Contractual Issues" şi "T2S Project Managers" Sub Group".

În acelaşi timp, Depozitarul Central a pus la dispoziţia participanţilor serviciul de decontare a tranzacţiilor Over The Counter (OTC) pentru instrumentele financiare internaţionale admise la tranzacţionare pe cel puţin o piaţă reglementată, inclusiv pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti, precum şi pentru instrumentele financiare cu venit fix, inclusiv titluri de stat.

Asociaţia Depozitarilor Centrali din Europa recunoaşte progresele Depozitarului autohton

La începutul lunii octombrie 2009, Depozitarul Central a organizat, în premieră, la Bucureşti, întâlnirea membrilor Asociaţiei Depozitarilor Centrali din Europa (ECSDA). La acest eveniment au participat conducerile executive a 25 de depozitari centrali din Europa, printre care Euroclear, Clearstream, SIS Clear - Elvetia, Helex - Grecia, Keler - Ungaria, Univyc - Cehia, KDPW - Polonia, Monte Titoli - Italia, Iberclear - Spania, OeKB - Austria, Interbolsa - Portugalia.

"ECSDA a ales ca acest eveniment să se desfăşoare în România, ca un semn de recunoaştere a progreselor notabile şi iniţiativelor pe care Depozitarul Central le-a întreprins în ultima perioadă şi pe care continuă să le promoveze, prin oferirea de noi servicii în beneficiul membrilor săi" - a declarat Joel Merere, preşedinte ECSDA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb