Legea care modifică unele reglementări în domeniul insolvenţei - publicată în MO

Cezar Poştoacă, avocat "VASILE DELEANU - AVOCAŢI "
Miscellanea / 10 iulie 2020

Legea care modifică unele reglementări în domeniul insolvenţei - publicată în MO

Legea nr. 113/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 88/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul insolvenţei şi a altor acte normative a fost publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 600 din 08 iulie 2020.

Prin aceasta Lege, se aproba OUG 88/2018 dar se aduc si modificari acesteia!

Modificari importante:

1. Creste valoarea prag de la 40.000 lei la 50.000 lei;

2. A fost eliminata prevederea care impunea ca la deschiderea procedurii introdusa de debitor, cuantumul creantelor bugetare trebuie sa fie mai mic de 50% din totalul declarat al creantelor debitorului - art. 5 pct. 72;

3. Judecatorul sindic va desemna un administrator judiciar provizoriu, dintre oferetele depuse la dosar, doar daca nu sunt propuneri de desemnare formulate de creditori / debitoare - art. 57.

4. Nu mai este obligatorie aratarea disponibilitatii de timp si resurse umane, experienta generala sau specifica, ci este facultativa - art. 57.

5. A fost eliminata interdictia de a desemna persoane de specialitate (avocati, experti, contabili, evaluatori, etc) daca sunt persoane afiliate cu adm / lichidatorul judiciar, cu debitorul sau vreunul din creditori - art. 61 alin. 2.

6. De asemenea, s-a introdus posibilitatea ca persoanele de specialitate prevazute de art. 61 alin. 1 sa poata fi recuzate daca sunt in conflict de interese (in cazul in care nu se abtin).

7. A fost majorat termenul de analiza a cererilor de plata a creantelor curente de la 10 zile la 15 zile - art. 75 alin. 3.

8. A fost clarificata situatia sumelor de bani provenite din valorificarea bunurilor sechestrate care se vand in procedura - art. 91: (3) Sumele obţinute din valorificarea bunurilor prevăzute la alin. (1) vor fi distribuite conform prevederilor legale, urmând ca diferenţele favorabile după plata onorariilor şi a cheltuielilor de procedură să fie puse la dispoziţia organelor de urmărire penală."

9. Creantele fiscale contestate, se vor inscrie provizoriu la masa credala pana la solutionarea definitiva a Contestatiei, iar nu sub conditie rezolutorie cum era pana acum - art. 102 alin. 8 indice 1.

10. A fost eliminata prevederea de la art. 143 - Pentru datoriile cumultate in perioada procedurii de insolventa care au vechime mai mare de 60 de zile, se poate incepe executarea silita.

11. Se majoreaza limita maxima a amenzii de la 30.000 lei la 50.000 lei pentru nerespectarea mentionarii in insolventa, in faliment in actele emise sau pe site-ul debitoarei - art. 337.

Cezar Poştoacă, avocat "VASILE DELEANU - AVOCAŢI "

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb