Legea de modificare a Statutului procurorilor şi judecătorilor a primit raport favorabil

George Forcoş
Politică / 29 noiembrie 2017

Legea de modificare a Statutului procurorilor şi judecătorilor a primit raport favorabil

Actualizare 21:45 PNL va ataca la CCR proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor

Senatorul liberal Alina Gorghiu a declarat că PNL intenţionează să atace la Curtea Constituţională modificările aduse Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, după ce Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a adoptat un raport favorabil în cazul acestui proiect.

"Nu vom vota aceste legi. Cel puţin 303 (Legea 303/2004-n.r.) - categoric votul va fi împotrivă. Vom ataca la CCR această lege şi vom cere PSD până în ultima secundă să respingă nişte proiecte care produc daune sistemului judiciar", a spus ea, citată de Agerpres.

Senatorul Alina Gorghiu a criticat "graba pentru finalizarea acestui proiect pe repede înainte". Ea a mai precizat că liberalii aşteaptă pronunţarea CCR pe marginea sesizărilor făcute de PNL şi USR în ce priveşte hotărârile în baza cărora a fost înfiinţată comisia.

"Evident, înţelegem că este un cadou de Moş Nicolae pe care îl fac domnului Dragnea. (...) Sunt îngrijorată de următorul aspect: sunt zeci, sute de amendamente ţinute în continuare în tabel ca fiind respinse, care sunt adevărate bombe, posibil de adoptat în plen", a menţionat ea.

Gorghiu a invocat patru modificări făcute de reprezentanţii majorităţii "neţinând cont de faptul că este necesară o reformă reală a sistemului judiciar".

"În primul rând: independenţa procurorilor nu mai există ca şi criteriu în lege. Deci vorbim de afectarea independenţei procurorului în România, ceea ce şi-au dorit de foarte multă vreme. Doi: diluarea integrităţii magistratului. În România, orice funcţionar public împotriva căruia începe urmărirea penală este suspendat de la locul de muncă. Un magistrat care este trimis în judecată poate să stea pe scaun şi să judece, ceea ce mi se pare jignitor la adresa oricărui justiţiabil din România. Trei: vorbim de restrângerea rolului preşedintelui în cazul numirilor magistraţilor. Problema este că prin această comisie se încalcă hotărârile CCR. Există hotărârea invocată de noi, 375, care spune foarte clar că nu ai voie să goleşti de conţinut atribuţia aceasta a preşedintelui", a precizat senatorul PNL.

În ce priveşte dezbaterile de miercuri referitoare la răspunderea magistraţilor, Gorghiu a apreciat că acestea au constituit "un teatru ieftin"

"Nimic din ce s-a spus în spaţiul public nu a devenit realitate. În continuare, statul, prin Ministerul de Finanţe, are dreptul să dispună dacă face sau nu face acţiunea în regres. Este doar o modificare de cuvinte. Practic, nimic nu s-a schimbat. Şi veţi vedea că în niciun caz nu se vor putea modifica prejudiciile în urma erorilor judiciare de la magistraţii care săvârşesc aceste erori judiciare", a spus ea

La rândul său, Cătălin Predoiu, fost ministru PNL al Justiţiei, a admis că sistemul de justiţie are nevoie de modificări, dar a subliniat că nu în felul acesta.

"În 2004, PSD a numit la Ministerul Justiţiei un tehnocrat, pe Cristian Diaconescu, a cărui echipă a alcătuit un an de zile un pachet de legi privind justiţia, care să pregătească sistemul judiciar pentru intrarea României în UE. 13 ani mai târziu, acelaşi partid a alcătuit un proiect de lege privind statutul magistraţilor care parcă îl pregăteşte pentru ieşirea din UE. (...) Este de remarcat că ministrul Toader nu a avut curajul să îşi asume acest proiect, l-a pasat celor trei iniţiatori, membri PSD, care şi-au asumat această sarcină nedemnă de a declasa sistemul judiciar prin modificările pe care le-au adus acestei legi", a spus el.

Predoiu a mai precizat că "din punct de vedere tehnic, legea este un ghiveci de reglementări bune, proaste şi neconstituţionale".

"În general, reglementările bune sunt cele care erau în vigoare şi au rămas nemodificate, neatinse de geniul legislativ PSD-ALDE. Reglementările proaste sunt apte să producă disfuncţionalităţi în modul de funcţionare a sistemului judiciar. (...) Iar modificările neconstituţionale sunt prea multe pentru a fi enumerate, le vom pune în pagină în sesizările pe care o să le facem", a precizat liberalul.

El a mai apreciat că parlamentarii PSD au acceptat de multe ori "pe nemestecate" tot felul de amendamente propuse de către asociaţiile profesionale de magistraţi.

"Fără să vreau, îmi sare gândul la o propunere de text care vizează în mod special posibilitatea de a numi în funcţia de ministru un magistrat, nu neapărat secretar de stat, doar ministru, şi nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva va urma o schimbare la vârful ministerului Justiţiei după ce aceste legi vor trece. Nu cumva acesta va fi preţul pe care ministrul Toader îl va plăti pentru că a avut un ultim reflex de demnitate şi nu a luat iniţiativa acestor proiecte?", a spus Predoiu.

Deputatul PNL Ioan Cupşa a subliniat că întreaga activitate a comisiei este una neconstituţională.

"Este neregulamentară de la un capăt la celălalt. Se încalcă regulamentele Camerei, regulamentul Senatului, se încalcă regulamentele activităţilor comune. Textele în sine, normativele pe care le-am adoptat, sunt, de asemenea, neconstituţionale, sunt neclare, sunt imprecise, sunt paralelisme juridice sau se încalcă în mod direct decizii ale CCR, astfel încât, deşi o parte dintre intervenţii sunt dorite, sunt susţinute şi de noi, în ansamblu, această lege nu poate fi votată de către PNL", a declarat Comşa.

(G.F.)

---------

Actualizare 21:40 Florin Iordache, despre proiectul de modificare a Statutului procurorilor şi judecătorilor: "Una peste alta, este o lege bună"

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat, astăzi, după adoptarea raportului favorabil pentru proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, că acesta va fi depus săptămâna viitoare la Camera Deputaţilor în vederea dezbaterii.

"Noi credem că una peste alta este o lege bună. (...) Săptămâna viitoare va fi depus un raport la Camera Deputaţilor, urmând ca în urma dezbaterilor cu amendamente admise şi respinse să fie adoptat de către Camera Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată", a spus el.

Deputatul PSD a subliniat că raportul comisiei a fost adoptat în urma consultărilor cu toţi reprezentanţii sistemului juridic din România: asociaţiile, profesionale, CSM, Ministerul Justiţiei şi mediul academic. Pe de altă parte, Florin Iordache a apreciat că ar fi fost mult mai bine dacă Legile 303, 304 şi 317 ar fi fost depuse la Parlament în urma unei iniţiative a Guvernului.

"Această consultare cred că ar fi trebuit făcută de către Guvern. Dar pornind de la o iniţiativă parlamentară, din punctul nostru de vedere, a fost o consultare foarte largă. Chiar dacă multe din punctele de vedere ale Opoziţiei nu au fost îmbrăţişate, noi am preferat să ţinem cont de opiniile exprimate de asociaţiile profesionale", a declarat el.

Iordache a mai precizat că în timpul şedinţei de miercuri au fost discutate modificările care vizează răspunderea magistraţilor.

"Au fost două opinii: una care spunea că ar trebui să aibă o lege specială, alţii - printre care ne-am numărat şi noi - au spus că trebuie să prevedem foarte clar cele două etape, atunci când există rea credinţă şi gravă neglijenţă: un cetăţean căruia i se încalcă drepturile să se îndrepte împotriva statului şi statul să fie cel care, într-o perioadă foarte bine definită, să îi plătească omului despăgubirile, urmând ca în etapa a doua statul să fie cel care să se întoarcă printr-o acţiune în regres împotriva judecătorului şi procurorului care cu rea credinţă şi gravă neglijenţă a încălcat prevederile în vigoare", a mai spus el.

Iordache a mai precizat că a fost mărită durata în care un judecător sau un procuror trebuie să stea la nivelul fiecărei instanţe, astfel încât un judecător să poate ajunge la Înalta Curte atunci când are o vechime de 18 ani în profesie. El a menţionat că în cadrul dezbaterilor din comisie s-a discutat şi despre separarea carierelor.

"Am discutat despre separarea carierelor, acolo unde, pornind de la nivel de judecătorie şi ajungând până la nivel de Înaltă Curte, cariera unui judecător este gestionată de secţia de judecători din cadrul CSM, iar - în cazul procurorilor - pornind de la nivelul de parchet de pe lângă o judecătorie până la Parchetul General cariera unui procuror este gestionată de secţia de procurori din cadrul CSM, eliminând posibilitatea la un anumit moment în carieră un judecător să devină procuror, decât dacă porneşte de la nivel de judecătorie sau parchet de pe lângă judecătorie", a declarat el.

(G.F.)

--------

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei a adoptat, astăzi, raport favorabil pentru proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Raportul a fost adoptat cu 10 voturi pentru, 5 împotrivă şi 8 abţineri, informează Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb