Legea privind statutul magistraţilor şi modificarea legii ANI, adoptate de Camera Deputaţilor

A.C.
Politică / 11 decembrie 2017

Legea privind statutul magistraţilor şi modificarea legii ANI, adoptate de Camera Deputaţilor

Actualizare 19:16 Protest la Palatul Parlamentului, faţă de modificarea legilor justiţiei

Câteva sute de manifestanţi s-au adunat la Palatul Parlamentului pentru a protesta faţă de legile justiţiei.

Mulţimea scandează: Hoţii!", "Nu vrem să fim conduşi de hoţi!" şi "Nu scăpaţi!".

Jandarmii au instalat garduri de protecţie. Pe lângă efectivele de jandarmi obişnuite, la protest sunt şi jandarmi călare. La precedentul miting, prezenţa acestora a provocat nemulţumiri în rândurile manifestanţilor.

(A.C.)

-----

Actualizare 18:55 Legea privind statutul magistraţilor şi legea ANI au intrat în procedură de urgenţă la Senat

Biroul Permanent al Senatului a stabilit calendarul dezbaterii în procedură de urgenţă a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a modificărilor aduse legii ANI.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a anunţat la finalul şedinţei Biroului Permanent, citat de News.ro: "Senatul a fost sesizat, astăzi, în calitate de Cameră decizională, cu două proiecte de legi care au fost astăzi votate la Camera Deputaţilor. Este procedura uzuală şi, sigur, în calitate de preşedinte al Senatului am convocat Biroul Permanent pentru a stabili pentru cele două legi termenele de depunere a amendamentelor şi de prezentare a raportului final. Pentru ambele legi, termenul de depunere a amendamentelor a fost stabilit pentru joi, 14 decembrie, ora 9:00, iar depunerea raportului, luni, 18 decembrie".

(A.C.)

-----

Actualizare 18:30 Opoziţia a protestat în plen faţă de adoptarea modificărilor la statutul magistraţilor şi a legii ANI

Deputaţii PNL şi USR au protestat, astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, fluierând în timpul votului final în privinţa proiectelor de modificare a statutului magistraţilor şi a legii ANI, după ce au cerut retragerea acestor proiecte de pe ordinea de zi.

Liderul grupului liberal Raluca Turcan a criticat convocarea şedinţei Camerei Deputaţilor pentru adoptarea acestor proiecte.

"Aş dori să invoc două momente de procedură. Unul este legat de art. 151 alin. 1 şi 3 în care vă aduc la cunoştinţă că punerea pe ordinea de zi a două legi, cea referitoare la ANI şi la statutul magistraţilor, după o şedinţă solemnă în care am omagiat un om de stat, un reper moral şi de interes pentru ceea ce înseamnă o Românie unită, puternică şi credibilă, înseamnă că de fapt vă arătaţi limpede capacitatea de a nu putea mima nici măcar o urmă de decenţă. Dragi colegi, nu aveţi nici măcar un Dumnezeu", a spus Turcan, potrivit Agerpres.

Ea a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a celor două proiecte şi transmiterea lor la comisie.

Turcan a invocat numele mai multor deputaţi de la USR, PMP şi PNL pentru ca aceştia să aibă, conform regulamentului, motiv să ia cuvântul ca drept la replică.

Liderul USR Dan Barna a spus că atunci când este vorba despre "scos dinţii justiţiei" parlamentarii puterii extind programul de lucru.

"Îmi amintesc prima şedinţă când am venit ca tineri parlamentari. Domnul Dragnea ne-a spus tuturor ce Parlament profesional vom avea de anul acesta şi că trebuie să se schimbe vechile tare. Deşi noi am cerut extinderea programului de lucru, nu s-a întâmplat niciodată, dar când e vorba de scos dinţii justiţiei iată că stăm după o şedinţă solemnă să facem o şedinţă", a spus Barna.

Florin Roman, deputat PNL, căruia i-a fost invocat numele, a spus, la rândul său, că astăzi se vor număra greşelile care vor costa mai mult decât laptele, ouăle, carnea.

"Am solicitat dreptul la replică şi, pentru că am uitat să-mi aduc portavocea, sper să nu-mi întrerupeţi microfonul că voi continua oricum. Astăzi trebuie să numărăm greşelile care vor costa mai mult decât un pachet de carne, de lapte sau ouăle", a spus Roman.

Deputatul PMP Marius Paşcan a anunţat că PMP nu a fost de acord cu constituirea Comisiei speciale pentru legile Justiţiei şi prin urmare "tot ce vine din această comisie este inacceptabil".

"Mă uit către domnul Dragnea, către domnul Iordache, o vorbă veche românească spune că atunci când doi îţi spun că eşti beat, te duci să te culci. Astăzi, domnule Dragnea, strada, şi nu sunt doar doi, sunt mii de oameni acolo, spun că v-a luat beţia puterii. Domnule Iordache, Consiliul European vă spune că v-a luat beţia puterii, iar Opoziţia întreagă vă spune că v-a luat beţia puterii. Nu ştiu dacă vă duceţi să vă culcaţi neapărat, dar poate aveţi ceva să ne spuneţi nouă, celor care vă privesc, cei care sunt în faţa Parlamentului. Concluzia este una singură: Mergeţi, culcaţi-vă, sunteţi beţi, domnilor", a spus deputatul PMP Robert Turcescu.

Preşedintele de şedinţă, social-democratul Gabriel Vlase, a spus că sistează "sesiunea de replică la replică" şi a trecut la votul asupra celor două proiecte de lege.

(G.F.)

---------

Camera Deputaţilor a adoptat astăzi cu 179 de voturi "pentru" şi 90 de voturi "împotrivă" modificările aduse legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor într-o şedinţă de vot final convocată ad-hoc, potrivit posturilor de televiziune.

De asemenea, a fost adoptată, cu 167 de voturi "pentru" şi 90 de voturi "împotrivă" şi modificarea legii ANI, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept. Deputaţii USR au fluierat pe tot parcursul sesiunii de vot, iar liberalii au bătut cu palmele în bănci.

Deputaţii PNL şi USR au încercat să amâne votul pe legea 303/2004 privind statutul magistraţilor şi pe modificarea legii ANI abordând strategia dreptului la replică: un deputat care vorbea de la tribună invoca numele altui deputat prezent, care la rândul lui, potrivit regulamentului, avea dreptul să îi dea replica celui care i-a rostit numele.

Preşedintele de şedinţă, social-democratul Gabriel Vlase, a tăiat în repetate rânduri microfonul membrilor opoziţiei şi la un moment dat chiar a pus capăt intervenţiilor deputaţilor PNL şi USR.

Decizia de convocare a sesiunii de vot final a fost luată de comitetul liderilor, la propunerea liderului deputaţilor PSD, Ioan Munteanu.

În mod normal, sesiunea săptămânală de vot final în Camera Deputaţilor este marţi, după prânz, informează News.ro.

"Care e diferenţa dacă a azi sau dacă e mâine?", a spus Florin Iordache, întrebat de ce intră azi la vot final legea 303/2004 şi nu marţi, aşa cum este normal.

"Noi nu ţinem şedinţele de Birou Permanent în funcţie de cum se organizează protestatarii", a mai spus el.

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercurea trecută pe articole în Camera Deputaţilor, într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ.

Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb