Leul testează din nou pragul de 4,2 lei

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 mai 2010

Cursul a câştigat 7 bani în doar trei zile

Problemele cu care se confruntă Grecia au avut repercusiuni asupra tuturor valutelor din regiune, BNR anunţând un curs de referinţă de 4,1833 lei/euro, în urcare cu 3,41 de bani faţă de cursul de referinţă anunţat cu o zi în urmă.

Tendinţele de apreciere semnificativă a monedei europene s-au conturat încă de miercuri, când protestatarii greci, nemulţumiţi de planul de austeritate al guvernului, au provocat un incendiu în centrul Atenei, în care au murit trei persoane.

În ciuda volatilităţii cursului de schimb, care, în mai puţin de două luni, a urcat cu aproape 3%, de la 4,07 lei/euro la 4,18 lei/euro, reprezentanţii BNR spun că avem totuşi un curs stabil.

"Evoluţia cursului de schimb într-o marjă de până în 5% ar putea însemna că România are un curs stabil, iar de la începutul anului 2010 s-a mişcat într-o marjă mai mică", a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a menţionat că schimbările de atitudine din pieţele internaţionale nu trebuie să se reflecte în cursul de schimb, nici în lichiditatea sectorului bancar.

"Să nu lăsăm ca schimbările brutale de sentimente de pe pieţele internaţionale să se reflecte în cursul de schimb, cu atât mai mult cu cât piaţa monetară se stabilizează", a adăugat Isărescu.

Guvernatorul BNR consideră că nivelul lichidităţilor de pe piaţa monetară asigură un bazin în care şocurile de pe pieţele externe să se atenueze.

Banca Centrală a folosit în ultimii ani ca strategie reducerea lichidităţilor de pe piaţa monetară prin ridicarea dobânzilor, pentru a contrabalansa presiunile de depre­ciere a cursului.

Leul s-a depreciat, miercuri, închizând ziua la 4,19 lei/euro, după ce Banca Centrală a părut că îşi reduce susţinerea acordată leului, spun analiştii din cadrul ING Bank. Aceştia au precizat: "Nu credem că BNR şi-a redus acest suport din cauza forţei presiunilor de depreciere deoarece nivelul ridicat al rezervelor valutare şi adâncimea redusă a pieţei interbancare face din BNR o forţă foarte importantă în piaţa pentru cursul euro faţă de leu. Credem că a fost un răspuns la zvonurile privind majorările de taxe prin care BNR ar fi dorit să indice faptul că perspectivele fiscale neclare dăunează percepţiilor investitorilor şi, implicit, leului".

Vlad Muscalu, economist în cadrul "ING" Bank, ne-a precizat că moneda naţională a fost relativ stabilă în prima parte a şedinţei de ieri, iar aprecierea monedei europene cu 3,41 bani la cursul oficial al Băncii Centrale este rezultatul unei volatilităţi din şedinţa de ieri.

Dealerii spun că moneda europeană s-a apreciat încă de miercuri pe piaţa interbancară, cursul de schimb atingând un nivel maxim de 4,2 lei/euro. Totodată, cursul de schimb al monedei europene faţă de dolarul american şi-a continuat deprecierea, tragând în jos şi monedele din regiune.

(Gabriela Căpăţînă)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb