Libertatea presei: cădere de opt locuri pentru ţara noastră

O.D.
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 4 mai 2022

Libertatea presei: cădere de opt locuri pentru ţara noastră

Pandemia a lăsat urme adânci şi în ceea ce priveşte libertatea presei. Autorităţile au strâns şurubul libertăţilor individuale în ultimii doi ani şi acest lucru s-a reflectat şi în ceea ce priveşte presa din ţara noastră. Restricţii, interdicţii, amenzi au creat un cadru în care "câinele de pază al democraţiei" s-a trezit mult îngrădit. Astfel, ţara noastră a pierdut opt poziţii în clasamentul global al Libertăţii Presei 2022, conform Reporters sans frontiPres/ Reporters Without Borders ( RSF), ajungând de pe locul 48 (în 2021) pe locul 56, anul acesta. Pentru a vedea cum arată involuţia, trebuie spus că Republica Moldova a avansat 49 de poziţii şi se clasează pe locul 40, cu 16 poziţii deasupra noastră. În ultimii doi ani, presa moldovenească s-a clasat la mare distanţă de aceea din România (91 în 2020 şi 89 în 2021). Conform Europa Liberă, indexul scoate la iveală o polarizare masivă în rândul fostelor state comuniste din Europa Centrală şi de Est. Pe de-o parte, Estonia şi Lituania, două foste state comuniste ce au ţinut de Uniunea Sovietică, ajung să ocupe poziţiile 4, respectiv 9, iar de cealaltă parte, guvernele Sloveniei (54), Poloniei (66), Ungariei (85) şi Albaniei (103) şi-au intensificat eforturile de-a adopta legi draconice împotriva jurnaliştilor. În iulie 2021, Comisia Europeană a criticat Polonia şi Ungaria pentru subminarea independenţei presei. În cazul Ungariei, Comisia a lansat procedura de infringement prevăzută în articolul 7 după decizia Consiliului Media de a revoca licenţa radiodifuzorului independent, Klubradio.

Grecia urmează acelaşi trend negativ în materie de îngrădirea libertăţii presei şi ajunge, astfel, statul cu cel mai prost scor în rândul libertăţii acesteia din Uniunea Europeană - locul 108 - fiind surclasată chiar şi de Bulgaria (91). Potrivit organizaţiei non-guvernamentale ActiveWatch: "După doi ani de pandemie, marcaţi semnificativ de instabilitate socială şi politică, dar şi de lipsa de comunicare şi transparenţă a autorităţilor, presa este şi mai vulnerabilă. Presa şi jurnaliştii independenţi, care au încercat să păstreze o distanţă de laboratoarele de partid şi de fondurile generoase aruncate pe piaţă, se confruntă cu dificultăţi operaţionale, cu abuzurile autorităţilor şi diferiţilor potentaţi locali, dar şi cu o luptă inegală cu aparatele de propagandă interne sau externe. Polarizarea, care se manifestă de altfel la nivel global, se reflectă atât la nivel de breaslă (lipsă de solidaritate), în relaţia cu mediul politic, dar şi în relaţia cu publicul larg. Se rup tot mai multe punţi în societate. Războiul din Ucraina şi toate elementele necunoscute pe care le aduc comunicarea şi jurnalismul de război continuă să alimenteze, mai ales în rândul publicului, lipsa de încredere şi de discernământ atât în selectarea informaţiilor, cât şi în a distinge între propaganda politică-guvernamentală şi jurnalismul în interes public".

În clasamentul RSF, pe prima poziţie se află Norvegia, urmată de Danemarca şi Suedia, iar pe ultimele locuri sunt Iran (198), Erithreea (199) şi Coreea de Nord (180). SUA a urcat două poziţii, de pe 44 pe 42, iar Rusia a căzut cinci locuri de pe 150 pe 155. La nivel european, Franţa a urcat de pe 34 pe 26, Italia s-a prăbuşit de pe locul 41 pe 58, Germania a căzut trei locuri, de pe 13 pe 16, iar Marea Britanie a urcat de pe 33 pe 24.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. ...

    1. Noi avem ministerul adevarului care ne apara de orce abuz al presei.

    Ca si devalorizarea in masa a monedelor nationale asistam si la o captura in grup a presei in toate tarile, inclusiv cele asa-zis democratice.

    Deci -- ar fi util si comparatii in timp pentru aceeasi tara. 

    Faptul ca Romania a reusit sa scada in ciuda acestui trend e evident. Noi nu mai avem presa, cu mici exceptii pe ici colo. 

    1. Cam toata lumea a omis aceasta informatie.... R. Moldova a castigat mai multa libertate a presei decat Romania. In acest clasament, Romania are mai putina democratie (libertati) decat R. Moldova. Asta trebuie sa va socheze. Iar meritul este al CNA. Al aparatului de opresiune securistic din PNL si USR, cu complicitatea PSD.

      Am masuri? Da, desfiintarea CNA. Transparentizarea sponsorizarii organelor de presa. Respectarea articolului din Constitutie care spune ca CENZURA DE ORICE FEL ESTE INTERZISA. 

    La cate comment-uri se sterg zilnic doar de pe site-ul vostru, Bursa, ma mir ca am cazut doar 8 pozitii...

    1. Sa-ti explic: libertatea la imbecilitate nu face parte din libertatea presei.

      Sa-ti mai explic: libertatea sa comentezi fara sa te loghezi este practicata numai pe site-ul BURSA. 

      Sa-ti explic si mai mult: comentariile cititorilor nu sint presa. 

      Deci, comentariul tau, fiind o imbecilitate care mai si incalca Regulamentul comentariilor si dovedind o agresivitate a prostiei, ar fi trebuit eliminat. 

      Dar, atunci nu as mai fi avut satisfactia acestui minunat raspuns.

      Sa va mai explic si eu, alta persoana decat 3.

      Pe site-urile altor organe de presa, chiar daca esti logat, tot sunt sterse comentariile care nu erau conforme cu naratiunea oficiala. Deci este total irelevant sa mentionati semnatura ca un argument. Dreptul la opinie nu este legat de o semnatura. 

      Libertatea la imbecilitate insa ar trebui interzisa in breasla presei, nu credeti? Ziaristilor ar trebui sa le fie interzis sa fie imbecili si sa fie ticalosi si cumparati de guverne sau grupuri de interese. Pentru ca in caz contrar, daca ei se lasa cumparati, atunci sunt si in conflict de interese de natura penala daca suprima comentarii care le-ar deranja agenda sponsorilor. 

      Dreptul la opinie este garantat de Constitutie.

      Dar nu pe site-ul meu.; pe site-ul meu eu fac regulile. 

      Vrei sa-ti exerciti dreptul la opinie fara sa-mi respecti Regulamentul (care, de altfel, nu te obliga decit la bun simt), atunci fa-ti site-ul tau cu obscenitati si nesimtiri. Aici eu le-am interzis.

      Cit despre imbecilitatea ziaristilor si lipsa de caracter, eu nu am cum sa garantez nici nivelul inntelectual, nici moralitatea in alte organe de presa decit cele ale Grupului BURSA. 

      N-ai inteles libertatea pe care BURSA o asigura prin accceptarea anonimitatii.

      Logarea presupune declinarea identitatii si deci asuma o responsabilitate - poti fi urmarit pentru ceea ce postezi. 

      La BURSA, nu.

      Pricepi libertatea de aici, acum? 

    Ar fi fost util , in loc de o insiruire fara rost , lipsita in majoritate de interes pentru cititorii

    romani, sa fi spus ,concret , ce anume nu se mai poate publica .

    la noi presa demult nu mai exista...este doar o platforma de postat mesaje...jurnalistul este de fapt un OLX care factureaza la numarul de caractere al mesajului primit la redactie. Un singur rol are presa..sa manipuleze. As fi curios pentru un tanar la 18 ani care alege facultatea de jurnalism ce i se prezinta? Meserie de viitor, vei deveni un postac ilustru. Sincer jurnalismul in Romania este complet mort, o meserie demult apusa...precum pantofar. Iar daca ar fi sa reanvie ca meserie...as avea un infinit mai mult respect pentru pantofar decat pentru jurnalist.

    1. Sa nu uiti sa-i transmiti mesajul si pantofarului.

    Un discurs obiectiv si decent nu trebuie cenzurat, DAR limbajul (pornografic, injositor, instigator...) -da, el trebuie cenzurat!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb