Lichiditatea aproape a secat la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iulie 2022

Lichiditatea aproape a secat la BVB

Indicii bursei noastre au dezvoltat o mişcare laterală, în ultimele două-trei luni Dragoş Mesaroş, Goldring: "Mulţi investitori nu ştiu dacă este oportun să intre în piaţă în momentul de faţă"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) traversează o perioadă cu un rulaj foarte redus, valoarea zilnică a tranzacţiilor situându-se frecvent în intervalul 30-40 de milioane de lei, cu mult sub cea obişnuită chiar şi pentru piaţa noastră. Ieri, cu o oră înaintea închiderii sesiunii de tranzacţionare, schimburile realizate în toate segmentele bursei noastre cumulau numai 24 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului de puţin peste 100 de milioane de lei. Pe lăngă rulajul redus, în ultimele două-trei luni indicii generali ai BVB au dezvoltat o consolidare, o mişcare laterală, evoluţie cei drept mai bună decât a principalelor pieţe vestice, dar care a susuţinută de performanţa a doar câtorva acţiuni.

Brokerii spun că rulajul redus este specific perioadei de vară, că se aşteaptă raportările companiilor pentru prima jumătate a anului, dar şi că mediul actual crează o incertitudine suplimentară în piaţă.

Marcel Murgoci, Estinvest: "Probabil că odată cu publicarea rezultatelor pentru primul semestru vom vedea şi mişcări în piaţă"

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii de intermediere Estinvest, ne-a declarat: "Llichiditatea este specifică perioadei de vară, de vacanţă. Încă din luna mai am început să vedem rulaje mai reduse, ceea ce s-a accentuat în perioada iunie-iulie. Probabil că la acest lucru a contribuit şi lipsa informaţiilor despre emitenţi - abia ieri (n.r. alaltăieri) a început sezonul raportărilor financiare. Şi probabil că, odată cu publicarea rezultatelor pentru primul semestru, vom vedea şi mişcări în piaţă, adică o volatilitate mai mare în special pe emitenţii de la care vor apărea surprize faţă de aşteptări".

La începutul săptămânii, TeraPlast şi-a publicat rezultatele obţinute în primele şase luni, respectiv afaceri în creştere cu 37%, dar profit în scădere. Mâine urmează OMV Petrom, iar la începutul lui august Erste Group Bank şi BRD-Groupe Societe Generale se vor prezenta în faţa investitorilor cu performanţa din prima jumătate a anului.

Dragoş Mesaroş: "De obicei, în fiecare an în perioada vacanţei lichiditatea este redusă"

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring, este de părere că în piaţă există o anumită nesiguranţă, provocată îndeosebi de contextul macroeconomic.

Brokerul ne-a spus: "În primul rând este perioada de vară. De obicei în fiecare an în perioada vacanţei - lunile iulie, august - lichiditatea este redusă. Apoi există o anumită nesiguranţă a investitorilor, care provine din inflaţie, preţurile mari ale energiei, creşterea dobânzilor, posibila recesiune în Statele Unite, în Germania, creşterea cazurilor de Covid - s-au adunat multe lucruri, astfel încât mulţi nu ştiu dacă este oportun să intre în piaţă în momentul de faţă".

Directorul de la Goldring a adăugat: "Este o stare de aşteptare - rezultatele financiare cred că vor fi definitorii pentru piaţă în perioada imediat următoare. În Statele Unite raportează multe companii importante în această săptămână, mâine (n.r. astăzi) avem decizia Fed-ului, urmează PIB-ul (n.r. estimarea pentru trimestrul al doilea a Biroului de Analiză Economică a SUA). La noi abia a început sezonul raportărilor financiare. Toate aceste lucruri îi fac pe investitori să aştepte, să vadă care au fost rezultatele companiilor şi să ia o decizie".

În opinia sa, în ansamblu rezultatele companiilor de la BVB vor dezamăgi puţin piaţa, în sensul că probabil vor avea afaceri şi profituri în scădere. "În schimb, mă aştept la rezultate bune (venituri şi profituri mai mari) de la producătorii de energie - OMV Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica - plus Fondul Proprietatea", a adăugat Dragoş Mesaroş.

Acţiunile Fondul Proprietatea se află, în ultima perioadă, mai mereu pe prima treaptă în topul rulajului, loc ocupat de obicei de titlurile Banca Transilvania

Dacă în ansamblu lichiditatea de la BVB suferă, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre acţiunile Fondul Proprietatea care, de o bună perioadă de timp se află mai mereu pe prima treaptă în topul rulajului, loc ocupat de obicei de titlurile Banca Transilvania.

Marcel Murgoci, ce conduce operaţiunile de la Estinvest, spune: "Trebuie să ţinem cont de faptul că în perioada mai-iunie, Fondul Proprietatea a derulat o ofertă publică de cumpărare. Oferta a fost făcută la un preţ peste cel din piaţă şi a generat un interes deosebit din partea investitorilor. Probabil că au fost persoane care au vândut în ofertă, cu ideea de a cumpăra apoi din nou din piaţă, pentru a profita de diferenţa dintre preţuri. Sau invers, mai întâi să cumpere din piaţă şi apoi să vândă (n.r. în ofertă). În ambele cazuri se putea profita de spread-ul (n.r. diferenţa) existent între preţul din piaţă şi cel din ofertă".

Fondul a derulat oferta între 18 mai şi 24 iunie, dar anunţul aprobării operaţiunii de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost făcut în data de 11 mai. Preţul la care FP şi-a răscumpărat titlurile a fost de 2,19 lei, cu circa 6% peste cel din piaţă de la acel moment. Oferta, ce a fost lansată pentru 325 milioane de acţiuni FP (atât la BVB cât şi sub formă de certificate globale de depozit - GDR-uri - la Londra), echivalentul a 5% din capitalul companiei, a fost suprasubscrisă de 4,2 ori.

"Un alt element care probabil a generat interes pentru FP este posibila listare a Hidroelectrica", a adăugat brokerul de la Estinvest.

Dragoş Mesaroş de la Goldring remarcă tranzacţii cu pachete mari de acţiuni FP, probabil ale unor investitori instituţionali care îşi reduc deţinerea sau chiar vor să iasă din societate.

"La Fondul Proprietatea am observat în ultima perioadă că aproape zilnic se fac una-două tranzacţii mari, cu 1,5-2 milioane de acţiuni, la preţul de 2 lei. Fără acestea, lichiditatea ar fi fost similară cu a restului companiilor. Personal, cred că sunt fonduri speculative care au început să iasă din acţionariatul FP. Preţul este bun, au încasat dividende - atât în acest an cât şi în anii precedenţi - şi probabil nu aşteaptă listarea Hidroelectrica ca să facă exit", ne-a spus directorul de la Goldring.

La finele lunii trecute, fondurile Silver Point Capital scăzuseră sub pragul de 10% deţinere la FP, la 8,81% din drepturile de vot ale Fondului, dar prin GDR-uri, după cum reiese din raportarea de la Bursa de Valori Bucureşti.

Notă

Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor de la BVB din acest an este de 105 milioane de lei, dar trebuie subliniat că indicatorul nu reflectă fidel dimensiunea reală a schimburilor zilnice, deoarece media este trasă în sus câteva valori mari (outliers) cum este de pildă listarea titlurilor de stat Fidelis. Probabil că un indicator mai adecvat pentru a măsura dimensiunea reală a tranzacţiilor zilnice ar fi mediana.

Mediana reprezintă valoarea unui eşantion sau a unei serii de date ordonate crescător sau descrescător care împarte seria în două segmente (părţi) egale şi nu trebuie confundată cu media, care nivelează valorile eşantionului.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Companiile din energie si bancile vor avea rezultate bune pe primul semestru.

    Romanul castigator e in concediu, la fel si managerii de fonduri, iar romanii pierzatori sunt blocati pe pierderi, sa ai -46% ca la MILK de la 13 ron la 7 ron, banuiesc ca nu e chiar usor.

    1. cum ma ce vorbesti acolo? milk e cea mai laudata actiune pe grupurile de investitori, n-are cum

      asa le trebuie daca au vrut lapte in loc de gaz si petrol...cine are gaz si petrol poate pleca deja in Dubai,cu laptele stai acasa

    Nu va înghesuiți si vă grăbiți, dacă aveti timp să urmăriți măcar câteva zile mișcările bursiere BVB, este imposibil sa nu va lamuriti de cacealmaua sau alba-neagra care se joacă la bvb ce naiba, ăștia care înșiră minciuni cu nemiluita despre BVB si mișcările bursiere, sunt la fel de mincinoși notorii ca politicieni sau poate mai rău

    Cam asta este potențialul actual al BVB-ului de lichiditate. O piata de frontieră cu câteva companii cu free-float mic, fără sector tehnologic, fără derivate, fără posibilitate de shortare. Banii caută să finanțeze inovația, dezvoltarea, ceea ce la BVB lipsește.

    ei nu pot sa cred. mais non! cu asa echipa castigatoare la BVB si cu geniile apuse de la ASF? mais non,non, non!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb