Lichiditatea şi performanţa emitenţilor autohtoni listaţi şi la Londra, mai bune la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 februarie 2017

Lichiditatea şi performanţa emitenţilor autohtoni listaţi şi la Londra, mai bune la BVB
  • document ataşat Evoluţia acţiunii la Bvb
    apasă aici pentru a descărca.

    Acţiunile autohtone care sunt listate şi la London Stock Exchange (LSE) - Romgaz, Electrica, Fondul Proprietatea şi Petrom (începând cu 20 octombrie 2016) au avut, anul trecut, o lichiditate mai mare la Bursa de Valori Bucureşti şi, în general, o evoluţie mai bună a cotaţiilor.

    Mai mult, piaţa locală a fost mai sensibilă decât cea engleză în faţa anumitor evenimente importante din anul trecut pentru companiile respective.

    Dacă la Bucureşti sunt tranzacţionate acţiuni, la Londra, titlurile aces-tor companii sunt schimbate prin intermediul instrumentelor financiare numite Global Depositary Receipt (GDR). Acestea sunt certificate emise de către o bancă depozitară, prin care se pot achiziţiona acţiuni ale unor companii străine fără că acestea să fie listate pe piaţa respectivă, ci doar pe cea de origine a societăţii. GDR-urile oferă investitorilor aceleaşi drepturi pe care le au şi proprietarii acţiunilor propriu-zise, preţurile fiind bazate pe cele ale acţiunilor suport, dar sunt tranzacţionate şi decontate independent de acestea.

    O analiză comparativă a preţului acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi cel al certificatelor de depozit listate la Londra pentru anul 2016 arată că deprecierea acţiunilor a fost mai mică decât cea a certificatelor de depozit.

    Scădere de -7,92% a acţiunilor SNG, la BVB, faţă de -11,82% a GDR-urilor Romgaz, la Londra

    La BVB, titlurile Romgaz (SNG) au suferit o depreciere de 7,92% (calculată ca diferenţa dintre preţul de des-chidere din 4 ianuarie 2016 - prima zi de tranzacţionare şi cel de închidere din 30 decembrie 2016 - ultima zi de tranzacţionare, raportată la preţul de deschidere din 4 ianuarie), anul trecut.

    Spre deosebire, deprecierea suferită de Romgaz la Londra, calculată după aceeaşi metodă este de 11,82%. Totodată, activitatea de tranzacţionare de la BVB a fost superioară celei de pe bursa londoneză, atât în ceea ce priveşte numărul de titluri schimbate, cât şi valoarea tranzacţiilor (Vezi tabel).

    Acţiunile şi GDR-urile Romgaz au reacţionat similar la evenimentele semnificative de anul trecut.

    În 2016, Romgaz a distribuit un dividend brut în valoare de 2,70 lei/acţiune.

    La 4 iulie 2016, dată ex-dividend, la BVB, preţul a suferit o corecţie faţă de ziua anterioară de 2,5 lei calculată pe baza preţului de închidere şi de 2,4 lei în funcţie de cel de des-chidere, cu un volum de 203.951 acţiuni. De asemenea, data de 4 iulie a marcat şi cea mai mare scădere zilnică a preţului Romgaz din întregul an 2016, de 9,94%.

    La Londra, corecţia a fost de 0,57 dolari (2,31 lei pentru un curs de 4,06 lei/dolar de la data de 4 iulie 2016) faţă de preţul de închidere şi 0,28 dolari (1,14 lei) faţă de cel de deschidere, cu un volum de 59.467 de titluri schimbate. Şi în acest caz, scăderea de 9,38% a fost cea mai pronunţată scădere zilnică de pe tot parcursul anului 2016.

    Pe 20 aprilie 2016, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, făcea public un raport în care anunţa vânzarea unui număr total de 22.542.960 acţiuni deţinute în Romgaz (20.286.910 acţiuni şi 2.256.050 GDR-uri), valoarea agregată reprezentând 100% din participaţia Fondului în Romgaz, la un preţ al acţiunilor de 24 de lei şi de 6,09 dolari pentru GDR-uri.

    La Bucureşti, în data de 20 aprilie, piaţa a reacţionat prompt, înregistrând o scădere masivă a preţului de 4,61%, pe un volum de 778.735 de acţiuni. Ziua următoare, scăderea a continuat, preţul coborând cu încă 1,41%, închizând la 24,60 lei, pe un volum de aproximativ 1.104.000 de acţiuni, cel mai mare din întregul an 2016.

    La Londra, scăderea preţului din data de 20 aprilie a fost mai temperată, fiind de doar 2,46%, pe un volum de 101.056 titluri. În ziua următoare, 21 aprilie, scăderea s-a amplificat, închizând mai jos cu 3,62% (6,12 dolari) în comparaţie cu ziua anterioară, pe un volum de 2.913.679 certificate, cel mai ridicat din tot anul.

    Performanţa acţiunilor Electrica, superioară GDR-urilor EL

    Şi în cazul Electrica, performanţa titlurilor de la BVB a fost superioară GDR-urilor listate la Londra. Astfel, preţul acţiunilor, pe parcursul anului 2016, a înregistrat o apreciere de 8,76%, în timp ce preţul certificatelor de pe piaţa londoneză s-a apreciat cu doar 2,95%.

    Dividendul brut distribuit de Electrica în 2016 a fost în valoare de 0,86 lei/acţiune.

    Pe 11 iulie, data ex-dividend, la BVB, preţul EL a suferit o corecţie faţă de închiderea zilei anterioare de 0,68 lei/acţiune, valoare calculată pe baza preţului de închidere, şi de 0,42 lei faţă de cel de deschidere, pe un volum nesemnificativ.

    În aceeaşi zi, la Londra, corecţia a fost de 0,85 dolari faţă de preţul de închidere şi de 1 dolar faţă de cel de deschidere. Ţinând cont de cursul de schimb de la acea dată şi de raportul GDR/acţiune se ajunge la aproximativ 0,87 lei, respectiv 1,02 lei. Se observă că, dacă la Bucureşti preţul a scăzut după deschidere, la Londra cotaţia certificatelor s-a apreciat.

    O reacţie puternică a avut preţul Electrica în ziua aflării rezultatului referendumului organizat în Marea Britanie, în urma căruia s-a votat ieşirea acesteia din Uniunea Europeană.

    Astfel, pe data de 24 iunie, la BVB, preţul EL a deschis cu o cădere foarte mare raportată la ziua anterioară, de 6,20%, înregistrând apoi o creştere susţinută toată ziua, încheind cu un avans de 3,80% faţă de deschidere, volumul fiind nesemnificativ.

    La LSE, scăderea a fost de 6,95%, urmată apoi de o creştere mai scăzută faţă de cea de la BVB, închizând cu un avans de 0,83% faţă de deschidere.

    Fondul Proprietatea - evoluţie superioară pe piaţa locală

    În cazul Fondului Proprietatea, preţul acţiunilor la BVB a înregistrat o scădere de 0,25%, pe când la LSE, scăderea certificatelor de depozit a fost mult mai pronunţată, de 5,13%, în 2016.

    Şi din punctul de vedere al activităţii de tranzacţionare, valorile înregistrate la Bucureşti sunt superioare celor de pe piaţa londoneză.

    Petrom - singurul emitent cu o rentabilitate superioară la Londra faţă de cea de la Bucureşti

    Pentru Petrom, tranzacţionarea GDR-urilor pe piaţa londoneză a început la dată de 20 octombrie 2016. De la această dată şi până la 30 decembrie 2016, la BVB, preţul Petrom s-a apreciat cu 11,78%. La Londra, în aceeaşi perioadă, preţul GDR-urilor având drept activ suport acţiuni Petrom a avut o creştere mai mare, de 13,54%.

    Activitatea de tranzacţionare a titlurilor Petrom a fost mai ridicată la BVB faţă de cea înregistrată pe piaţa londoneză.

    La Londra, toate cele patru companii sunt listate pe Piaţa Principală, categoria Standard a GDR-urilor, fiind denominate în dolari americani. Pentru Romgaz, Electrica şi Fondul Proprietatea depozitarul este The Bank of New York Mellon, în timp ce CitiBank N.A. este depozitar pentru Petrom.

    În cazul Romgaz, fiecare GDR reprezintă o acţiune. Pentru Electrica, raportul GDR-acţiuni este de 1:4, pentru Fondul Proprietatea 1:50, iar pentru Petrom 1:150.

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. totusi sunt si cateva avantaje care nu se regasesc la BVB.

      - poti vinde in lipsa.  

      - tranzactii in marja (pui doar 25%)

      - comision mult mai mic (cam 0.1%-0.4%) 

      O fi adevarat ca guvernul incearca sa obtina un dividend special de la Electrica?

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb