Listarea bursei, pe "repede-înainte"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 mai 2010

Stere Farmache: Conducerea Bursei va stabili momentul cel mai potrivit de listare

Listarea Bursei de Valori Bucureşti la cota proprie pare setată pe viteza "repede-înainte", după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avizat, ieri, autocotarea BVB, la doar o lună după ce intermediarul "Intercapital Invest" a depus documentele necesare. De obicei, Comisia are nevoie şi de trei luni ca să se pronunţe asupra unui demers similar.

Răzvan Paşol, preşedintele "Intercapital Invest", societatea selectată să se ocupe de listarea Bursei, este optimist că investitorii vor putea tranzacţiona acţiunile Bursei în mai puţin de două luni. Paşol este el însuşi grăbit de o clauză a contractului de intermediere care îl obligă să finalizeze toate demersurile pentru listare până la mijlocul lunii iunie. Brokerul atrage, însă, atenţia că orice deadline este dependent şi de celelalte instituţii ale pieţei de capital, implicate în cotarea BVB.

"În contractul de intermediere semnat cu Bursa, avem o clauză care ne dă 45 de zile timp ca să facem toate demersurile necesare listării de la data de 15 aprilie, când am semnat contractul. Din acel moment, ar mai putea dura 2-3 zile până când acţiunile BVB ar putea intra efectiv la tranzacţionare", a explicat, pentru ziarul BURSA, Răzvan Paşol.

Listarea efectivă a Bursei mai depinde de avizarea operaţiunii de către Consiliul Bursei. Conducerea Bursei va fi şi cea care va alege momentul în care se va lista societatea comercială BVB SA.

În caietul de sarcini al intermediarului este prevăzută şi obligaţia acestuia de a promova listarea Bursei în ţara noastră. Reprezentanţi ai Bursei urmează să ajungă la un acord în privinţa strategiei de promovare astăzi, într-o reuniune a conducerii BVB.

Mircea Botta, vicepreşedinte BVB: "Scăderea pieţei nu ne sperie"

Evoluţia din ultimele săptămâni a pieţei de capital autohtone ar putea ridica unele semne de întrebare asupra momentului ales pentru autocotarea BVB, în condiţiile în care indicele BET a pierdut 15%, în ultimele săptămâni, faţă de maximul înregistrat la începutul lunii aprilie.

Mircea Botta, vicepreşedintele Bursei, spune, însă, că listarea BVB a intrat în linie dreaptă şi că evoluţia generală a pieţei de capital de la noi nu va influenţa decizia Consiliului Bursei cu privire la cel mai bun moment pentru cotare.

"Listarea merge înainte, ea înseamnă transparenţă faţă de acţionari, deschidere... scăderea pieţei nu ne sperie. Probabil că preţul acţiunilor BVB va fi mai mic decât ar fi fost într-un context normal de piaţă, însă fluctuaţii tot vedem pe piaţa de capital", a spus vicepreşedintele BVB.

Stere Farmache, preşedintele Bursei, susţine că o eventuală listare a Bursei în următoarele două luni de zile este fezabilă, dar că ultimul cuvânt va fi spus de conducerea BVB, care va lua seama de condiţiile de piaţă existente.

Autocotarea Bursei se va face printr-o listare administrativă, fără Ofertă Publică Iniţială (IPO), pe baza unui prospect de admitere la tranzacţionare, au mai spus, ieri, reprezentanţii BVB.

"Preţul nu se stabileşte de nimeni dinainte. Cumpărătorii şi vânzătorii vor introduce ordine în piaţă şi preţul se va stabili când cererea se va întâlni cu oferta. Am un preţ de tranzacţionare în minte, dar nu pot să îl spun", a mai declarat Răzvan Paşol.

Preţul actual de tranzacţionare al acţiunilor BVB oscilează între 41 de lei şi 50 de lei/acţiune (în cazul ofertelor de vânzare) şi între 26 de lei şi 36 de lei/acţiune (la ofertele de cumpărare). Potrivit informaţiilor de pe site-ul Bursei, în prezent sunt 21.255 de acţiuni BVB la vânzare şi 25.300 de acţiuni BVB cuprinse în oferte de cumpărare.

Cea mai mare cerere de cumpărare este a societăţii de investiţii financiare "Moldova", care vrea 20.000 de acţiuni BVB pentru care este dispusă să dea 26 de lei/titlu. Acest preţ evaluează BVB la 191,85 milioane de lei (aproximativ 46 de milioane de euro). Cea mai mare ofertă de vânzare este depusă de casa de brokeraj "Dorinvest", care vinde 7.000 de acţiuni BVB, la 47 de lei/titlu. La acest preţ, întreaga Bursă ar valora 360,68 milioane lei.

Bursa de Valori Bucureşti are 85 de acţionari persoane juridice şi 245 de acţionari persoane fizice, se arată pe site-ul instituţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb