Listarea Hidroelectrica creşte profitabilitatea BVB

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 3 noiembrie 2023

Listarea Hidroelectrica creşte profitabilitatea BVB

Grupul a raportat un profit net de 21,5 milioane lei, pentru primele nouă luni ale anului, dublu faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut

Veniturile directe generate de listarea Hidro au fost de 12,5 milioane lei

Grupul Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a raportat, pentru primele nouă luni ale anului, un profit net de 21,5 milioane de lei, dublu faţă de cel din acelaşi interval al anului trecut, creştere datorată impactului listării Hidroelectrica (H2O), după cum reiese din raportul operatorului pieţei noastre de capital, publicat astăzi pe propriul site.

Pentru trimestrul al treilea, profitul net consolidat al BVB s-a ridicat la 18,1 milioane lei, cu mult peste cel din trimestrul al treilea al anului trecut, de 1,95 milioane de lei.

Producătorul şi furnizorul de energie a fost listat la BVB la jumătatea lunii iulie, devenind cel mai mare emitent românesc de la bursa noastră. Oferta, prin care Fondul Proprietatea şi-a vândut deţinerea de 19,94% din companie, a fost suprasubscrisă atât de retail cât şi de instituţionali, iar în primele zile de tranzacţionare rulajul cu acţiunile H2O a fost cu mult peste standardele normale ale pieţei noastre.

Pentru primele nouă luni ale anului, BVB a raportat, la nivel individual, venituri operaţionale de 36,9 milioane lei, cu 50% peste cele din intervalul ianuarie-septembrie 2022, din care veniturile directe generate de listarea Hidroelectrica au fost de 12,53 milioane lei.

Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale s-au ridicat la 18,6 milioane de lei, în creştere cu 19% comparativ cu cele din primele nouă luni ale anului trecut, în urma creşterea inflaţiei în categoriile principale de cheltuieli aferente menţinerii activităţilor autorizate la un nivel optim, precum şi din cheltuielile suplimentare legate de listarea cu succes a Hidro, respectiv de evenimentele dedicate promovării pieţei de capital şi a creşterii numărului de investitori, se menţionează în raport.

În aceste condiţii, profitul operaţional obţinut de BVB în primele trei trimestre ale anului curent s-a ridicat la 18,2 milioane de lei, dublu comparativ cu cel din intervalul ianuarie-septembrie 2022, creşterea fiind direct influenţată de evoluţia veniturilor din tranzacţionare. Profitul net s-a ridicat la aproape 18,3 milioane lei, cu 74% mai mare comparativ cu cel din primele nouă luni ale anului trecut.

În cazul Depozitarului Central, veniturile aferente primelor nouă luni au crescut cu 27%, până la valoare de 23,3 milioane lei, în principal datorită veniturilor rezultate din serviciile asociate derulării ofertei publice iniţiale a Hidroelectrica dar şi a creşterii unor tarife începând cu data de 1 februarie 2023, în special a tarifului de menţinere pentru emitenţi. Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale s-au ridicat la 16,6 milioane de lei, în creştere cu 13%, iar profitul operaţional a fost 6,72 milioane lei, cu trei milioane peste cel din primele nouă luni ale anului trecut.

Potrivit raportului operatorului pieţei noastre de capital, CCP.RO Bucharest, entitate ce este proiectată să funcţioneze în calitate de Contraparte Centrală, se află în proces de autorizare, astfel încât nu a înregistrat venituri operaţionale. În schimb cheltuielile operaţionale ale CCP.RO au fost de 5,42 milioane lei, cu 60% peste cele din primele nouă luni ale anului trecut. Dinamica a fost dată de majorarea cheltuielilor de personal cu 1,1 milioane lei, pe fondul indexării anuale dar şi a creşterii numărului de angajaţi, a cheltuielilor cu serviciile prestate de terţi, (servicii audit IT şi servicii utilizare reţea SWIFT) şi a altor cheltuieli operaţionale, respectiv cheltuieli cu taxele ASF pentru autorizarea CCP, cu chiriile, amortizările şi telecomunicaţiile, conform documentului.

În data de 22 noiembrie vor avea loc alegeri pentru un nou Consiliu de Administraţie al BVB, pentru un mandat de patru ani. Conform surselor noastre, şaptesprezece candidaţi s-au înscris pe cele nouă locuri din board.

Din acţionariatul BVB fac parte SIF-uri, fonduri de pensii Pilon II, fonduri de investiţii, societăţi de brokeraj şi persoane fizice.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. uau! se duce in cap H2O cu cifrele astea ;)

    21 milioane lei profit la 9 luni? fata de 3,9 miliarde lei la semestrul I 2023... 

    1. si, raportul la trim III se publica doar pe 14.11.2023

      Cifrele sunt ale BVB-ului ;)

      Asa se intampla cand nu citesti stirea :))

      Se mai intampla. Oameni sa raminem.

      Mea Culpa. Apreciez faptul ca nu m-ati "mancat" ;)

    Guidance unde e?!

    H2o s-a dus ca efect,trimestrul asta adio si lichiditate de la actiunile FP,ce ne presteste conducerea bvb despre anii viitori?

    aa,stai ca nu conteaza,e backup de la sifuri si nu tre sa faci nimic,doar sa-ti incasezi sop si salariul=reteta verificata 

    1. Corect. Hidro e trecutul. Unde sunt super-rezultatele ale promise prin presa urmare a listarii Hidro? Unde sunt volumele din dividendele FP, SNP, TLV, SFG etc... Tanase si Hanga trebuie de splece de urgenta! Inafara de laude in presa nu au produs nimic... contrapartea centrala e o poveste pe care sau tocat multi bani si nu exista rezultate.

    nu! doar are o pondere mai mare in index!

    pe care hidro o va juca bine.. prin stock trap si dividend trap.. la oite. 

    s c c r e t 

    H2O cade la 107 pana in primavara-vara.

    s c c r e t 

    1. poate chiar atinge in ianuarie 107... daca am norocul in martie sa fie sub 100 e bine.

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb