BT Securities, unul dintre intermediarii listării Nuclearelectrica, va deschide, luni, un birou volant la centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă, ne-au declarat mai multe surse din companie. Astfel, cei 1.500 de angajaţi ai Nuclearelectrica SA care lucrează la Cernavodă au posibilitatea de a subscrie acţiuni în ofertă, ne-au spus sursele noastre precizând că, în lipsa acestei soluţii, agreată cu conducerea companiei şi Departamentul pentru Energie, ar fi fost foarte dificil pentru salariaţi să participe la listare.
Oferta se va derula în perioada 9-20 septembrie. Nuclearelectrica poate obţine între 272,8 milioane lei şi 369,3 milioane lei din listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Compania intenţionează să vândă 25,3 milioane de acţiuni noi, reprezentând 10% din capitalul social, la preţuri cuprinse între 11,2 lei/unitate şi 15 lei/titlu. Acest preţ este aproape de două ori mai mic decât valoarea la care sunt înregistrate în activul net al Fondului Proprietatea (simbol FP), care deţine 9,72% din titlurile Nuclearelectrica.
Această ofertă are toate premisele să fie un succes, potrivit brokerilor din piaţa de capital, care au semnalat un interes mare al investitorilor de retail. Brokerii aşteaptă un interes sporit şi din partea investitorilor instituţionali.
IPO-ul Nuclearelectrica este structurat în trei tranşe, dintre care cea mai mare, de 85% din acţiunile oferite, este destinată investitorilor instituţionali. O pondere de 10% din acţiunile oferite reprezintă tranşa subscrierilor mici, iar 5% reprezintă tranşa subscrierilor mari.
Preţul pentru subscrierile mici şi cele mari este fix, de 15 lei/unitate, iar în cazul investitorilor instituţionali va fi cuprins în intervalul 11,2 lei/acţiune şi 15 lei/acţiune.
Investitorii care vor subscrie pe tranşa mică vor beneficia de un discount de 8% dacă plasează ordinele în primele trei zile ale ofertei, urmând ca din a patra zi a ofertei reducerea să fie de doar 3%.
Investitorii de retail care vor subscrie pe tranşa mare vor plăti acelaşi preţ cu cel stabilit în cazul investitorilor instituţionali. Preţurile la care vor fi vândute acţiunile vor fi stabilite pe 23 septembrie, în prima zi lucrătoare după expirarea ofertei, pe baza tuturor subscrierilor valide înregistrate în tranşa investitorilor instituţionali.
Salariaţii Nuclearelectrica vor musai să subscrie în primele trei zile ca să beneficieze de discountul de 8%. Din acest motiv, ei au făcut un acord cu autorităţile, care au solicitat intermediarului listării Nuclearelectrica să înfiinţeze biroul volant de la Cernavodă, Interesul sporit al investitorilor de retail a determinat autorităţile să stabilească la 10% tranşa pentru investitorii mici.
Sursele noastre susţin că salariaţii Nuclearelectrica vor să-şi facă o asociaţie pentru a mai cumpăra acţiuni ale companiei în viitor, conform legii care dă dreptul companiilor de stat să le vândă direct angajaţilor un pachet de acţiuni de până la 10%.
• Chinezii par foarte interesaţi de Unităţile 3 şi 4
Chinezii par din ce în ce mai interesaţi să finanţeze construcţia Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă (proiect evaluat la peste 6 miliarde de euro), ne-au spus surse apropiate situaţiei. Guandong Nuclear ar fi cerut, recent, autorităţilor noastre foarte multe date despre implementarea proiectului, afirmă sursele noastre, care au adăugat că o delegaţie amplă din Departamentul de Energie se află acum în China, alături de ministrul Dan Şova, tocmai pentru a le oferi datele solicitate.
Chinezii au înţeles că România nu poate oferi garanţii de stat şi sunt dispuşi să discute alte soluţii care să convină ambelor părţi, ne-au menţionat sursele citate.
Ministrul Dan Şova a declarat, în China, că băncile chineze sunt interesate să finanţeze proiecte în România în valoare de peste 3 miliarde de euro, fie prin finanţarea companiilor chineze care doresc să dezvolte proiecte în România, fie prin participarea la procesul de privatizarea companiilor româneşti, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS). Ministrul Şova, s-a întâlnit miercuri, la Beijing, cu reprezentanţii principalelor instituţii financiar-bancare din China, respectiv cu liderii China Investment Corporation (CIC), China Development Bank şi China Exim Bank.
Domnia sa a spus: "Agenda discuţiilor s-a concentrat pe două subiecte de o importanţă majoră atât pentru instituţiile financiar bancare chineze, cât şi pentru statul român. Primul subiect se referă la posibilitatea finanţării de către aceste bănci a companiilor chineze care doresc să dezvolte proiecte în România, în absenţa unor garanţii oferite de stat. Al doilea subiect de pe agenda discuţiilor a fost posibilitatea demarării de proiecte care să acceseze finanţarea disponibilă în cadrul facilităţii oferite de Guvernul chinez. Este vorba despre linia de credit de 10 miliarde USD pentru realizarea de proiecte de cooperare în ţările ECE, precum şi despre fondul de cooperare pentru investiţii, în valoare de 500 milioane USD, cu participarea instituţiilor financiar-bancare din China".
În cadrul întâlnirilor, ministrul român a prezentat proiectele prioritare pentru România în viitorul apropiat. Este vorba despre podul peste Dunăre de la Brăila, tronsonul rămas neexecutat din Autostrada Transilvania, Hidrocentrala de la Tarniţa Lăpuşteşti, Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, şi autostrada Piteşti - Craiova.
Pe lângă posibilitatea finanţării companiilor chineze care doresc să dezvolte proiecte în România, reprezentaţii CIC s-au arătat interesaţi şi de procesul de privatizare a companiilor româneşti. Dan Şova a precizat că, în prezent, există 11 companii de stat aflate în proces de privatizare.
1. putine actiuni
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2013, 08:19)
pe transa mica trebuiau mai multe actiuni, nu doar 10%
e normal sa vina multi aici pentru ca e reducere 8% in primele zile
1.1. data viitoare... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de cineva în data de 06.09.2013, 09:31)
DATA VIITOARE cand te ocupi TU de prospectul de listare asa sa faci!
PRICEPUTULE!