LIVE - VIDEO Conferinţa "CSR şi sustenabilitate" ediţia a II-a

Miscellanea / 21 octombrie



Actualizare - Florin Spătaru, Cancelaria Primului Ministru: "Am uitat să devenim industriali"

"Europa trebuie să recupereze nişte paşi pierduţi, pentru că am uitat să devenim industriali, am crezut că independenţa economică înseamnă doar să producem, să cercetăm, să inovăm, să creăm nişte licenţe pe care să le livrăm către alte ţări", dedclară Florin Spătaru, consilier de Stat la Cancelaria Primului Ministru, subliniind: "Cele trei crize economice care au venit peste noi ne-au învăţat că sustenabilitatea înseamnă altceva. Şi atunci, pentru mine, ca fost ministru şi ca om care a înţeles ce înseamnă o dezvoltare pe termen lung, şi am înţeles şi mesajele pe care mediul de afaceri le-a transmis, am spus că este extrem de important să facem acest Green Deal Industrial Plan, care va da direcţiile principale de dezvoltare, cum trebuie să facem lucrurile, care sunt sursele de finanţare şi cum aplicăm aceste surse de finanţare".

(V.R.)

---

Actualizare - Laszlo Borbely, consilier de stat: "Avem logate 94 de companii şi depuse două rapoarte de sustenabilitate"

Companiile din ţara noastră trebuie să se pregătească pentru depunerea raporturilor pe sustenabilitate conform normelor europene, a arătat Laszlo Borbely, consilier de stat, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilp din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Laszlo Borbely a spus: "În urmă cu două săptămâni am căzut de acord asupra unor lucruri: un cod român al sustenabilităţii şi un ghid care au la baza o hotărâre de guvern, documente care sunt rodul a 4 ani de discuţii cu mediul privat de afaceri şi cu alţi parteneri sociali. Pe platforma online înfiinţată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă avem logate 94 de companii şi depuse două rapoarte de sustenabilitate. Noua reglementare europeană ce a intrat în vigoare anul trecut prevede trei momente importante: în anul 2024 - întocmesc şi depun raport pe sustenabilitate doar companiile mari, cu peste 500 de salariaţi, în anul 2025 cele cu peste 50 de salariaţi, iar din 2026 vor depune acest raport toate companiile. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, anul viitor ar trebui să întocmească şi să depună acest raport peste 4000 de companii. (...) Discutăm mult cu Ministerul Finanţelor, chiar dacă deocamdată la noi raportarea CSR e voluntară. Noi oferim platforma, vom compatibiliza cu ce se depune la Ministerul Finanţelor şi vom primi pe platforma noastră raportul de sustenabilitate. Avem nevoie de feed-back din partea mediului privat. (...) Vom avea şi o aplicaţie a platformei de pe care companiile pot să afle tot ce înseamnă CSR şi dezvoltare durabilă. Mediul bancar este extraordinar de interesat de platforma online pe care am lansat-o şi vom avea o secţiune pentru zona bancară, ce va avea un conţinut ceva mai specific".

Domnia sa a mai arătat că în această activitate un rol important îl vor avea şi cei 2000 de experţi în dezvoltare durabilă, din care 1600 vor fi pe plan local, deoarece sunt mai apropiaţi de cetăţeni, iar 400 la nivel central.

Laszlo Borbely a precizat: "Avem deja 150 de oameni pregătiţi şi vom avea o reţea de experţi. Noi am pregătit terenul, am instituţionalizat reţeaua de nuclee din ministere pentru aceşti oameni. Avem mulţi auditori, dar depinde de companii ce le dau de lucru şi până unde verifică ei conform reglementărilor europene. Aici nu e vorba de bani, ci de mentalitate, deoarece fiecare companie analizează în ce stadiu se află, face un inventar şi stabileşte ce trebuie să facă pentru sustenabilitate. De aici vom şti cum să sprijinim companiile mai mici. Vă anunţ că anul viitor vom înfiinţa un centru de excelenţp pe dezvoltare durabilă pentru administraţia publică, deoarece avem o legislaţie care stabileşte că e nevoie de studiu de impact pentru orice măsură sau proiect şi deocamdată nu avem suficienţi oameni pregătiţi care să facă aceste analize".

(G.M.)

---

Actualizare - Bogdan-Radu Balanişcu, secretar de stat MMAP: "AFM gestionează peste 20 linii de finanţare care pot contribui la îndeplinirea indicatorilor de CSR ai companiilor"

Statul asigură prin Administraţia Fondului de Mediu finanţarea necesară pentru implementarea proiectelor privind protecţia mediului, a afirmat Bogdan-Radu Balanişcu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Bogdan Balanişcu a spus: "AFM gestionează peste 20 linii de finanţare anual, cu un buget semnificativ, care pot contribui la îndeplinirea indicatorilor de CSR ai companiilor. Sunt linii de finanţare care au creat un impact pozitiv semnificativ în rândul populaţiei: Casa Verde -fotovoltaice, program pe care l-am eficientizat în ultimii doi ani prin interacţiunea beneficiarilor cu autoritatea în mediul online privind documentele depuse şi obţinerea acestora. 67.000 de case vor beneficia de panouri fotovoltaice în anul 2024, programul având ceva nou - finanţarea şi a sursei de stocare, noutate pentru care am crescut finanţarea de la 20.000 la 30.000 euro maximum per proiect. În numai doi ani, discutăm despre 150.000 de case dotate cu panouri fotovoltaice, ceea ce înseamnă 450.000 persoane ce beneficiază de curent electric produs verde pe care îl utilizează în gospodăria proprie. Pe lângă acest program, mai avem şi programele Rabla clasic şi Rabla Plus, prin intermediul cărora ne-am propus să scoatem din trafic 250.000 de maşini poluante. Programul Rabla Plus beneficiază de sume destul de mari, cererea a fost destul de mare, chiar dacă a încetinit un pic ritmul pe maşinile electrice faţă de anul trecut. Am implementat acest program, pentru că, dacă ne uităm pe toate studiile efectuate, de exemplu în Bucureşti una din cele trei mari cauze de poluare a aerului este traficul rutier".

(G.M.)

---

Actualizare - Mihaela Frăsineanu, Consilier de Stat la Cancelaria Primului Ministru: "Responsabilitatea guvernului în mediul de business are 2 direcţii principale"

"Responsabilitatea guvernului, în ceea ce priveşte sustenabilitatea afacerilor din România, are 2 direcţii principale. În primul rând, politicile publice pe care le pune la dispoziţia mediului de afaceri şi sursele de finanţare pe care le pune la dispoziţie. Politicile publice sunt reprezentate în primul de implementarea directivelor europene. Implementarea celor mai noi directive europene s-a făcut prin ordinul Ministerului Finanţelor. Dincolo de aceste implementări, Guvernul a introdus şi o serie de ghiduri, deoarece directivele şi, în general legislaţia, sunt stufoase şi greu de înţeles. Astfel, fiecare directivă are nevoie de un ghid de bune practici, în aşa fel încât mediul de business să ştie cu adevărat despre ce este vorba" a declarat Mihaela Frăsineanu.

(S.B.)

---

Ziarul BURSA organizează a II-a ediţie a conferinţei "CSR şi sustenabilitate", în data de 21 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon AB.

Evenimentul se va desfăşura cu participare fizică, fiind transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb