Liviu Dragnea: "Eu nu susţin o lege a graţierii pentru fapte de corupţie"

Mina Irina
Anticorupţie / 7 martie 2017

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea

Actualizare 19:50 Comisia juridică a Senatului a amânat până pe 21 martie dezbaterea proiectului de lege privind graţierea

Comisia juridică a Senatului a amânat dezbaterea proiectului de lege privind graţierea după ce senatorul PSD Şerban Nicolae, autorul controversatelor amendamente care permit inclusiv graţierea persoanelor condamnate pentru fapte de corupţie, a propus ca actul normativ să fie dezbătut pe 21 martie.

Senatorul a menţionat că nu este exclusă nici respingerea proiectului de lege.

Şedinţa de astăzi a Comisiei Juridice s-a axat pe dezbaterea modificării Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, astfel că pentru Legea graţierii a mai rămas puţin timp până la ora programată pentru încheierea şedinţei, ora 18.00. În consecinţă, Şerban Nicolae, preşedintele comisiei, a propus amânarea dezbaterilor, relatează News.ro.

Şerban Nicolae le-a spus colegilor din Comisia Juridică a Senatului: "Proiectul (privind graţierea - n.red.) să îl reluăm peste două săptămâni. Este un proiect la care s-au depus amendamente. Se graţiază pedepsele, nu persoanele, pedepse stabilite prin hotărâri definitive. Nu se exclude varianta în care nu se va finaliza acest proiect legislativ cu un raport de admitere".

Senatorul a explicat că nu e nicio grabă pentru dezbaterea legii graţierii deoarece termenul de adoptare tacită a actului normativ se împlineşte abia peste o lună şi jumătate, pe 25 aprilie.

În şedinţa din 21 martie urmează să fie dezbătute amendamentele depuse de parlamentari la proiectul de lege elaborat de către Guvern.

(S.A.)

------------

Actualizare 19:36 Şerban Nicolae: "Categoric, Liviu Dragnea a vorbit în nume personal despre legea graţierii"

Senatorul PSD Şerban Nicolae, autorul amendamentelor privind graţierea persoanelor condamnate pentru fapte de corupţie, a declarat astăzi că Liviu Dragnea a vorbit în nume personal şi nu în calitate de lider al partidului atunci când a spus că se opune propunerilor sale.

Totodată, Nicolae a afirmat că nu mai e ca pe vremuri, "cu opinia unică ce emana de la partid şi de la conducătorul iubit".

Şerban Nicolae a declarat, citat de News.ro: "A porni de la premiza că toţi trebuie să avem o opinie publică, aşa cum era pe vremuri, cu opinia unică ce emana de la partid şi de la conducătorul iubit... Mie mi se pare că este o perioadă de mult depăşită. Din punctul meu de vedere, dreptul la opinie este un lucru firesc, mai ales în Parlament, acolo unde se propun dezbateri".

Senatorul PSD a mai spus că Liviu Dragnea a vorbit în nume personal, nu în calitate de preşedinte al partidului, atunci când a afirmat că nu este de acord ca de legea graţierii să beneficieze şi cei condamnaţi pentru fapte de corupţie.

Social-democratul a mai adăugat: "Categoric, ştiţi foarte bine că nu s-a decis la nivelul conducerii partidului vreo poziţie cu privire la această chestiune. (...) Eu nu sunt deloc suprins de dreptul la opinie, de faptul că oamenii au opinii diferite şi că pot să le exprime. Mă surprinde faptul că altora li se pare anormal ca doi oameni să aibă opinii diferite. Este opinia domniei sale, a domnului Dragnea, este opinia domniei sale, în cazul domnului Toader, este opinia mea, în cazul meu. Lucrurilea astea sunt supuse dezbaterii".

Şerban Nicolae a precizat că nu îşi va retrage amendamentele, chiar dacă partidul i-o va cere, deoarece au fost depuse în calitatea sa de senator, nu de lider al grupului parlamentar din Senat.

Acesta a conchis: "Nu se pune o asemenea problemă şi nici nu cred că partidul se va întruni ca să-mi ceară să-mi retrag nişte amendamente. Cel mult poate decide să le respingă, parlamentarii PSD să nu susţină. (...) Am văzut foarte multe speculaţii pe tema asta, deşi e destul de greu, pentru că avalanşa de inepţii este inepuizabilă şi mi-e foarte greu să tot găsesc argumente, să tot explic de ce oamenii sunt fie foarte proşti, fie foarte ticăloşi. Nu am făcut nicio propunere în calitate de lider PSD, nicio propunere în calitate de preşedinte de comisie, ci în calitate de senator. (...) Imaginaţia unora e foarte bogată, probabil că au foarte mult timp la dispoziţie".

(S.A.)

------------

Actualizare 15:00 Kovesi: "Graţierea nu trebuie aplicată celor ce au comis fapte de corupţie"

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, a declarat astăzi, că graţierea nu ar trebui să se aplice celor care au comis fapte de corupţie şi nici atunci când prejudiciile cauzate statului nu au fost recuperate.

Întrebată ce părere are despre amendamentul depus de senatorul PSD Şerban Nicolae la proiectul Legii graţierii, Codruţa Kovesi a spus că nu vrea să comenteze amendamentul unui parlamentar, dar poate să spună că, în cazul proiectul privind graţierea, DNA a transmis un punct de vedere la Consiliul Superior al Magistraturii şi îşi însuşeşte în totalitate observaţiile tehnice făcute la acel moment.

Procurorul-şef al DNA a mai transmis: "În opina noastră, graţierea nu ar trebui să se aplice celor care au comis fapte de corupţie şi totodată nu ar trebui să se aplice atunci când prejudiciile care au fost cauzate statului nu au fost recuperate".

Întrebată despre acelaşi amendament, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, a spus: "Noi am discutat în şedinţa ultimului Plen al CSM acele propuneri asupra cărora ni s-a solicitat un aviz, un punct de vedere. Evident că noi am propus amendamente şi în forma aceea am trimis Comisiei juridice".

(A.C.)

--------

Actualizare 14:40 Sorin Grindeanu: "Executivul nu susţine amendamentul depus de senatorul Şerban Nicolae"

Sorin Grindeanu a declarat, astăzi, că Executivul nu susţine amendamentul depus de senatorul PSD Şerban Nicolae la proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate.

Sorin Grindeanu a afirmat, în cadrul unui interviu la Radio România Actualităţi: "De dimineaţă ministrul justiţiei cred că a clarificat. O să o fac şi eu şi o să subliniez, şi vă mulţumesc pentru oportunitate, guvernul nu susţine amendamentul de care vorbeaţi dumneavoastră. Noi am trimis un proiect de lege în Parlament care nu avea prevăzute aceste lucruri."

(A.C.)

---------

Actualizare 13:33 Iohannis: "Dacă s-ar graţia corupţii, s-ar da un semnal total greşit în societate"

Dacă s-ar graţia faptele de corupţie, s-ar da un semnal total greşit în societate, a declarat astăzi preşedintele Klaus Iohannis, care a precizat că, în acest sens, contează pe "realismul şi buna credinţă a parlamentarilor".

Întrebat despre amendamentele depuse de senatorul PSD Şerban Nicolae la proiectul legii graţierii, şeful statului a afirmat: "N-aş vrea să intru în detalii. Situaţia se află la Parlament, însă pot să spun foarte clar că dacă s-ar graţia corupţii, cred că s-ar da un semnal total-total greşit în societate şi contez pe realismul şi buna-credinţă ale parlamentarilor".

Preşedintele şi-a exprimat speranţa că nu se vor adopta astfel de iniţiative.

Iohannis a adăugat: "Este foarte important de văzut că societatea a devenit extrem de activă şi, dacă s-ar progresa cu astfel de iniţiative, cu siguranţă am avea reacţii foarte puternice din partea societăţii că se progresează. Sper să nu se întâmple".

(S.A.)

-----------

Actualizare 11:28

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, azi, că el nu susţine graţierea pentru fapte de corupţie şi a subliniat că, oricum, doar legea graţierii nu rezolvă problema supraaglomerării penitenciarelor, fiind necesare investiţii în infrastructură.

Liviu Dragnea a afirmat: "Eu nu susţin o lege a graţierii pentru fapte de corupţie. Categoric nu. Pe de altă parte, nu este cazul să ne inflamăm, pentru că oricine poate depune amendamente, dar eu spun şi acum Guvernului, cum am spus şi domnului ministru al Justiţiei, doar legea graţierii nu rezolvă problema".

Preşedintele PSD a susţinut că ministrul Justiţiei trebuie să aibă o discuţie cu preşedintele CEDO, conform News.ro.

Dragnea a adăugat: "În acelaşi timp, trebuie împreună cu colegii din Guvern şi cu primul ministru să conceapă un plan complex pentru rezolvarea problemei, care ţine şi de investiţii în infrastructura penitenciarelor".

El a subliniat că nu susţine graţierea pentru fapte de corupţie.

Preşedintele PSD a spus: "Deci, răspunsul meu este foarte simplu: eu nu susţin graţierea pentru fapte de corupţie şi, în acelaşi timp, nici nu cred că este o grabă foarte mare cu această lege, pentru că doar această lege nu rezolvă problema care a stat la baza începerii dezbaterilor legate de acest proiect".

Întrebat dacă ceea ce declară el acum este punctul de vedere al PSD, având în vedere că Şerban Nicolae spune că nu s-a consultat cu partidul, liderul PSD a răspuns: "Oricine poate depune amendamente. Eu cred că vor mai fi amendamente depuse de parlamentari, este dreptul lor. Oricum, este cale lungă până la decizia finală, vor fi dezbateri în comisii. Reiterez rugămintea către ministrul Justiţiei să se implice în această dezbatere şi colegii mei din comisiile juridice să cheme la dezbateri Uniunea Judecătorilor, Asociaţia Magistraţilor, experţi de la Consiliul Europei, experţi de la Comisia de la Veneţia, pentru că este un subiect foarte important".

Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a depus, luni, un amendament la proiectul de lege privind graţierea, aflat în dezbatere în Comisia juridică de la Senat, prin care condamnaţii pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu pot fi graţiaţi. El a explicat că nu crede că "cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat în condiţii de igrasie, de igienă precară".

(A.C.)

-------

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a venit, astăzi, la instanţa supremă, pentru judecarea contestaţiei la executare în dosarul "Referendumul", în care a fost condamnat definitiv, în aprilie anul trecut, la doi ani de închisoare cu suspendare.

Liviu Dragnea a ajuns în jurul orei 09.10 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, la intrare, nu a vrut să facă nicio declaraţie despre dosarul în care a contestat executarea pedepsei, potrivit News.ro. Liderul PSD a stat câteva minute în sediul ICCJ, apoi a plecat şi a spus că revine la ora 10.30 pentru judecarea dosarului său.

Dosarul în care Liviu Dragnea a contestat executarea pedepsei a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după ce, în 15 februarie, instanţa Tribunalului Bucureşti, unde a fost depusă iniţial acţiunea, a stabilit că nu este competentă să judece cauza şi a decis trimiterea acesteia la instanţa supremă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. .... trei intr-un pat! vorbeste de corupti sau de currupti? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb