Liviu Dragnea, urmărit penal pentru fraudarea referendumului

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 7 septembrie 2012

Liviu Dragnea, urmărit penal pentru fraudarea referendumului

Dragnea, către colegii de partid: "La luptă, băieţi!"

Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, a fost pus sub acuzare în dosarul privind posibile fraude la referendumul din 29 iulie, potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Dragnea este urmărit pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite; pentru asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni; pentru instigarea la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane, precum şi pentru instigarea la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în vederea determinării alegătorilor să voteze în cadrul referendumului. Comunicatul arată că Liviu Dragnea şi-a folosit influenţa şi autoritatea funcţiei pentru obţinerea unei prezenţe de minim 60% la votul de la referendumul pentru suspendarea preşedintelui.

Dragnea: "Sunt viu şi nevătămat şi vom merge înainte"

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au chemat pe învinuit pentru a-i aduce la cunoştinţă acuzele pentru care a fost pus sub urmărire penală.

La ieşirea din sediul DNA, Liviu Dragnea a declarat: "Am fost la procurori. Mi s-au adus la cunoştinţă nişte învinuiri. În esenţă, principala învinuire este că m-am asociat cu mii şi zeci de mii de persoane pentru a asigura o prezenţă la vot mai mare de 50 la sută plus unu. În cuvinte mai simple, sunt chemat la DNA pentru că, împreună cu milioane de români, am venit să votăm la referendum. Vreau să mai transmit un semnal către toţi colegii noştri să nu se sperie, că sunt viu şi nevătămat şi vom merge înainte".

El nu a dorit să precizeze despre ce infracţiuni este vorba, însă a sub-liniat că nu a dat o declaraţie în faţa procurorilor, ci a luat la cunoştinţă despre acuzaţii şi va reveni la DNA peste două săptămâni.

Întrebat dacă acest dosar este o răzbunare din partea preşedintelui Traian Băsescu, Liviu Dragnea a precizat: "Este o certitudine. Nu am făcut nimic greşit. Ceea ce am făcut noi au făcut toate partidele. Şi fac tot timpul, pentru că fiecare partid are dreptul legal să primeas-că informaţii cu ce se întâmplă".

Reprezentantul PSD a negat că ar fi făcut presiuni asupra unor preşedinţi de secţii de votare. Acesta a specificat că acuzaţiile DNA la adresa sa sunt "nefondate" şi că, de fapt, se urmăreşte îndepărtarea sa din campania electorală. Liviu Dragnea susţine că nu se teme de luptă şi le spune şi îi îndeamnă şi pe colegii săi la luptă: "La luptă, băieţi!".

Reprezentantul PSD a acuzat PDL că ar fi organizat "o grupare infracţională" prin care reprezentanţii săi au boicotat prezenţa la vot.

Liviu Dragnea spune că nu i s-a aplicat vreo interdicţie. "Nici măcar să vorbesc nu am interdicţie, sunt liber", a conchis acesta, adăugând.

"Eu am condus o campanie în mod legal, în mod corect. Şi eu am fost la vot, poate şi dumneavoastră aţi fost la vot. Doamne fereşte să nu vă cheme şi pe dumneavoastră", a spus, zâmbind, Liviu Dragnea, înainte de a intra la DNA.

Ponta: "Vreau să cred că nu se mai fac dosare politice"

În legătură cu cazul Liviu Dragnea, premierul Victor Ponta, preşedintele PSD, a declarat, citat de Mediafax: "Vreau să cred că nu se mai fac dosare politice. În orice caz, nu înseamnă intimidarea noas-tră pentru 9 decembrie, vă spun de pe acum: Dragnea va fi şeful nostru de campanie (...) Ce-i ilegal în a organiza numărători paralele? Mi-aduc aminte că în 2009 Videanu prezenta public aceste date. E ilegal la USL, dar e legal la PDL? Să ne oprim cu lucrurile astea!"

Antonescu: Acţiunea procurorilor împotriva lui Dragnea este "curat politică" şi "inacceptabilă"

Acţiunea procurorilor împotriva lui Liviu Dragnea este una "curat politică'' şi "inacceptabilă'', potrivit preşedintelui PNL Crin Antonescu copreşedinte al USL, care a declarat: "Am văzut că, după alegeri, tot sunt chemaţi o serie de lideri politici, pe motive curat politice. Îi am în vedere pe Victor Dobre, pe Teodor Atanasiu, pe Marius Nicoară, pe Horea Uioreanu. Acum şi Liviu Dragnea. Mi se pare o acţiune curat politică şi inacceptabilă. Nu comentez acuzaţiile, dar ceea ce văd cu ochii liberi este un atac curat politic al Parchetului General la lideri politici dintr-o singură parte - din USL".

Crin Antonescu spune că "nu întâmplător" preşedintele Traian Băsescu le-a mulţumit inclusiv în discuţia cu ambasadorii români unor instituţii "cărora nu avea de ce să le mulţumească", respectiv Parchetului, serviciilor.

Frunzăverde: "Dragnea nu este vinovat"

Sorin Frunzăverde, vicepreşedintele PNL, consideră, la rândul său, că Liviu Dragnea nu este vinovat în dosarul referendumului, arătând că Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni pe un soi de lipsă de democraţie autentică în România. Frunzăverde a mai spus că nu se poate vorbi despre un "eşec" la referendum, pentru că, pentru prima dată în cariera lui, Traian Băsescu a pierdut un asemenea scrutin, cu 87%.

-------------------

Potrivit Noricăi Nicolai, vicepreşedintele PNL, social-democratul Liviu Dragnea a coordonat campania electorală pentru referendum fără să fraudeze acest scrutin.

"Procurorii DNA s-au documentat de la Vasile Blaga în cazul celor zece moduri de fraudare", a precizat Norica Nicolai, adăugând: "Nu ştiu dacă există în realitate zece moduri de fraudare, dar bănuiesc că, dacă ele există, cu siguranţă procurorii s-au documentat de la domnul Blaga şi domnul Dragnea nu a făcut decât să coordoneze o campanie electorală fără să fraudeze niciun fel de referendum".

Şi vicepreşedintele liberalilor Relu Fenechiu a afirmat că nu ia în serios ce spun procurorii în cazul lui Dragnea, nici oficial, nici pe surse.

"Eu am mai spus că Traian Băsescu doreşte ca, până la alegeri, toţi adversarii lui politici să aibă dosar penal. E un lucru clar", a precizat acesta.

"Justiţia a început să-şi facă treaba şi toţi cei care greşesc plătesc", a spus Adriean Videanu, preşedintele interimar al Organizaţiei PDL Bucureşti.

Unele surse judiciare, citate de Agerpres, au subliniat: "Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid sau într-o formaţiune politică, într-un sindicat ori într-o asociaţie fără scop lucrativ sau fundaţie şi care foloseşte influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani".

Potrivit procurorilor de la DNA, în cadrul infracţiunii săvârşite de Dragnea, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obţină, în timp real, informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în secţiile de votare.

Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine şi recomandări cu conţinut ilicit, destinate coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanţi.

De asemenea, secretarul general al PSD a constituit un sistem naţional de influenţă pentru a determina autorităţile publice centrale, judeţene şi locale aflate sub controlul politic al formaţiunii politice, de a se implica în:

- exercitarea de presiuni asupra preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnăturile alegătorilor pe listele de vot şi a introduce în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători;

- folosirea unei urne mobile în condiţii contrare legii (fără a exista cereri în acest sens depuse în termen şi aprobate corespunzător)

- obţinerea pe căi ilicite de informaţii, în fiecare oră, despre numărul de persoane care şi-au exercitat dreptul de vot şi despre modul în care s-a votat în unele secţii de votare;

- practicarea votului multiplu;

- denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a căror semnătură a fost falsificată pe listă, pentru a nu permite programelor de calculator specializate să identifice votul multiplu;

- practicarea "turismului electoral", adică a deplasării organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor etc., pentru a vota multiplu, atât în secţia de votare la care au fost arondaţi, cât şi la alte secţii de votare din ţară;

- falsificarea de semnături în numele unor persoane decedate, ce au rămas înscrise pe listele electorale,

- falsificarea de semnături ale multor alegători, plecaţi din ţară în momentul referendumului;

- votul exercitat de minori, interzişi judecătoreşti şi persoane cărora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotărâre judecătorească penală;

- neaplicarea autocolantelor cu menţiunea "VOTAT" pe cărţile / buletinele de identitate ale votanţilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sistem informatic complex ?

    E chiar de ras ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb