Lucian Anghel, BCR: Ieşirea din recesiune, anevoioasă şi presărată cu măsuri nepopulare

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 decembrie 2010

Lucian Anghel, BCR: Ieşirea din recesiune, anevoioasă şi presărată cu măsuri nepopulare

Începem să vedem luminiţa de la capătul tunelului, însă acest lucru nu echivalează cu ieşirea din tunel, a spus Lucian Anghel, economistul şef al Băncii Comerciale Române, la prezentarea raportului macroeconomic "România - Sub semnul austerităţii". Potrivit acestui studiu, ţara noastră ar putea să înregistreze o creştere economică timidă, în 2011, de 1,2%, după doi ani de declin în care economia s-a contractat în termeni reali cu circa 9%. Lucian Anghel este de părere că ieşirea din recesiune va fi anevoioasă şi presărată cu măsuri nepopulare pe care guvenul va trebui să le implementeze pentru ca România să poată atinge ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB.

Deşi predictibilitatea nu este punc­tul forte al României, estimările BCR iau în calcul un efect de bază puternic anul următor, precum şi faptul că, pe timp de criză, niciun investitor major nu a părăsit ţara. Lucian Anghel vede un potenţial de creştere de 3-3,5% pe temen mediu lung penntru economia noastră.

Raportul BCR arată că atragerea de noi investiţii străine directe în condiţiile în care mediul intern va fi unul stabil, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi îndeplinirea reformelor structurale cuprinse în actualul, dar şi probabil viitorul, acord cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană sunt elemente cheie pentru reluarea creşterii economice sustenabile.

BCR estimează înjumătăţirea inflaţiei

"Inflaţia s-ar putea înjumătăţi la finalul lui 2011, după ce şocul generat de majorarea TVA în vara acestui an se va disipa treptat", a precizat Lucian Anghel. Domnia sa a declarat: "Într-un scenariu moderat care ia în calcul o producţie agricolă bună şi implicit un efect favorabil din partea preţurilor volatile, inflaţia s-ar putea plasa la limita superioară a intervalului ţintit de către banca centrală; în caz contrar, estimăm că inflaţia va fi marginal superioară ţintei de 3% plus/minus un punct procentual".

Evoluţie stabilă a şomajului

Potrivit studiului BCR, rata şomajului a avut o evoluţie relativ stabilă, în ciuda crizei economice. "Sondajele de conjunctură anticipează reduceri moderate ale numărului de salariaţi din industria prelucrătoare, construcţii şi servicii în trimestrul al IV-lea din 2010 şi în aceste condiţii nu excludem o revenire uşoară a ratei şomajului la 7,1% la finele lunii decembrie. Guvernul trebuie să continue procesul de restructurare a sectorului public, iar sectorul privat ar putea trece prin noi procese de ajustare a numărului de salariaţi", se arată în raportul citat. Lucian Anghel susţine că unul dintre semnele ieşirii din recesiune este creşterea numărului de salariaţi în sectorul privat.

Banca Centrală ar putea relaxa politica monetară

Banca Naţională a României ar putea relua ciclul de relaxare a politicii monetare în 2011 dacă presiunile inflaţioniste se reduc, iar România încheie un nou acord cu FMI, potrivit raportului BCR. Analiştii BCR estimează o reducere a dobânzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 5,75%, până la finele anului viitor, precum şi o scădere a rezervelor minime obligatorii, fiind cel mai probabilă o reducere cu cel puţin 5 puncte procentuale a ratelor la rezervele minime în valută.

În raportul BCR se mai arată: "Cu toate că activitatea de creditare nu se va întoarce la exuberanţa specifică anilor 2007-2008 ea ar putea înregistra totuşi o creştere de o singură cifră în 2011. Este foarte posibil ca în viitor creditele ipotecare şi creditele pentru investiţii ale companiiilor să joace un rol tot mai important în detrimentul creditelor de consum.

"Prima Casă", efect benefic asupra economiei

BCR estimează că vom încheia anul cu o scădere economică de 2,1%, economia fiind ajutată şi de programul "Prima Casă 2", în lipsa căruia economia ar fi scăzut cu 2,2-2,3% în acest an. Lucian Anghel a declarat că speră în continuarea programului "Prima Casă".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cat optimism! iesim din criza mai ales bcr-ului care a micsorat sau desfiintat toate comisioanele, a micsorat dobanzile si a lansat programe de creditare a agriculturii si firmelor mici si mijlocii!!cate realizari !!!numai ca parerea mea este ca la anul criza va reveni pe batranul continent iar noi vom inrtra din nou in recesiune primii si vom iesi ultimii ca de obicei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb