LUCIAN ROMAŞCANU: "Festivalul Enescu va exista la cel mai înalt nivel mulţi ani de-acum înainte"

F.D.
Politică / 1 septembrie 2022

"Festivalul Enescu va exista la cel mai înalt nivel mulţi ani de-acum înainte"

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, şi-a exprimat astăzi satisfacţia pentru continuarea organizării Concursului Internaţional "George Enescu", manifestare aflată la cea de-a XVIII-a ediţie, şi a dat asigurări că, alături de Festivalul Enescu, concursul "va exista la cel mai înalt nivel mulţi ani de-acum înainte", potrivit Agerpres.

"Sunt mai mult decât bucuros să fi reuşit să reconstruim o echipă şi la minister, dar în special la ARTEXIM, care să ducă mai departe la acelaşi nivel de performanţă, poate peste tot ce a însemnat Festivalul şi Concursul Enescu. Astăzi pornim Concursul Enescu, o manifestare extrem de importantă, poate chiar la fel de importantă precum Festivalul însuşi, pentru că vine, exact cum spunea şi maestrul Măcelaru, să ducă mai departe ceea ce Enescu a fost şi a făcut. O dată a fost un mare creator de muzică, prieten al tuturor marilor muzicieni ai vremii sale, dar şi un mare mentor pentru tinerii muzicieni", a spus Romaşcanu, la conferinţa de presă dedicată anunţării evenimentului.

Lucian Romaşcanu a reamintit că, în baza Ordonanţei 83, aflată în stadiu avansat de adoptare în Parlament, Festivalul şi Concursul Enescu vor beneficia de statutul de "evenimente strategice".

"Avem o nouă lege acum, Ordonanţa 83. În baza acesteia vom trece Festivalul Enescu, Concursul Enescu, dar şi alte manifestări importante, festivaluri de teatru, expoziţii mari de artă plastică, le vom trece în categoria evenimentelor strategice, astfel încât ele să poată fi finanţate multianual şi să poată fi finanţate indiferent de situaţia bugetului Ministerului Culturii, dacă nu va putea Ministerul Culturii, prin lege specială", a explicat ministrul.

Romaşcanu a accentuat că "manifestarea culturală nu este pentru elite".

"Este foarte important să duceţi mesajul culturii române către marele public. Trebuie să accentuăm acest mesaj extrem de important şi anume că manifestarea culturală nu este pentru elite. Este pentru toţi oamenii care vor frumosul în viaţa lor. A existat o perioadă, din nefericire destul de lungă, în care a existat o ruptură între artă şi publicul de masă. Acum, prin tot ce facem, prin toate festivalurile, încercăm să ne reapropiem, pentru că nu există artă pentru public şi publicul trebuie să fie de toate categoriile, pentru a ne creşte sufleteşte fiecare dintre noi. (....) Nu pot să închei decât promiţând, repet, oricine ar fi ministru, prin legislaţia actuală şi prin tot ce am pus ca bază, Festivalul Enescu va exista la cel mai înalt nivel mulţi ani de-acum înainte", a încheiat ministrul Culturii.

În cadrul conferinţei de presă, directorul artistic al evenimentului, maestrul Cristian Măcelaru, a adresat un mesaj video adresat organizatorilor concursului şi participanţilor la această competiţie, iar managerul interimar al ARTEXIM, Cristin Uruc, a detaliat o serie de aspecte legate de programul ediţiei din acest an a evenimentului. Uruc a anunţat că Gala de deschidere este deja sold-out.

La eveniment au fost prezenţi dirijorul Ainars Rubikis, care se va afla, duminică, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu, în cadrul Galei de deschidere a concursului şi trei dintre câştigătorii competiţiei la ediţiile precedente, violoncelistul Jaemin Han, violonistul Valentin Şerban şi pianista Yeon-Min Park, ca reprezentanţi ai SRR şi SRTV.

Cea de-a XVIII-a ediţie a Concursului Internaţional George Enescu va avea loc între 4 şi 8 septembrie la Ateneul Român, sub sloganul Muzica Speranţei.

În total, 34 de tineri muzicieni din întreaga lume s-au calificat în semifinalele competiţiei, la secţiunile Violoncel, Vioară şi Pian, 22 de lucrări orchestrale şi camerale urmând a intra în concurs la Secţiunea Compoziţie, unde va fi acordat şi un Premiu pentru Originalitate.

Evenimentul se va deschide la Ateneul Român, duminică, cu Concertul de Gală susţinut de Filarmonica George Enescu, sub bagheta dirijorului Ainars Rubiks, cu o premieră internaţională: An Axe For The Frozen Sea de Karlo Margetic, lucrare premiată la secţiunea compoziţie (categoria Muzică Simfonică) la ediţia precedentă a Concursului Enescu.

Programul mai cuprinde Concertul în do major pentru vioară, violoncel şi pian op. 56 de Ludwig van Beethoven în interpretarea câştigătorilor ediţiilor anterioare ale Concursului Internaţional George Enescu 2020/21: Valentin Şerban - vioară; Jaemin Han - violoncel şi Yeon-Min Park - pian şi Simfonia nr. 9 în do major D 944 de Franz Schubert.

Programul Concursului mai include cinci recitaluri susţinute de artişti consacraţi (David Grimal (vioară) & Itamar Golan (pian) - 7 septembrie; Frank Huang (vioară) & invitaţii: Marcel Johannes Kits (violoncel) şi Angela Drăghicescu (pian) - 9 septembrie; Dmitry Sitkovetsky (vioară), David Geringas (violoncel) & Alexander Gordon (violă) - 12 septembrie; Daria Parkhomenko (pian) - 14 septembrie; Nelson Goerner (pian) - 17 septembrie.

De asemenea, sunt programate concerte cu orchestră - Finalele pe Secţiuni (Violoncel, Vioară, Pian), desfăşurate alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", unde trei dintre cei mai buni tineri muzicieni selectaţi de juriul de specialitate vor interpreta câte un concert integral, iar la finalul serii se va desemna câştigătorul competiţiei.

În cadrul Semifinalelor poate fi urmărită pas cu pas evoluţia tinerilor muzicieni înscrişi în Concurs, aceştia prezentând în faţa juriului de specialitate şi a publicului un număr vast de lucrări sub formă de recitaluri.

Lucrările câştigătoare ale Secţiunii de Compoziţie vor fi anunţate publicului pe 18 septembrie, odată cu câştigătorii Secţiunii de Pian.

Finalele Concursului vor fi dirijate de muzicieni de seamă ai scenei internaţionale, acestea urmând a fi retransmise de Mezzo, cu sprijinul SRR şi SRTV.

O serie de gale, având ca protagonişti câştigători ai ediţiilor precedente al Concursului Enescu, vor avea loc la Sibiu. Considerat deopotrivă un brand de ţară, cât şi un adevărat brand în lumea muzicii clasice internaţionale, Concursul Enescu duce mai departe tradiţia speranţei, a generozităţii şi virtuozităţii - valori în care credea compozitorul român George Enescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb