Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a salutat, astăzi, organizarea în premieră în România a Zilei Cinematografelor, subliniind că trebuie acordată atenţia cuvenită filmului şi ca formă de artă, dincolo de aspectele comerciale, conform Agerpres.
"Ziua Cinematografelor este o premieră pentru România şi merită să fie mediatizată. Filmul cred că este cea mai democrată formă de artă, pentru că este toată lumea expusă la film într-o formă sau alta. Totuşi cred că trebuie să-i acordăm atenţia cuvenită ca şi formă de artă importantă, dincolo de aspectele comerciale, dincolo de tot ce înseamnă, să spunem, cinematografia made in Hollywood. Filmul este totodată o artă extrem de importantă, iar România a fost dintotdeauna pe harta acestei forme de exprimare artistică, şi suntem în continuare şi prin Ministerul Culturii, dar nu numai, parteneri pentru toţi cei cei care vor să îşi exprime creativitatea în această formă", a spus Romaşcanu, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Operatorilor de Cinema (AOC), în parteneriat cu Ministerul Culturii, dedicată anunţării organizării, în premieră, sâmbătă, a Zilei Cinematografelor.
Ministrul şi-a exprimat speranţa ca "cinematograful de artă" să fie prezent în sălile de cinema.
"Îi felicităm pe cei de la Asociaţia Operatorilor de Cinema pentru ideea extrem de generoasă de a marca această zi a cinematografelor prin atragerea publicului în sălile de cinema prin oferte speciale, bilete mai ieftine, iar şi partea de administraţie pe care noi o reprezentăm trebuie să fie prezentă şi să pună accentul pe ceea ce înseamnă cinematograful de artă, care are mesaj cultural, (...) pe care sperăm să îl vedem, sigur, prin bunăvoinţa operatorilor de cinematografe, în sălile de cinema şi sperăm să vedem şi publicul spectator venind să vadă creaţiile autorilor români", a arătat Romaşcanu.
Lucian Romaşcanu a anunţat că Ministerul Culturii va organiza pe data de 10 septembrie diverse evenimente dedicate cinematografiei "pentru a marca această zi ca o parte importantă a expresiei culturale româneşti", amintind, printre altele, pe cele desfăşurate la Teatrul Naţional din Bucureşti, la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, etc.
Directorul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Anca Mitran, a deplâns faptul că numărul cinematografelor s-a redus "drastic".
"Eu fac parte din generaţia care a trăit în sălile de cinematograf, care nu a văzut filme la televizor sau pe laptopuri sau pe alte dispozitive electronice. Din fericire, până în anii '90 în România existau în jur de 450 de cinematografe. Actualmente, numărul lor s-a redus drastic. În prezent există doar 90 de cinematografe, cu aproximativ 400 de ecrane. Dar asta nu substituie lipsa cinematografelor din oraşele mari, care, din păcate, s-au închis sau au fost prost gestionate de-a lungul timpului. Sala de cinematograf este o verigă foarte importantă în lanţul industriei de filme. (...) Dacă n-ar exista sălile de cinematograf nu ar exista producţia de filme, nu ar exista niciun film, nu ar exista filme româneşti, poate doar filme de televiziune. Din păcate, (...) din cauza situaţiei pandemice a scăzut foarte mult numărul de spectatori, încasările sălilor de cinematograf, cât şi numărul de spectacole", a spus Mitran.
Directorul CNC a arătat că în ultimii cinci ani sălile de cinematograf au contribuit la Fondul Cinematografic cu aproximativ 20 de milioane de lei.
"Ceea ce este foarte mult pentru noi, ţinând cont de faptul că un buget mediu al unui film se ridică la în jur de patru milioane de lei. Deci, iată cum sala de cinematograf este o verigă foarte importantă în lanţul acesta de producţie a filmului. Salutăm această iniţiativă de a statua o zi a sălilor de cinematograf şi să sperăm că nu numai în oraşele mari mall-urile se vor dezvolta, ci vor putea să acopere şi alte oraşe şi alte zone care sunt destul de văduvite din acest punct de vedere (al sălilor de cinematograf n.r.)", a încheiat Anca Mitran.
Preşedinte Asociaţiei Operatorilor de Cinema, Jacob Borover, a declarat că organizarea Zilei Cinematografelor reprezintă modul prin care asociaţia pe care o conduce mulţumeşte "tuturor celor care au venit şi vin la cinematografe pentru a viziona un film şi care au susţinut astfel marele ecran" în timpul pandemiei de COVID - 19.
"Vreau să mulţumesc ministrului Lucian Romaşcanu şi directoarei CNC Anca Mitran pentru că sunt alături de Asociaţia Operatorilor de Cinema (AOC) şi că iau parte la acest proiect în premieră în România. Deşi au fost cu 37% mai puţine lansări de filme în această vară decât în aceeaşi perioadă din 2019, oamenii au revenit la cinema cu entuziasm, vânzările de bilete fiind aproape la acelaşi nivel cu vara anului 2019. După ultimii 3 ani provocatori, acesta este modul nostru de a le mulţumi tuturor celor care au venit şi vin la cinematografe pentru a viziona un film şi care au susţinut astfel marele ecran. Aşadar, acesta reprezintă motivul pentru care pe 10 septembrie sărbătorim cu toţii venirea la un cinematograf din apropiere, iar Asociaţia Operatorilor de Cinema îi întâmpină pe toţi cinefilii cu preţuri speciale la toate titlurile din program", a afirmat Jacob Borover.