LUDWIK SOBOLEWSKI, BVB: "În România este o stare generalizată de nemulţumire faţă de piaţa de capital"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 martie 2016

"În România este o stare generalizată de nemulţumire faţă de piaţa de capital"

În România este o stare generalizată de nemulţumire faţă de piaţa de capital, remarcă Ludwik Sobolewski, CEO Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care consideră că, printre altele, această piaţă are nevoie de siguranţă, dar şi de îmbunătăţirea constantă a reglementărilor, de reforma internă a instituţiilor aferente şi de ieşirea ţării din tiparele în care s-a aşezat.

Şeful BVB a reiterat, ieri, într-o conferinţă pe tema Strategiei de dezvoltare a României, că Executivul ar trebui să trimită companiile de stat pe piaţa de capital.

De aseemnea, domnia sa este de părere că dezvoltarea infrastructurii naţionale trebuie să constituie o preocupare a autorităţilor, adăugând: "Un lucru rămâne neschimbat, şi anume că piaţa locală de capital susţine creşterea inovării şi eficienţa de ansamblu a economiei. Piaţa de capital lucrează cu instrumente cu riscuri ataşate şi, practic, ceea ce face este să ofere bani celor care creează riscuri. Bursa creează condiţii propice pentru o economie eficientă. Dacă primul ministru şi Guvernul României îşi doresc să crească şansele ca strategiile lor ambiţioase să fie puse în aplicare, atunci ar trebui să se gândească foarte serios cum să ajute la îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa de capital din România. În acest sens, ar trebui să trimită companiile de stat pe piaţa de capital. (...) Multe naţiuni din Europa Centrală şi de Est se uită cu invidie la Germania pentru calitatea autostrăzilor. Sectorul financiar, chiar dacă are un caracter mai degrabă abstract, nu este cu nimic mai puţin important. România ar trebui să se preocupe mai mult de componenta infrastructurii naţionale. Cred că existenţa unei pieţe de capital mai robuste echivalează cu a deţine un activ pe care poţi să-l foloseşti pentru a obţine dividende importante. Aceste dividende socio-economice se simt în fiecare zi (...) Nu putem face asta, dacă Guvernul nu reia procesul de privatizare şi nu îl finalizează. Altfel, vom rămâne în zona pieţelor marginale. Avem nevoie de mai multe companii care să genereze cifre de afaceri, venituri, iar istoria ne-a adus în acest punct geografic al Europei, de unde se poate genera valoare şi venit".

Sobolewski a menţionat că cei 20 de ani ai Bursei de Valori Bucureşti nu au condus la o situaţie în care reprezentanţii pieţei o să fie mulţumiţi de ceea ce au realizat. Piaţa de capital din România a trecut prin perioade de euforie nejustificată, dar şi de prăbuşire a încrederii în investiţii, a conchis domnia sa, precizând că bursa ar trebui să devină "punctul focal" pentru o dezvoltare economică.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. da de unde...investitorii de retail va multumesc pt posibilitatea de a-si cumpara actiuni in pauza de masa si la sf. programului...cat despre asf, e o institutie exemplara in stat care apara necontenit drepturile actionarilor minoritari...la bvb, avem milioane de actionari potentiali, adica probabil fosti...

    pai bai directore, asta stie pana si Victor Cionga, nu trebuia sa vii tu pe sute de mii de euro pe an, ca sa afle lumea asta. Ca statul trebuie sa listeze companii.. Orice prost din piata de capital, chiar si neremunerat, stie asta. Macar exprima-te mai coerent, mai lasa aburelile. Sau, mai bine, pleaca acasa la ma-ta!

    Nemultumirea vine si de la comportamentul BVB, DC și BVB in prăduirea investitorilor prin Harinvest,

    1. ... si cu ajutor neprecupetit al legiuitorului ce da legi si regului ce dau periodic cu piata de pamint ...

    BVB a dus o intr o continua stare de tranzitie. Daca nu citeati Ziarul Bursa probabil ca nici in 2016 nu exista statutaru pe IFRS. Sa zicem ca noi suntem mai brutali si nu cunoastem cu e pe la oras, da matale ca sef la Varsovia stiai ca din 2007 e obligatoriu IFRS: Si astazi daca te uiti in lung si in lat pe conditiile de listare pe bursa reglementata nu prea gasesti multe lucruri despre sistemul de raportare...Asa ati reusit sa delistati mari societati cum sunt Bucuresti S.A. evaluandu le fara a tine cont de ajustarea la inflatie. Parca ati fi doamna Sorana Baciu cand a vandut cele 10% din Petrom unde Comandantul era mentionat la riscuri. Mi-am dat seama ca are dreptate atunci cand era trecut la codul ISIN locatia de tara a Senegalului SN. Parca ar fi in desene animate cu Tom si Jerry :-)

    evident ca avem nevoie de companii mari listate la bursa si ca singurele care sunt suficient de mari intr-o tara unde statul a detinut tot, sunt monopolurile de stat

    Chiar daca sta cu mana la falca, ca sa para ca gandeste, omul spune doar ca habar nu are de ce este platit si ca e treaba guvernului sa se ocupe de bursa. Ar fi fost mai potrivit ca articolul sa fie ilustrat cu palatul victotiei pe fundal si personajul imbracat cu o fusta lunga, creata si colorata si cu mana intinsa. Oare ce text sa fie pus in bula?

    La BVB este agitatie din 4 in 4 ani cand se alege CA.

    In rest se porneste patefonul la care un ac s-a blocat pe o placa.A facut un sant adanc si zbiara'sa listeze statul'.

    La scandalul enorm de la alegerile CA-ului nu stiu daca e loc si pentru o discutie despre bugetul alocat in 4 ani pentru o placa de patefon.Cati bani a costat punerea placii timp de 4 ani?Ca altceva nu cred ca are nimeni tupeul sa spuna ca s-a intamplat. 

    bursa din Ro va disparea inainte sa devina punct focal. tonul delistarilor va fi dat de Petrom.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb