"LUKoil" cumpără de la "Total" 45% din rafinăria TRN

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iunie 2009

În România, "LUKoil" deţine o rafinărie petrolieră, 300 de benzinării şi 8 depozite de carburanţi, cota sa fiind de 25% din piaţa locală.

În România, "LUKoil" deţine o rafinărie petrolieră, 300 de benzinării şi 8 depozite de carburanţi, cota sa fiind de 25% din piaţa locală.

Grupul petrolier "LUKoil", al doilea din Rusia, a decis să preia 45% din rafinăria olandeză "Total Raffinaderij Nederland" (TRN), de la compania franceză "Total" SA, plătind în schimb aproape 725 milioane de dolari.

"LUKoil" aşteaptă să finalizeze tranzacţia anul acesta, potrivit anunţului făcut de companie la finele săptămânii trecute. În urma achiziţiei, "LUKoil" îşi va extinde prezenţa în vestul Europei.

Compania rusă a blocat astfel oferta pentru TRN venită de la cea mai mare rafinărie petrolieră din SUA, "Valero". Luna trecută, "Valero" anunţa că a decis să cumpere 45% din rafinăria olandeză, de la "Dow Chemical" Co., acţionar al TRN, alături de "Total". Însă "Total" şi-a exercitat dreptul de preempţiune, preluând cota de la "Dow", după care a vândut-o către "LUKoil". Oficialii "Total", a treia companie petrolieră din Europa, nu au precizat de ce au făcut această afacere cu "LUKoil", însă au subliniat că producătorul rus de ţiţei este un furnizor important pentru Europa.

"LUKoil" deţine aproximativ 1,3% din rezervele globale de petrol şi circa 2,3% din producţia mondială de profil, iar rezultatele sale financiare au fost afectate de declinul cotaţiilor petroliere.

În primul trimestru din 2009, "LUKoil" şi-a redus profitul net cu 71%, în ritm anual, la 905 milioane de dolari. Vânzările companiei au scăzut cu 41% în perioada menţionată, la 14,75 miliarde dolari, iar câştigurile înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) s-au redus cu 49,8%, la 2,41 miliarde dolari.

În 2008, profitul net al "LUKoil" a scăzut cu 4% faţă de 2007, ajungând la 9,14 miliarde dolari. În plus, pentru prima dată după anul 2001, "LUKoil" a încheiat un trimestru cu pierderi, în perioada octombrie - decembrie 2008: 1,6 miliarde dolari.

Pe întreg anul 2008, "LUKoil" a realizat vânzări de 107,68 miliarde dolari, în creştere cu 31,5% faţă de cele 81,9 miliarde dolari din 2007.

"LUKoil" are ca acţionar majoritar "ING Bank" Rusia, cu o cotă de 63,3%, iar compania petrolieră "ConocoPhillips" deţine 20% din producătorul de petrol. Preşedintele "LUKoil", Vaghit Alekperov, controlează, în mod direct şi indirect, aproape 20% din acţiunile companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb