LUPTA PE TELECOMANDĂ Motanul Felix toarce: "sfârrr, sfârrr..."

A.S.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 4 iulie 2014

Motanul Felix toarce: "sfârrr, sfârrr..."

Actualizare 13:40 Dan Voiculescu contestă măsura de cercetare sub control judiciar

Avocaţii lui Dan Voiculescu au făcut astăzi o contestaţie privind măsura de control judiciar impusă în dosarul în care acesta este învinuit de şantaj asupra unor oameni de afaceri sau companii private, transmit sursele de presă.

Potrivit acestora, contestaţia a fost trimisă Tribunalului Bucureşti, iar magistraţii au fixat termenul de judecare a contestaţiei pe data de 8 iulie.

---

Actualizare Dan Voiculescu, urmărire penală şi control judiciar pentru şantaj

DNA a dispus ieri seară punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de Dan Voiculescu, bănuit de "şantaj prin constrângere în scopul dobândirii, în mod injust, a unui folos patrimonial".

Cei trei denunţători ai lui Voiculescu se pare că ar fi omul de afaceri Nelu Iordache, patronul firmei Romstrade, arestat în aprilie 2013, într-un dosar privind deturnarea fondurilor europene pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad şi Octavian Creţu şi Nicolae Palfi, acţionari majoritari ai companiei Romaqua Group.

Mutarea DNA a venit exact în ziua în care era programată o conferinţă de presă unde Gheorghiţă Mateuţ, avocatul omului de afaceri, urma să dea detalii despre dosarul ICA.

De altfel, Voiculescu a declarat presei, la ieşirea de la audieri: "Eu aveam astăzi pregătită o conferinţă de presă, în care urma ca domnul profesor Mateuţ să vă dea foarte multe detalii referitor la celelalte porcării".

Potrivit rechizitoriului DNA de ieri, Dan Voiculescu ar fi ameninţat, direct sau prin intermediari, oameni de afaceri şi administratori a trei companii că, în situaţia în care nu vor încheia contracte de publicitate cu trustul Intact, va declanşa "o agresivă campanie de discreditare".

Sub această ameninţare, unul dintre oamenii de afaceri, denunţător în cauză, i-ar fi achitat lui Voiculescu 900.000 euro sub forma a 5 contracte de publicitate, "încheiate cu trusturile de presă aparţinând acestuia".

Al doilea om de afaceri, şi el denunţător, "deşi s-a simţit direct şi puternic ameninţat, a refuzat categoric să cedeze şantajului, ameninţării şi constrângerii, aşa încât trustul controlat de inculpat a declanşat un atac mediatic susţinut la adresa firmei acestui om de afaceri".

"Potrivit probelor administrate în cauză, în perioada 2007, 2008, 2011, 2012, inculpatul Voiculescu Dan, sub pretextul îmbunătăţirii şi menţinerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denunţători încheierea unor contracte de publicitate care, în realitate, erau taxe de protecţie împotriva denigrării", consideră anchetatorii.

Totodată, DNA susţine că Dan Voiculescu le-ar fi prezentat denunţătorilor "faptul că este necesar să acorde o atenţie deosebită sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presă Intact Media" şi ar fi subliniat că "lipsa promovării în media a activităţii companiilor lor riscă să aibă efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, că orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat într-un mod negativ exagerat, nu doar sub formă de ştiri, ci sub formă de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune Antena 1 sau Antena 3".

Procurorii anticorupţie mai precizează că măsura controlului judiciar este necesară "în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii inculpatului Voiculescu Dan de la urmărirea penală şi al prevenirii săvârşirii de către acesta a unor noi infracţiuni de şantaj".

Voiculescu, la ieşirea din DNA: "Mi s-au spus numele denunţătorilor, dar nu îi cunosc"

În replică, Dan Voiculescu a repetat, la ieşirea din sediul DNA, că nu îi cunoaşte pe afaceriştii denunţători, deşi i-au fost prezentate numele lor, calificând drept "mincinoase" declaraţiile acestora.

Fondatorul trustului Intact a declarat: "Astăzi (ieri - n.r.), pe data de 3 iulie, au venit vreo 3 sau 4 oameni să declare că eu i-am şantajat. Nu-i cunosc. Mi s-au spus numele lor, dar eu nu-i cunosc. Toţi au venit azi să spună că eu i-am şantajat pe ei, iar eu nu îi cunosc, repet. Sunt nişte declaraţii mincinoase ale unor oameni, declaraţii făcute toate azi, iar eu nu îi cunosc".

Împreună cu Voiculescu, a fost prezent avocatul acestuia, Gheorghiţă Mateuţ, pe care fostul proprietar al Antenei 3 l-a întrebat cum se numesc denunţătorii, dar Mateuţ s-a mulţumit să dea din umeri.

"Domnul avocat, cum îi chema, domn'e? Unul, Pamfi... Nu-i cunosc. Închipuiţi-vă şi voi, şi opinia publică, că pe data de 3, adică azi, s-a întâmplat să vină toţi ăştia pe care eu nu îi cunosc, toţi deodată, să spună că eu i-am şantajat pe ei. Iar eu repet: nu îi cunosc", a accentuat fostul patron al "Antenelor".

Întrebat dacă în cauză există înregistrări audio sau video, Dan Voiculescu a răspuns: "Ce înregistrări, dacă nu-i cunosc?"

Chestionat dacă este vorba despre unele contracte de publicitate, aşa cum susţine DNA, Voiculescu a replicat: "Minciună ordinară. Sunt nişte declaraţii mincinoase ale unor oameni, repet, făcute toate astăzi, în ideea că eu i-aş fi şantajat. Iar eu repet a treia oară: nu îi cunosc".

Ultima întrebare la care fondatorul Partidului Conservator a răspuns, înainte să se urce în maşină alături de avocat, a fost aceea potrivit căreia angajaţii trustului Intact s-ar putea prezenta la DNA, după ce procurorii au vorbit în actul de acuzare despre emisiuni în care denunţătorii ar fi urmat să fie prezentaţi în mod negativ.

"Câte emisiuni sunt prezentate în mod negativ la toate televiziunile... Atunci, să vină toate televiziunile aici!", a conchis Dan Voiculescu.

V.B.

---

Din experienţele trecute ale organelor judiciare, prin care acuzaţii au scăpat de pedeapsă, DNA şi-ar fi luat o măsură suplimentară de asigurare, acuzându-l pe Dan Voiculescu într-un alt dosar de corupţie, în urma unui denunţ făcut ieri, potrivit unor surse din DNA. Până la închidere ediţiei, Dan Voiculescu nu ieşise din sediul DNA.

În acest fel, chiar dacă Dan Voiculescu scapă de pedeapsă peste 3 zile, când ar urma să primească sentinţa în dosarul ICA, după uşa de ieşire îl aşteaptă, rânjindu-şi colţii, un alt dosar. Unul, se pare, chiar mai grav.

Completaţi situaţia cu plângerea formulată de Laura Codruţa Kovesi împotriva lui Mihai Gâdea, datoriile Grivco şi veţi avea un tablou sumar, dar ceva mai general, asupra situaţiei motanului Felix.

Există o probabilitate crescută ca Dan Voiculescu să se întâlnească cu fratele preşedintelui Traian Băsescu, la un ceai de puşcărie.

Oare cine va stăpâni telecomanda televizorului?

Preşedintele ICCJ: "Denigrarea şefului DNA şi al instanţei supreme în emisiuni TV, inacceptabilă"

Este inacceptabil "ca într-un stat de drept, în cadrul mai multor emisiuni TV, să fie denigrat procurorul-şef al DNA şi preşedintele instanţei supreme", a declarat ieri Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Domnia sa a spus că imaginile cu Bercea Mondial afirmând că sume de bani ar fi ajuns la ea şi la procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, au fost reluate insistent în emisiuni TV.

Preşedintele ICCJ a menţionat: "Sper că nu se vor prevala colegii dumneavoastră de dreptul la informare. Din punctul meu de vedere, nu s-a prezentat cu bună-credinţă acea informaţie de interes public, dreptul publicului de a fi informat a fost încălcat, depăşindu-se cadrul deontologic al profesiei de jurnalist, care impunea obligaţia să nu se producă măcar un potenţial, prin prezentarea repetată a acelor imagini, de afectare a imaginii şi prestigiului sistemului judiciar".

Preşedintele ICCJ a adăugat că îşi îndeamnă toţi colegii să acţioneze în instanţă persoane care aduc atingere vieţii private a magistraţilor.

La finalul lunii iunie, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a acţionat în judecată postul Antena 3, ca persoană juridică, dar şi persoanele fizice Mihai Gâdea (directorul Antena 3), Mugur Ciuvică, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc şi Bianca Nae, şi cere daune de 1 milion de lei şi plata cheltuielilor de judecată în solidar.

Kovesi a luat această decizie în urma unei emisiuni difuzate de postul Antena 3, în cadrul căreia s-au făcut mai multe afirmaţii neadevărate la adresa sa, afirmaţii legate de o presupusă sumă de bani primită de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, precum şi afirmaţii legate de viaţa personală.

Şeful DNA a anunţat că, dacă va câştiga procesul, va folosi banii "în scopuri umanitare şi caritabile".

Avocaţii lui DanVoiculescu cer strămutarea procesului ICA

Avocatul lui Dan Voiculescu a cerut ieri Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie strămutarea procesului în care se judecă dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Solicitarea vine după ce, la ultimul termen al procesului din 1 iulie, avocaţii lui Dan Voiculescu au reclamat atitudinea preşedintelui noului complet de judecată, Camelia Bogdan, pe care au acuzat-o că este părtinitoare şi au încercat de două ori să o recuze. "V-aţi dovedit părtinitoare. Se simte din ceea ce faceţi. Aţi călcat în picioare drepturile procesuale ale părţilor. Nu va lăsaţi dusă de val", i-a spus atunci unul dintre avocaţi judecătoarei Camelia Bogdan, potrivit Agerpres.

Curtea de Apel Bucureşti, cu un nou complet de judecată, a stabilit pentru 7 iulie următorul termen, când se va da sentinţa definitivă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Incaierarea deplina a celor doi dulai, Basescu si Voiculescu, ofera romanilor un spectacol pe cinste, si in timp ce poprul roman urmareste cu sufletul la gura acest spectacol, timpul tace si trece.

    Pozitia la care a ajuns ii ofera lui Voiculescu posibilitatea sa scrie a doua epopee nationala, Noua Tiganiada, in timp ce ne ofera si serialul Isaura, serie noua, varianta romaneasca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb