MAE salută decizia Republicii Africa de Sud de a include România pe lista statelor ai căror cetăţeni pot obţine viza online

F.D.
Politică / 19 mai 2023

MAE salută decizia Republicii Africa de Sud de a include România pe lista statelor ai căror cetăţeni pot obţine viza online

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu i-a primit, vineri, pe reprezentanţii Grupului ambasadorilor şi şefilor de misiune africani acreditaţi la Bucureşti, în contextul evenimentelor dedicate marcării Zilei Africii, sărbătorită la 25 mai, şi care se desfăşoară în acest an la nivel internaţional sub motto-ul "Accelerarea implementării Acordului african continental de liber-schimb". De asemenea, MAE a salutat faptul că autorităţile din Africa de Sud au decis includerea României, alături de alte state din UE, pe lista ţărilor ai căror cetăţeni pot solicita şi obţine online viza de intrare în acest stat. Măsura este deja aplicabilă cetăţenilor români, mai precizează instituţia, relatează News.ro.

"Decizia autorităţilor de la Pretoria este rezultatul demersurilor MAE, inclusiv prin Ambasada României la Pretoria, prin care s-a urmărit facilitarea procesului de obţinere a vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în scop de afaceri sau turism în această ţară. Pentru obţinerea vizei electronice, cetăţenii români trebuie să acceseze pagina web https://ehome.dha.gov.za/ePermit/home - unde, după crearea unui cont de utilizator, pot transmite solicitarea pentru obţinerea vizei online. După validarea cererii, solicitanţii primesc pe email viza electronică, care trebuie tipărită şi prezentată, împreună cu paşaportul, Poliţiei de frontieră la intrarea în Africa de Sud", arată comunicatul de presă al MAE.

La întâlnirea cu reprezentanţii Grupului ambasadorilor şi şefilor de misiune africani acreditaţi la Bucureşti, Bogdan Aurescu a evidenţiat tradiţia cooperării între România şi statele africane şi a subliniat dorinţa impulsionării şi diversificării relaţiilor bilaterale, pe baza intereselor comune actuale, inclusiv în cadrul mai larg al parteneriatului UE-Uniunea Africană (UA), conform comunicatului de presă al MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat stadiul demersurilor MAE privind elaborarea şi adoptarea unei noi Strategii a României privind relaţiile cu statele continentului african. A subliniat că discuţiile cu grupul ambasadorilor africani la Bucureşti, alături de numeroase alte discuţii purtate de ministrul afacerilor externe şi de alţi oficiali MAE în ultimii doi ani, au fost valorificate în viitoarea Strategie, pentru a răspunde nevoilor concrete şi contextelor specifice ale statelor africane, precum şi valorii adăugate pe care România o poate aduce în raport cu acestea.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a trecut în revistă domeniile cu potenţial crescut de cooperare precum educaţia, digitalizarea şi securitatea cibernetică, agricultura, managementul situaţiilor de urgenţă, consolidarea capacităţii instituţionale în diferite domenii.

De asemenea, a menţionat o serie de proiecte ce vor fi derulate în acest an prin programe de asistenţă oficială pentru dezvoltare ale României, în beneficiul statelor africane, în special al statelor sub-sahariene. Între acestea, a fost evidenţiată organizarea, în luna iunie 2023, în România, în parteneriat cu Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa, a unui proiect ce vizează transferul de cunoştinţe către experţi africani în domeniul sanitar-veterinar, mai indică sursa citată.

Ministrul Aurescu a făcut referire şi la proiectul dedicat cursurilor de reconstrucţie post-conflict, orientat progresiv spre spaţiul african, care devenit o adevărată tradiţie a MAE şi va fi continuat în 2023.

"În cadrul discuţiilor, ministrul a evidenţiat că foştii studenţi africani în România reprezintă o punte solidă de legătură cu Africa, având în vedere responsabilităţile actuale pe care le îndeplinesc în diferite domenii din ţările de origine. A adresat rugămintea ca şefii de misiuni la Bucureşti să sprijine eforturile MAE de crearea a unei reţele cuprinzătoare de absolvenţi de studii superioare în România proveniţi din state africane aflaţi în poziţii relevante în statele lor, aceştia putând să acţioneze ca un factor catalizator pentru dezvoltarea relaţiilor României cu Africa, pe coordonate racordate la noile priorităţi ale ambelor părţi", conform sursei menţionate.

Tot în acest context, ministrul a propus implicarea mediului academic românesc în pregătirea evenimentelor dedicate Zilei Africii în anul 2024, plecând de la realizarea unui exerciţiu de cartografiere a rezultatelor celor aproape 120 de acorduri inter-universitare existente între instituţiile de învăţământ superior din România şi Africa. De asemenea, ministrul afacerilor externe şi-a exprimat deplina deschidere pentru identificarea unor soluţii, împreună cu ministerele şi instituţiile de resort româneşti, la dificultăţile pe care studenţii africani le pot întâmpina în accesarea ofertelor de studii din România.

Discuţiile au vizat şi oportunităţile de cooperare economică, inclusiv în cadrul oferit de parteneriatul UE-Africa. Ambasadorii africani au relevat o serie de atuuri ale României, precum domeniul securităţii cibernetice, manifestând interes faţă de găzduirea de către România, la Bucureşti, a Centrului european de competenţe în materie de securitate cibernetică (https://www.mae.ro/node/61802).

Şefii de misiuni din Africa au mulţumit ministrului Aurescu pentru întâlnirea organizată, pentru deschiderea diplomaţiei române faţă de dezvoltarea relaţiilor cu continentul african şi pentru schimbul de opinii şi analize. Au propus organizarea unui forum economic anual România-Africa, precum şi implicarea Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru lansarea unei platforme digitale care să faciliteze accesul la informaţii economice relevante pentru companiile româneşti interesate de oportunităţi în Africa şi pentru oamenii de afaceri africani interesaţi de România.

Întrevederea a prilejuit şi un schimb de opinii cu privire la situaţia de securitate de pe continentul african, fiind evidenţiate consecinţele în plan global, cu precădere în Africa, ale invaziei Rusiei în Ucraina. Ministrul Aurescu a prezentat măsurile ample luate de România în contextul războiului de la graniţele sale, inclusiv facilitarea tranzitului de cereale ucrainene către state din Africa, de natură să prevină agravarea crizei alimentare. A asigurat că eforturile ţării noastre vor continua şi în direcţia securităţii, stabilităţii şi dezvoltării continentului african, pornind de la nevoia unei abordări cuprinzătoare a crizelor regionale şi de la necesitatea unei implicări active a partenerilor africani în soluţionarea provocărilor continentale.

Oficialul român a menţionat importanţa organizării periodice de convorbiri în acest format, având în vedere că acestea constituie un bun prilej pentru efectuarea unui schimb relevant de opinii privind evoluţiile regionale politice şi de securitate, mai indică sursa amintită.

Delegaţia Grupului ambasadorilor şi şefilor de misiune africani a fost condusă de decanul Grupului, Raja Jhinaoui Ben Ali, Ambasadorul Republicii Tunisiene, şi a fost formată din Hassan Abouyoub, Ambasadorul Regatului Maroc, Moayad Fatallah Eldalie, Ambasadorul Republicii Arabe Egipt, Safiya Ahmad Nuhu, Ambasadoarea Republicii Federale Nigeria, Abdulmuli Monem, Ambasadorul Statului Libia, Abdelmadjid Naamoune, Ambasadorul Republicii Algeriene Democratice şi Populare, Elmansour Ibrahim Bolad, Ambasadorul Republicii Sudan, Leopold Abibo Lomalisa, însărcinat cu afaceri en pied al Republicii Democratice Congo. La invitaţia decanului corpului diplomatic african, la reuniune au participat şi Marin Stancu, consul onorific al Republicii Ghana, Serge Rameau, consul onorific al Republicii Benin şi Eduard Mansour, consul onorific al Republicii Senegal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb