MAGISTRAŢII AMENINŢĂ GUVERNUL Impozitarea pensiilor speciale, neconstituţională

IORGOVEANU GHEORGHE
Ziarul BURSA #Politică / 18 iulie 2019

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a criticat, ieri, dur intenţia Guvernului de a impozita pensiile speciale, inclusiv pensiile magistraţilor. Acest lucru afectează independenţa justiţiei şi avertizează că va sesiza organismele internaţionale în domeniu şi va ataca măsura la Curtea Constituţională a României (CCR), susţine, într-un comunicat de presă, CSM.

Conform sursei citate, în majoritatea statelor este instituită obligaţia constituţională de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea func-ţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, în acord cu jurisprudenţa europeană în materie. De asemenea, în jurisprudenţa CCR s-a statuat constant şi fără echivoc că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei, fiind o măsură neconstituţională, dat fiind statutul special al acestei categorii profesionale.

Magistraţii susţin că pensiile speciale se impun din cauza dispoziţiile art. 125 şi art. 132 din Constituţia României, privind incompatibilităţile magistraţilor, precum şi cu cele din legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, referitoare la incompatibilităţile acestora.

În comunicatul CSM se arată: "Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii şi care impune obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au, fiindu-le interzise activităţi ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-şi crea o situaţie materială de natură să le ofere după pensionare menţinerea unui nivel de viaţă cât mai apropiat de cel avut în timpul activităţii, aspecte tranşate în repetate rânduri în jurisprudenţa Curţii Constituţionale".

Consiliul Superior al Magistraturii reiterează că statutul constituţional al magistraţilor, statut dezvoltat prin lege organică şi care cuprinde o serie de incompatibilităţi şi interdicţii, precum şi res-ponsabilităţile şi riscurile pe care le implică exercitarea acestor profesii, impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei justiţiei. CSM susţine că nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului pentru a cărui prezervare va efectua toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organis-melor internaţionale şi a Curţii Constituţionale cu un conflict juridic de natură constituţională.

O poziţie similară au mai mulţi magistraţi, care au contestat, ieri, intenţia guvernului Dăncilă. Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean spune că o "taxă de solidaritate" pentru pensiile peste un anumit plafon ar fi absolut neconstituţională şi că ar fi "o mare nemernicie" ca anumite categorii să fie obligate să suporte din pensia lor majorarea altor pensii. Aceeaşi problemă de constituţionalitate este ridicată şi de judecătorul Horaţius Dumbravă, care spune că un act normativ pe acestă temă ar încălca independenţa magistraţilor şi că, dacă se va ajunge la o decizie, aceas-ta ar trebui să fie a Parlamentului, cu implicarea obligatorie a CSM. În acelaşi timp, el spune că ar trebui, separat, să fie revizuite pensiile unor magistraţi care au 20.000-25.000 de lei, după ce în pensie au fost incluse drepturi salariale restante, situaţie "cel puţin imorală". La rândul său, judecătorul Cristi Danileţ crede că dacă aceste pensii vor fi reduse, va urma un val de plângeri în instanţă.

De altfel, la Curtea Constituţională există un precedent legat de reducerea pensiilor şi a pensiilor speciale în 2010, după măsurile de austeritate luate de guvernarea Boc. Atunci, Cabinetul Boc a redus cu 25% salariile şi voia să taie şi pensiile cu 15% şi să recalculeze pensiile de serviciu ale magistraţilor. În iunie 2010, CCR a decis că reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstituţională, la fel şi articolul care prevedea recalcularea pensiilor de serviciu ale magistraţilor.

În ţara noastră există în acest moment 161.000 de pensii speciale din zona MAI, MApN şi SRI, dar nu este specificat câte dintre acestea trec de 10.000 de lei. De asemenea, mai sunt circa 3800 de persoane care primesc pensie specială prin Legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în medie suma fiind de peste 18.000 lei. Mai sunt 1400 de persoane care primesc indemnizaţie specială prin Legea nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România în medie de aproape 11.000 lei/lună.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Pentru inconvenientele profesiei au primit salarii pe masura , deci au fost rasplatiti. Nu ma leg de ciuguleala care este demonstrata , nu afirmata , de averile peste cele care ar fi fost strinse dintr-un salariu -e o socoteala simpla , de facut doar niste operatii de scadere si adunare.Nedreptatile in justitie au ecou pina si-n furtul de la pensii -ce altceva este o pensie speciala?

    Nu le " taie" nimeni pensia neacoperita de contributivitate. Le-o impozitează suplimentar.

    Nu sunt toti cetatenii egali.

    Salarii dupa importanta si volumul muncii, pensie aferent contributiilor. 

    Și-au facut legi pentru ei pe banii nostrii.

    Si nu numai magistratii 

    1. pensiile sunt neconstitionale deoarece nu sant ca urmare a contributiei

      Sunt conform uniunii europene in ai votat sa intram . Acum asta e.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb