Majorarea datoriei publice - asul din mânecă al băncilor centrale

GHEORGHE PIPEREA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 septembrie 2015

Majorarea datoriei publice - asul din mânecă al băncilor centrale

Într-un discurs ţinut în faţa Congresului american în data de 25 ianuarie 2001, Alan Greenspan, fostul preşedinte al Federal Reserve (Banca Centrală a SUA), se arăta foarte îngrijorat de faptul că SUA avea pe atunci excedent bugetar. În perioada 1998-2000, care a însemnat ultima parte a mandatului de preşedinte al lui Bill Clinton, SUA a avut, într-adevăr, excedent bugetar de circa 2% pe an.

A se înţelege corect: excedent, nu deficit.

De ce o fi fost atît de rău ca o ţară ca SUA, jandarmul mondial la acea vreme, să aibă excedent bugetar?

Păi, tot Alan Greenspan o spunea în acel discurs din 25 ianuarie 2001: există riscul că datoria publică a SUA să fie achitată... Într-adevăr, datoria publică a SUA atinsese minimul istoric în acea perioadă.

Datoria publică a SUA (ca şi a Chinei sau a altor ţări mari) se compune din titluri de stat, bonuri de tezaur şi bonduri.

Ca să poată influenţa economia, Federal Reserve vinde şi cumpără titluri de tezaur şi, uneori, pur şi simplu, emite bani excedentari faţă de nevoile circulaţiei mărfurilor şi serviciilor, cu scopul de a ieftini dolarul (operaţiunea se numeşte quantitative easing). Ce face Federal Reserve cu datoria publică a SUA se numeşte politică monetară. Fără datorie publică, Federal Reserve nu mai poate face politică monetară şi, deci, nu prea îşi mai justifică existenţa. De aceea, trebuie ca datoria publică să existe.

Evenimentele tragice din 11 septembrie 2001 au venit mănuşă pentru "nevoile" domnului Greenspan. SUA şi, odată cu ele, lumea, au intrat în războiul contra terorii. În decurs de 14 ani, datoria publică a SUA a ajuns la 20 de trilioane de dolari.

Datoria publică a Chinei este de 28 de trilioane. Datoria publică cumulată a primelor patru economii ale UE (Germania, Franţa, Marea Britanie şi Italia) este de 11 trilioane de dolari, totalul acesteia la nivelul celor 28 de ţări membre ale UE fiind, cel mai probabil, mai mare decît cea a SUA sau cea a Chinei. Nici Japonia nu stă rău - datoria sa publică este de 10,4 trilioane de dolari (raportat la PIB, este cea mai mare din lume: 415%).

Datoria publică nu este şi nu poate fi un simplu instrument de politică monetară sau un simplu număr statistic. Datoria publică înseamnă, indirect, datorie a fiecărui contribuabil, întrucât ea se achită din taxele şi impozitele acestora (mărite progresiv în caz de "avarie"), răpind statului - şi, deci, comunităţii naţionale - dreptul de a cheltui aceşti bani în scopuri ce ţin de sarcinile sale esenţiale: sănătate, educaţie, protecţie socială, armată, justiţie, ordine publică şi infrastructură critică. În mod evident, şi investiţiile publice sunt "grevate" de serviciul datoriei publice.

Pe de altă parte, cu cât e mai mare datoria publică, cu atât forţa băncilor centrale de a controla lumea este mai mare.

Regula este la fel peste tot, inclusiv în România.

Când datoria publică este redusă, forţa băncii centrale de control al economiei şi al statului este redusă. Este la fel şi în România.

De aceea a fost atât de opărit domnul Isărescu - eternul în momentul în care a realizat că proiectul noului Cod Fiscal poate duce la reducerea drastică a datoriei publice a României (cifrată, în prezent, la 56 miliarde de euro, adică la circa 40% din PIB): o datorie publică redusă ori în "pericol" de a fi achitată mult prea rapid înseamnă o marjă mai redusă ori insignifiantă de manevră a BNR.

Domnul Isărescu a văzut că, faptic, băncile nu mai pot alimenta datoria publică a Statului român (întrucât singure s-au supraexpus deja pe acest debitor) şi, deci, datoria publică nu mai poate creşte sau - ce oroare - chiar poate fi redusă. Pe domnul Isărescu nu l-a interesat calitatea acestui Cod Fiscal (destul de redusă, în opinia mea, dar acesta este un alt subiect). Nu l-a interest nici potenţialul de depăşire a "ţintei" de deficit bugetar - acest risc de macrostabilitate a fost doar un pretext.

Pe domnul Isărescu l-a speriat ipoteza rămânerii sale treptate fără obiectul muncii - politica monetară, chestie care, de altfel, subordonează toate celelalte politici publice (nu că am avea multe şi nici înţelepte ...).

Acesta este motivul real al opoziţiei domnului Isărescu la Codul Fiscal. Acesta este, de altfel, şi motivul contractării împrumutului de 20 miliarde euro de la FMI şi CE, din care 14 miliarde de euro s-au dus la rezerva BNR.

De fapt, o întrebare retorică se poate ridica în legătură cu acest împrumut de tip "centură de siguranţă" (aşa l-a numit la acea dată Băsescu): A fost o criză reală în România anilor 2008-2010 sau a fost una regizată, dar tot atît de "eficientă" ca şi cele reale, ineluctabile?

Nu ar fi rău să reanalizăm declaraţiile "liniştitoare" din 2008 ale premierului Tăriceanu şi ale preşedintelui Băsescu, precum şi expresia căznit-ironică a domnului Isărescu din acele zile în care la televizor vedeam falimente de bănci globale, dar băncile autohtone încă dădeau credite în franci elveţieni - "mai uşor cu criza pe scări".

După aceste declaraţii - distonocalm, în ianuarie 2009, brusc, neaşteptat, pur şi simplu s-a oprit total creditarea, inclusiv cea între bănci (băncile nu mai aveau încredere una în alta...), ceea ce a dus la căderea imobiliarelor, a construcţiilor şi a comerţului, după care a apărut "necesitatea" unui împrumut de la FMI şi CE, cu titlu de "centură de siguranţă".

O fi fost acest împrumut de 20 de miliarde de euro o centură de siguranţă, dar nu pentru economia românească, ci pentru bănci, căci 2/3 din acest credit s-au dus în rezerva BNR, care a făcut ce a făcut cu ea, nu transparent, ca să ştim toţi, ci ocult, ca să ştie numai înţelepţii macroprudenţiali.

Isărescu-cel-macroprudent a spus, undeva pe la jumătatea verii, că răul care ne-a lovit în 2009 a fost cauzat de cota unică de 16% introdusă în tandem de Băsescu şi Tăriceanu, pe atunci aliaţi. Onorabilul domn Băsescu a răspuns cu furie că această declaraţie a lui "Mugurel" este necinstită şi că acesta ştie exact care a fost motivul real al instalării crizei în România. Atrag atenţia asupra tonului vădit ironic al unui adult (Băsescu, mare responsabil, de altfel) faţă de un copil imprudent care nu ar fi conştient de consecinţele spuselor sale şi de responsabilitatea aferentă. Jocul de cuvinte făcut de Băsescu foloseşte condescendent unul din sensurile cuvântului mugurel (=floare/frunză embrionară, incipientă, "copilaş" de plantă). Dar mult mai interesant este tonul implicit ameninţător al declaraţiei lui Băsescu: el şi "Mugurel" ştiu amândoi care este motivul real al crizei din 2009. Adică, tradus din băsească în română: "Dacă nu te abţii de la astfel de comentarii, o să comentez şi eu şi va fi rău de amândoi, dar mai rău va fi de tine".

După împrumutul luat de la FMI şi CE, au venit şi măsurile de austeritate din mai 2010, cele mai dure din Europa la acel moment: tăieri de salarii ale bugetarilor cu 25% (uneori, cum a fost cazul salariilor profesorilor universitari, tăierile au fost de peste 45%), de indemnizaţii pentru îngrijirea copilului (15%) şi alte venituri cuvenite de la stat cu titlu de prestaţii sociale, blocarea pe 4 ani a angajărilor în sistemul bugetar etc. Vă reamintesc înţeleapta regulă a angajării unui funcţionar public nou cu condiţia "restructurării" sau a vacantării altor 7 posturi, ceea ce, printre altele, a dus la penurie de medici (un minus de 40.000 de medici în prezent) şi de profesori calificaţi (cifrele sunt similare).

Nu ar fi rău să ştim, printr-un raport prezentat în Parlament, care a fost motivul real al crizei şi, mai ales, ce a făcut BNR cu cele 14 miliarde de euro luate la rezerva proprie direct de la FMI şi CE. Rezerva valutara e avuţie naţională, e strânsă cu eforturile noastre şi, în caz că se constituie în baza unui împrumut, e rambursată din taxele noastre şi pe seama ruinei noastre. Ce anume îi dă BNR, o instituţie care nici măcar nu este prevăzută în Constituţie, dreptul să o administreze cum vrea?

Pe agenda publică a acestei toamne ar trebui să fie pus, cu prioritate, acest raport, întrucît ne paşte o nouă criză şi am vrea să ştim cum de am intrat în cealaltă şi de ce am fost chinuiţi toţi aceşti 6 ani care au trecut, şi asta chiar dacă - ce comod pentru inşi ca Bogdan Olteanu - raportul anual al BNR în Parlament nu este prevăzut sub sancţiunea demiterii Consiliului BNR, ca la celelalte autorităţi aflate în subordinea Parlamentului, iar legea îi apără pe deplin pe membri boardului BNR şi de răspundere penală, şi de răspundere civilă pentru faptele lor.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. sub titulatura pompoasa de banci nationale ai unui stat se ascund de fapt asa cum stim multi niste camatari fara scupule al caror scop princioal este puterea , controlul absolut obtinut prin indatorare , la rindul ei aceasta obtinuta prin complicitatea politicienilor si nu numai , politicieni alesi democratic , masurile corecte in 2009 erau injectarea de bani gratuit in buzunarele populatiei ptr a sustine cererea ramasa f slaba dupa oprirea creditarii , taierea salariilor a fost total opus a ceea ce trebuia facut , dobunzile nu trebuiau in nici un caz scazute ci marite ptr ca si asta este o modalitate de a injecta bani prin a recomoensa pe detinatorii de capital, multi traiau din dobinda , oprirea creditarii a fost facuta special pentru a prabusi pretul unor active de preferinta strategice ,cum ar fi apa , electrica , gazele gazele fara de care lumea nu se poate lipsi si care sint listate la bursa tocmai ptr a fi cumparate in vederea obtinerii controlului, sint multe de spus

    Persoana care scrie acest articol(promovat de ziarul dvs) sau se pregateste pentru "marea politica sau

    ravneste la unul din marile pozitii din birocratia economica. 

    Are mai multe obsesii: 

    - nemernicia bancilor care nu vor sa se transforme in institutii de binefacere; 

    - Isarescu care sta de prea mult timp la BNR; 

    -toti actorii economici sunt tampiti si solutiile pentru bunastare sunt 

    trase de sub maneca ca la circ.

    -deficitul bugetar e bine venit si se acopera din aer nu prin marirea datoriei statului. 

    1. de la Erste sa-l intrebati de ce n-a acceptat ajutorul statului Roman in 2009 si numai pe cel austriac.Sunteti asa de Mugurel cand ati declarat ca nu intelegeti de ce a cedat creanta Oltchim catre Erste si ati asteptat pana acest lucru a fost implementat, retroactiv bineinteles. Va purtati ca domnul Ponta care nu stia ca a fost aprobat DES la Oltchim. Sunteti bun, dar inca nu cel mai bun😊

      stii la ce ravneste Piperea? la ma-ta aia baloasa cu fata de meduza!

    "proiectul noului Cod Fiscal poate duce la reducerea drastică a datoriei publice a României"

    Articol subtire, denaturant intentionat.

    Cum sa nu fie interesat FMI de expl de modul de utilizare a banilor imprumutati Romaniei ? 

    Piperea e in razboi cu Isarescu si atunci orice rau din tara asta, inclusiv criza (asta e maximul ce poti sa-i pui in carca) e din vina lui. Uita sa spuna multe lucruri despre aportul BNR la stabilitatea relativa a unei economii jucata si ciufulita de tot felul de premieri care mai de care mai destepti. Uita sa spuna ca nu BNR e cauza dezmatului din anii electorali, uita sa mentioneze avertismentele BNR, ale lui Mugurel personal, facute la adresa premierilor si a bancilor etc. E simplu sa dai in cineva omitand ce nu-ti convine prin argumente selective. Dar nu toti se iau dupa ce scriu sau spun costumele pe la tv sau ziare si asta e in dezavantajul lor ca se fac de cofetarie.

    1. esti prost, du-te. cum ma idiotule BNR, care este avocatul bancilor, si-a adus aportul la stabilitatea economica? cand au cazut 12 banci in mijlocul anilor 90 si au pierdut 6 milioane de romani depozitele unde era BNR? acum cu clauzele abuzive unde este BNR? dobitocule!

    e rau de tot pe dinafara piperea aista.

    1. ... si tu astepti pe pozitiei sa-i musti morvocul ashela. animalule!

    E o totala prostie ce se scrie in acest articol... Este clar ca articolul este ..tendentios.. Auzxi prin noul cod fiscal ..deficit de 2 ^3 %..scade datoria publica ????.restul continutului din articol e -istoria anilor precedenti... ce sa faci..mai greseste si SUA..n-au specialisti cum avem noi...

    1. Hai mai dute in ma-ta de vacar!

      Hai mai dute in ma-ta de vacar!

      Esti CIOBAN si la propriu si la figurat. ..Ai sosit cumva cu ...imigrantii din Siria ??? Ai coborat acuma din copac...se vede. Te rog vezi cum treci granita

    B.N.R.-ul trebuie supusa urgent, ca si A.S.F.-ul dealtfel unui amplu si profund proces de "IGENIZARE"!!!!...Multi incompetenti, platiti regeste, numiti politic, au o singura preocupare-CONSERVAREA PUTERII, MARIREA PRIVILEGIILOR!!!!

    Sa va fie rusine tuturor. Dupa 25 de ani de bolsevism cu toate fosilele in functii, a trebuit sa apara unul ca Piperea care sa spuna lucrurilor pe fata. Restul? Numai lingai si pupaci de dosuri urat mirositoare de bancheri imputiti.

    Minunăție mare de animale pe aici: Pantere, Giboni, Maurși ss, Găoji...! Pe deasupra - și peste tot - limitate, ipocrite și pătimașe!

    Prrrrr, pui, pui, pui, na la Mama la grăunțe : 

    Caritasuri, FNI, CHF : 

    câțiva smekeri mai isteți decât Papii de la Roma (vezi Asediul Romei - de Vintilă Corbul...), au pus la cale diverse afaceri la care ei să IA cu două mâini cel mai gros caimac, după care să dea ceva fărămituri și unei turme atrase de mirosul apetisant al unui pozibil gheșeft (muncă puțină, profit maaare), după care, când se sparge buboiul - că de unde nu se prea produce nimic, nu poate rezulta bănuț mult, băi Dănuț - șmekerii din acte asumut Turma asupra posibilei prăzi, care până acum vreo doi-patru ani era STATUL Român. (Vezi Caritas și FNI ). Acum, că Statul nu mai pote fi căpușat ușor (Parlamentarii se sperie de Dna., CECul nu mai are garanția absolută a statului etc.,) șmekerii au luat credite masiv de la bănci, iar acum asmut turma să scape urma ..., pe bănci, considerate fabrici de bani !  

    Io nu spun că cei din turmă nu ar avea oarecare dreptate... ! Dar, măi dragă animăluțelor, dacă s-a oprit creditarea de unde să mai facă fabrica bani ? vă contraziceți, ca și idolul vostru, PiPI-erea, în idei antitetice! 

    Apoi, vai vouă ! Piperea e de mult în partea cealaltă, deasupra turmei ..., dragi mielușei, giboni, pantere! El e unul dintre cei care asmute turma, iar scopul scuză mijloacele : ce mai contează niște cuvinte bramburite într-un articol neclar, ca și mintea lui în genere: Nu de alta, dar dacă datoria publică întărește puterea și controlul unui stat asupra altora, atunci ar trebui să susțină și el creșterea datoriei publice a României, nu invers !

    In vino veritas : proletari din toate Băncile, uniți-vă !!! 

    1. bey ce "frumos" iti miroase gura. esti pe drumul cel bun, continua cu gargara cu diaree, vine repede de pune gura acilea la stutzu' panterei ca e pe vine.

    Dl.Piperea,fara a fi economist,a reusit sa elaboreze un material curajos,aproape de adevar si cu un pronuntat caracter obiectiv!Pt. toate acestea il felicit si il indemn,daca mai poate si nu-I este teama,sa o continuie ,tot asa!Subscriu ,la ideia,ca Parlamentul trebuie sa analizeze ce-a facut BNR-ul,adica Isarescu,cu cei 15 mld. de euro imprumutati de la FMI!Nu intamplator ,rezerva valutara s-a redus!!!Este clar ca BNR a ajutat pe ccineva!Oare pe cine !?Ghici ghicitoarea mea!Bacile straine,expuse,au fost bineficiarii principali!A intrat panica in el,si nu numai,cu masurile propuse,inital,in codul fiscal!La ordin a accesat si Johanis!Lupta se incinge ,daca mai apar cetateni morali,ca dl.Piperea.Sper sa mai apara,altfel dependent fata de Isarescu si camarilla se va accentua,si nu in folosul Romaniei!Doamne auta-ne!

    Felicitari domnului Piperea pentru efort, curaj!

    1. Pipera nu "latra" pentru ...un anumit curaj..El latra pentru BANI (EURO)... asa ca lasati-o balta.

      Vine Pipera cu amintiri de acum 15 ani ce se intampla in SUA... El crede ca totul se conduce dupa REGULA DE TREI SIMPLE ??? Daca a fost in anul 2001 in America.... uite ca in Romania se intampla la fel... Dvs nu remarcati ca toti acesti avocati ,juristi etc cum au condus Romania : Nastase, Boc, Ponta,..Pipera de viitor....Habar nu au sa citeasca un "Bilant Contabil... Ponta...MTO in fata lui Basescu ..va mai aduceti aminte ...si atunci ce va tot "ratoiti" cu acesti ageamii...

    in afara ultimei fraze, nimic intersant. poate, d-le piperea va puteti permite sa cumparati si sa cititi inainte de a va baga in hasnaua pe care o'ncercati cu degetul, doua carti care sa va lamureasca ce este si cum este cu banca centrala si cu economia financiara!: moneda, creditul bancar si ciclurile economice (jesus huerta de soto) si pretul inegalitatii (joseph Stiglitz). nu de alta, dar s-ar putea sa ajungeti doar un colportor de duzina. n.b. interesele americii nu coincide si nu vor coincide niciodata cu interesul statelor lumii, toate, deja, dependente de ea!

    în țara asta prost făcută,

    piperii vorbesc de finanțe, în loc să pută, 

    iar finanțiștii adevărați,

    nu pot vorbi de-acești ... 

    1. panseul original apartine lui pastorel teodoreanu, nu lui arghezi (In lumea asta prost facuta/ Rahatii scriu in loc sa puta/ Iar scriitori adevarati/ Sunt dati afara de rahati).

    Nu zic ca dl. Piperea este o persoana de necombatut,Domne fereste, e om, nu calculator, si orice om poate sa greseasca, deci combateti, dar faceti-o intr-un mod civilizat, argumentat. Nu zic sa faceti asta din respect pentru cunostintele si capacitatea intelectuala a dl. Pipere, nu am asemenea pretentii, ci din respect pentru un roman care incearca sa ne invete ce insemna sa fii liber. Libertatea nu presupune sa te supui celui puternic si sa iei de bune deciziile lui, ci sa le pui sub semnul intrebarii, trecandu-le prin propria ta minte pentru a hotara daca-i bine sau rau.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb