Grîul stocat la Autoritatea Naţională a Rezervelor Statului (ANRS) poate fi o afacere extrem de bănoasă pentru fabricile de pîine care au relaţii bune cu guvernanţii. Unele (doar unele dintre fabrici!) pot împrumuta grîu de la ANRS cînd preţul este mare şi apoi îl returnează imediat după recoltare, cînd preţul este cel mai scăzut! Totuşi, nu multe firme pot obţine asemenea privilegii, aşa că Guvernul strică piaţa cu bună ştiinţă. Reprezentanţii ANRS explică: "Anul trecut, au primit grîu cu titlu de împrumut 170 de societăţi. Din acestea, 18 au primit aprobarea de a restitui grîul în luna august 2004. Cantitatea totală aprobată este de 26.402 tone". Deci, doar 10% din societăţi au fost păsuite pînă după recoltă. Aproape jumătate din cantitatea aprobată se află "în curtea" societăţii "Spicul", care are de înapoiat 11.500 de tone de grîu. Alte societăţi care au obţinut păsuiri sînt "Panvitan" cu 3.600 de tone şi "Dîmboviţa" cu 1.250. Eliberarea grîului de la ANRS şi amînările pot fi acordate doar de primul-ministru! Numai unii ajung, însă, cu hîrtiile, pe masa premierului... Restul procesatorilor nu se bucură de aceeaşi influenţă şi plătesc grîul cu mai mulţi bani decît l-au cumpărat. Aurel Popescu, şeful patronatului de profil "Rompan", spune că pagubele industriei se ridică la circa 35 de milioane de dolari.
În anii de criză, fabricile de pîine primesc grîu de la Rezervele Statului cu titlu de împrumut. Anul trecut a fost al doilea consecutiv cu producţie slabă de grîu.
Astfel, fabricile de pîine, care de obicei cîştigă apelînd la Rezerva de Stat, s-au trezit că preţul grîului este acelaşi sau chiar mai mare decît cel din momentul cînd au împrumutat grîul. Prin urmare, au solicitat tot mai insistent amînări la restituirea grîului. Primul termen scadent (31 octombrie 2003) a fost apoi prelungit pînă la 30 noiembrie şi încă o dată, pînă la 31 ianuarie 2004. După această zi cei care nu au înapoiat grîul au primit un termen extrem de generos, 31 august 2004, adică după noua recoltă, cînd preţurile sînt extrem de mici.
Acordarea de împrumuturi de grîu se află în contradicţie cu legile pieţei. Statul nu vinde grîul la bursă sau prin intermediul unei licitaţii, ci îl alocă unor firme. Acestea primesc practic un împrumut cu dobîndă zero. Particularitatea acestui an constă în faptul că guvernul şi-a ales preferaţii din rîndul celor deja favorizaţi, care au acces nelimitat la grîul statului!
De altfel, în prezent se derulează un nou împrumut de 150 de mii de tone de grîu provenit de la Rezervele Statului...