MANIFESTAŢII ÎN BRAZILIA, CU OCAZIA VIZITEI PAPEI FRANCISC Miliarde de euro pot fi pierdute în stradă

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 24 iulie 2013

Miliarde de euro pot fi pierdute în stradă

Manifestaţiile din Brazilia pot reprezenta subiect de studiu pentru toate guvernele lumii. Este tot mai evident că nemulţumirea populară, manifestată violent în stradă, cauzată de corupţia de la nivel înalt, poate ruina imaginea externă a unei ţări şi poate afecta dramatic turismul. În cazul Braziliei mai este o mare problemă: sunt tot mai mari şansele ca anul viitor Campionatul Mondial de Fotbal, pentru care s-au cheltuit peste 11.000.000.000 de euro, să fie găzduit de către altă ţară. Manifestaţiile de stradă de la Cupa Confederaţiilor, din luna iunie, au fost reluate cu ocazia vizitei Papei Francisc, fiind evident că există grupuri consistente de oameni care sunt dispuse să "strice" orice eveniment major, reflectat la nivel internaţional, încercând astfel să-şi impună revendicările. Şi de această dată oamenii sunt revoltaţi din cauza sumelor mari cheltuite de guvern pentru organizarea unor manifestări "faraonice". Pentru forul fotbalistic mondial FIFA, semnele de întrebare legate de capacitatea Braziliei de a organiza fără incidente cel mai vizionat eveniment fotbalistic al lumii sunt tot mai mari şi există deja un plan de rezervă, care implică două state europene, pentru Campionatul Mondial din 2014.

Poliţia din Rio de Janeiro a dispersat cu gaze lacrimogene manifestanţii după întâlnirea pe care Papa Francisc, sosit în Brazilia, a avut-o cu preşedintele Dilma Rousseff. Relatările agenţiilor de presă sunt relevante! Sute de manifestanţi fugeau în toate direcţiile în apropierea palatului Guvernului din Rio de Janeiro. Chiba, un fotoreporter AFP, în vârstă de 42 de ani, a fost spitalizat într-o clinică din oraş unde a primit îngrijiri şi a fost supus unor examene medicale după ce a fost agresat de poliţia braziliană. "Am văzut un manifestant căzut la pământ. Poliţiştii l-au prins şi l-au bătut. Am făcut poze şi am fost brusc împins de alţi poliţişti. Atunci am ridicat mâinile cu aparatul meu foto pentru a arăta cu sunt fotograf şi sunt paşnic. Apoi un poliţist în uniformă m-a lovit cu bastonul în cap", a precizat fotoreporterul. Un poliţist a declarat pentru AFP că manifestanţii au fost dispersaţi după ce un cocteil Molotov a fost lansat în direcţia forţelor de ordine. Cel puţin un manifestant care purta o mască Anonymous a fost arestat. Papa Francisc plecase deja spre centrul de studiu de la Sumare unde este cazat în timpul sejurului său, când au început confruntările violente. Magazinele şi barurile din zonă s-au închis rapid în timp ce la faţa locului a fost trimis un important dispozitiv al poliţiei, compus mai ales din batalionul de şoc pe motociclete. Manifestanţii care au răspuns apelului grupului Anonymous din Rio au protestat în apropierea palatului Guanabara faţă de cele 40 de milioane de euro cheltuiţi pentru vizita Papei şi Zilele Mondiale ale Tineretului din banii contribuabililor brazilieni.

Milioanele de oameni au ieşit în stradă în Brazilia în perioada Cupei Confederaţiilor la fotbal, fapt ce l-a determinat pe preşedintele FIFA Joseph Blatter să convoace mai multe reuniuni cu comitetul de organizare imediat după încheierea competiţiei. Se poate ajunge la un scandal uriaş având în vedere că până acum au fost investite peste 11.000.000.000 de euro în stadioane şi infrastructură, cu 4.000.000.000 de euro mai mult decât fusese programat iniţial. Din punct de vedere turistic, competiţia din 2014 nu mai poate reprezenta o provocare atât timp cât pe străzile marilor oraşe braziliene oamenii protestează violent, guvernul brazilian aflându-se în acest moment într-o situaţie aparent fără ieşire.

Armata braziliană a anunţat că a dezamorsat un dispozitiv explozibil artizanal în toaletele parcării sanctuarului Sf. Maria de la Aparecida, în statul Sao Paulo, unde urmează să se deplaseze astăzi Papa Francisc. Un purtător de cuvânt al poliţiei militare a precizat pentru AFP că acest dispozitiv era de "putere mică, aproape nesemnificativă". Grupul de acţiuni tactice (GATE) al poliţiei militare a statului Sao Paulo a "realizat distrugerea dispozitivului fără nicun risc pentru persoane sau patrimoniu", a precizat armata. Cinci mii de militari şi poliţişti vor asigura securitatea papei şi a credincioşilor în cadrul deplasării sale la Sanctuarul naţional al Notre Dame din Aparecida, cel mai mare sanctuar închinat Fecioarei Maria din lume.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Halal titlu al articolului! Cine nu l-ar citi, ar ramane cu impresia ca miliardele au fost PAPAte.

    Titlul este atragator si "trendy", biserica e di vina!

    La mai mare, doamna sau domnule DN, sunteti pe val :) 

    1. Mai sus de titlu scrie ...Sport .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb