Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a anunţat că aprobarea Acordului de Parteneriat 2021-2027 intră în linie dreaptă pentru investiţii europene de 30,45 miliarde euro, fiind agreată schema de Ajustare a Preţurilor şi anume "o injecţie de minim 700 milioane euro de care economia românească are nevoie pentru deblocarea şantierele de construcţii". Cadrul legal propus de MIPE pentru Ajustarea Preţurilor din contractele aferente proiectelor finanţate pe fonduri europene a fost agreat de Comisia Europeană, a mai spus ministrul, informează News.ro.
"Aprobarea Acordului de Parteneriat 2021-2027 intră în linie dreaptă pentru investiţii europene de 30,45 miliarde euro. A fost agreată schema de Ajustare a Preţurilor. Adică o injecţie de minim 700 milioane euro de care economia românească are nevoie pentru deblocarea şantierele de construcţii. În cea de-a doua zi a vizitei la Bruxelles, sunt optimist în urma discuţiilor cu Elisa Ferreira, Comisar European pentru Politică Regională. Am analizat cu reprezentanţii DGREGIO implementarea Programe Operaţionale, propunând măsuri pentru creşterea absorbţiei în actuala perioadă de programare. Operaţionalizarea rapidă a PO 2021-2027 a fost de asemenea pe agenda noastră. Am primit asigurarea aprobării în cel mai scurt timp a Acordului de Parteneriat aferent perioadei de programere 2021-2027, trimis de #MIPE în data de 14 aprilie 2022. România are nevoie de aprobarea rapidă a CE pentru a recupera întârzierile acumulate! Avem la dispoziţie 30,45 mld euro din Politica de Coeziune, care se adaugă fondurilor aferente PNRR, pe care trebuie să îi investim eficient", a scris Marcel Boloş, astăzi pe Facebook.
El a adăugat că reprezentanţii Comisiei Europene au agreat cadrul lega propus de Minister pentru ajustarea preţurilor din contractele aferente proiectelor finanţate din fonduri europene.
"A doua veste bună: Cadrul legal propus de MIPE pentru Ajustarea Preţurilor din contractele aferente proiectelor finanţate pe fonduri europene a fost agreat de Comisie. Aşa cum am anunţat şi în urma aprobării de către Guvernul României, peste 7.000 de proiecte beneficiază de mecanismele stabilite prin OUG 64/2022 prin care sunt decontate din fonduri europene valorile rezultate din creşterea preţurilor. Estimăm ca măsura Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene să aibă un impact între
0,7-1,2 miliarde de euro care sprijină deblocarea proiectelor şi, până la urmă, a economiei. Asta nu este tot, în scurt timp vă împărtăşesc şi alte veşti bune, ce s-au materializat în urma acestor întâlniri productive în care Comisa Europeană şi-a arătat sprijinul faţă de România", a explicat Boloş.