MARIAN ANTONIU, "DUPONT PIONEER" ROMÂNIA: "Agricultura fără irigaţii este loterie"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 14 martie 2016

"Agricultura fără irigaţii este loterie"

Agricultura este cea mai mare resursă pe care o are ţara noastră şi ar trebui să învăţăm să o exploatăm la maximum, este de părere domnul Marian Antoniu, manager de producţie la "DuPont Pioneer" România, care atrage atenţia că irigaţiile în agricultură sunt garanţia profitului, iar la noi lipsa irigaţiilor reprezintă o problemă majoră.

Domnia sa a declarat la finele săptămânii trecute, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii: "Este foarte important să ne valorificăm foarte bine agricultura.

Agricultura fără irigaţii este loterie. Noi ar trebui să facem ceva în sensul ăsta. Ar trebui să avem o strategie naţională, care să fie discutată între toate partidele, între toţi oamenii. Haideţi să facem ceva şi, într-un orizont de timp scurt sau lung, să ajungem unde trebuie. Problema irigaţiilor trebuie rezolvată".

La rândul său, doamna Maria Cîrjă, marketing manager la "DuPont Pioneer" România, a afirmat că numărul fermierilor din ţara noastră cu suprafeţe de peste 100 de ha a crescut cu 27% în perioada 2003-2013, la 13.080 de unităţi, însă nu avem condiţii de irigare. "Ce trebuie să facem, atunci? Dispare cultura porumbului, nu mai facem agricultură?", a întrebat domnia sa, adăugând: "Nu! În următorii ani se prevede o creştere a temperaturilor cu aproximativ 4-4,5 grade şi o scădere a precipitaţiilor cu aproape 40%. Ca să venim în întâmpinarea acestor fenomene natrurale pe care nu putem să le controlăm şi, totodată, ca să continuăm să hrănim semenii noştri, să continuăm să producem mâncare, venim cu produse hibrid".

Doamna Cîrjă a adus în atenţie hibrizii AQUAmax. Compania are, în prezent, în portofoliu, 10 hibrizi AQUAmax, care sporesc producţia şi reduc riscul generat de deficitul de apă.

Jean Ionescu, manager de operaţiuni la "DuPont Pioneer" România, a declarat că, în 2016, compania şi-a propus să promoveze în continuare, rapid, produsele sale premium. "Suntem o companie care, an de an, venim cu produse premium pentru fermieri. Afacerea noastră din România se dezvoltă pentru că aceasta este o ţară în creştere. Este mult mai uşor să reuşeşti să creşti într-o ţară ca România, în care fermierul are nevoie de performanţă productivă rapidă, decât în ţările foarte avansate din punct de vedere agricol, unde creşterile sunt mult mai greoaie".

Domnia sa a atras atenţia că, "din păcate, suntem ultima ţară din Europa în privinţa performanţelor productive la porumb, semn că tehnologia nu este la cel mai înalt nivel, iar irigaţiile lipsesc".

Conform estimărilor domnului Ionescu, dacă în prezent, ţara noastră produce aproximativ 4,5 milioane de tone de porumb, o ţintă de 7-8 milioane tone de prorumb (pentru producătorii industriali) este uşor realizabilă în circa şapte ani din zece.

Dar, domnia sa a menţionat: "Fermierul care nu investeşte nu îşi creşte productivitatea. Plantele nu pot lupta cu seceta. Cea mai mare greşeală a unui fermier este să nu investească în fertilizanţi, care ajută planta în primele faze să aibă un start bun. E un lucru pe care majoritatea îl tratează în mod greşit. Când decid să reducă cheltuielile, fermierii încep să nu mai ia îngrăşământ, să cumpere cea mai ieftină sămânţă sau fungicid, ceea ce nu favorizează productivitatea".

"Preţul cerealelor îşi va reveni, pe termen lung"

Preţurile materiilor agricole încep să se tempereze acum, după ani cu creşteri puternice, a afirmat domnul Paolo Barbieri, director regional al "DuPont Pioneer" pentru Europa, care consideră că această evoluţie este o revenire la normalitate. "Creşterea cererii de cereale este foarte solidă, dar şi cea a ofertei. Nu fac estimări pentru preţurile cerealelor, însă pe termen lung, datorită cererii mari, cred că preţul îşi va reveni", a spus domnul Barbieri.

Oficialul companiei a amintit că, în România, compania are din 2015 o unitate de business independentă, producţia acesteia fiind realizată la unitatea din Afumaţi, construită în 2002. În prezent, această unitate este una dintre cele mai mari staţii de condiţionat seminţe din lume.

O proporţie de 50% din producţia realizată de "Pioneer" la staţia de la Afumaţi este destinată pieţei interne, iar oficialii companiei cred că ţara noastră are un potenţial mare de creştere pentru afacerile acesteia.

Staţia "Pioneer" din Afumaţi produce pentru piaţa locală, pentru Moldova şi Bulgaria, iar dacă este cerere, şi pentru ţări din UE, dar şi Rusia şi Ucraina.

Mai mult de 100 de fermieri produc sămânţă pentru "Pioneer", în România.

Paolo Barbieri: "Dacă fuziunea DuPont - Dow Chemical, la nivel global, se va finaliza, probabil ne vom continua afacerile sub brandul nostru Pioneer. În România, impactul acestei fuziuni va fi pozitiv pentru că va aduce laolaltă produse şi tehnologii foarte puternice, care sunt complementare".

Pioneer: "Nimeni nu poate să estimeze preţul cerealelor, dar, conform surselor, acesta nu va avea un trend ascendent în următorii ani".

Maria Cîrjă: "Agricultura din România devine mai competitivă, numărul fermierilor mici scade, creşte numărul fermierilor mari. Trebuie să ne dorim să ajungem la producţia medie din ţările vecine".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb