Marian Oprişan: "Legea restituirii proprietăţilor se va modifica"

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 martie 2013

"Retrocedarea islazurilor şi a terenurilor institutelor de cercetare, o eroare", consideră Marian Oprişan, preşedintele UNCJ

Retrocedarea suprafeţelor ocupate de islazuri şi a terenurilor administrate de institute şi staţiuni de cercetare este o eroare care va dispărea din legea restituirii proprietăţilor, consideră Marian Oprişan, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene.

Domnia sa ne-a declarat că un corp de experţi va revizui acest punct al legii, înainte de 26 martie, data la care Guvernul anunţase că îşi va asuma răspunderea pe proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist.

Acest termen se pare că nu va fi respectat, întrucât, ieri, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va cere Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) acordul pentru prelungirea cu trei săptămâni a termenului în care trebuie adoptată noua Lege, astfel încât prevederile actului normativ să poată fi discutate în detaliu.

Marian Oprişan nu a dorit să comenteze prevederile proiectului de lege, aşteptând ca textul să fie revizuit.

Din cauza numărului mare de procese, Guvernul a fost obligat de CEDO să modifice legea retrocedărilor şi trebuie să se conformeze până în luna mai, după ce a obţinut o extindere cu nouă luni a termenului prevăzut iniţial pentru vara trecută.

Potrivit variantei agreate de Guvern pentru noua lege, restituirile se vor face preponderent în natură.

Cei care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoa-rea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017 în limita a 14% pe an din suma punctelor, potrivit variantei de proiect agreate de Guvern.

Victor Ponta a declarat, ieri: "Pentru ţara noastră, prioritară este soluţionarea cazurilor aflate pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului privind restituirea proprietăţilor confiscate de regimul comunist. După cum se ştie foarte bine, exista un termen, 12 aprilie, până când ţara noastră trebuia să adopte o legislaţie adecvată privind regimul restituirii proprietăţilor. Am avut o discuţie cu secretarul general al Consiliului Europei, cu echipa care-l însoţeşte, referitoare la adoptarea unei soluţii care să fie aliniată standardelor CEDO şi am decis împreună că cea mai bună soluţie este să avem o dis-cuţie detaliată asupra textului legii înainte ca această lege să fie adoptată. Din acest motiv, vom face o solicitare oficială pentru prelungirea termenului de 12 aprilie cu o perioadă de trei săptămâni, maximum o lună".

Secretarul general al Consiliului Europei: "Mă bucur că Guvernul acordă timp specialiştilor de la Strasbourg să analizeze proiectul de lege"

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbj rn Jagland, a apreciat decizia Guvernului să acorde timp specialiştilor de la Strasbourg pentru a analiza proiectul de lege înainte ca documentul să fie adoptat.

"Mă bucur că Guvernul României a adoptat această metodă de a studia atent legile înainte ca ele să fie adoptate şi să aplice metoda şi în privinţa legii privind imobilele retrocedate, să acorde timp specialiştilor de la Strasbourg să analizeze proiectul de lege şi apoi să fie adoptată legea. Acest lucru ne va asigura că noua lege nu va conduce la noi cazuri în instanţele din România sau la Curtea din Strasbourg", a spus oficialul european, citat de Mediafax.

Foştii proprietari protestează

Proiectul de lege îi nemulţumeşte pe foştii proprietari, care ameninţă cu un val de procese.

Mai mulţi reprezentanţi ai Asociaţiilor de Proprietari de Imobile Naţionalizate au anunţat, ieri, printr-un comunicat de presă, că urmau să protesteze în faţa Guvernului.

Printr-o scrisoare deschisă adresată premierului Ponta, foştii proprietari doresc să atragă atenţia că nu au fost consultaţi la elaborarea legii pentru restituirea/despăgubirea imobilelor naţionalizate.

Mihai Răzvan Ungureanu spune că va ataca proiectul Guvernului la Curtea Constituţională

Foştii proprietari sunt susţinuţi de partidul Forţa Civică, prezidat de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, care a depus la Parlament un proiect alternativ la legea propusă de Guvern.

Domnia sa a declarat, ieri, că va ataca la Curtea Constituţională proiectul susţinut de USL.

Pe vremea când era premier, Mihai Răzvan Ungureanu a propus plafonarea la 15% a despăgubirilor acordate foştilor proprietari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb