Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis ieri în judecată, de către DNA, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, unele fapte fiind săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte.
Marian Vanghelie se află în arest preventiv începând din 14 martie.
În acelaşi dosar urmează să fie judecaţi, sub control judiciar, şi omul de afaceri Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, Sorin-Ştefan Ciocan, pentru spălare de bani şi directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.
De asemenea, procurorii l-au trimis în judecată şi pe Marin Dumitru, în stare de libertate, pentru dare de mită.
Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a cerut şi a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un "comision" de 20% din încasări.
Procurorii anticorupţie susţin: "Aceste foloase au fost pretinse şi primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri cât şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)".
Anchetatorii susţin că foloasele necuvenite la care se face referire în rechizitoriu au constat în predarea de sume de bani lichizi, încheierea şi executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăţi comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal, în cedarea părţilor sociale şi, implicit, a patrimoniului - unei societăţi comerciale către persoane indicate de edilul suspendat sau în transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Marian Vanghelie.
De asemenea, au fost achitate cheltuieli ale campaniilor electorale, au fost oferite ceasuri, s-au încheiat contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 Bucureşti, în vederea susţinerii financiare a organizării unor manifestări publice ce i-au adus capital electoral lui Marian Vanghelie şi au fost achitate sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susţinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare.
Mai mult, procurorii arată că alte "foloase necuvenite" au constat în: suportarea costurilor unor lucrări de renovare la obiective indicate de Marian Vanghelie, suportarea costurilor de renovare ale unor magazine aparţinând unei societăţi comerciale, controlată de primarul suspendat, dar şi de achitarea costurilor aferente unor petreceri private.
Rechizitoriul DNA arată: "În vederea atribuirii acestor contracte şi pentru a facilita efectuarea plăţilor aferente acestora, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel fie nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, fie şi le-a îndeplinit în mod defectuos, vătămând drepturile patrimoniale ale Sectorului 5 din Bucureşti (vătămare constând în cheltuirea în mod nejustificat a resurselor băneşti aflate la dispoziţia unităţii administrativ-teritoriale). Astfel, pentru ca societăţile comerciale controlate de către inculpatul Dumitru Marin să dispună de resursele băneşti necesare asigurării foloaselor patrimoniale necuvenite solicitate de către inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, contractele de achiziţii publice au fost încheiate la preţuri mult superioare faţă de valoarea reală a serviciilor prestate. În acest fel, costurile reale de execuţie a lucrărilor, şi implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor".
Astfel, potrivit sursei citate, prejudiciul total cauzat bugetului sectorului 5, prin activitatea infracţională a lui Vanghelie, este de aproape trei milioane de lei.
În aceeaşi perioadă, "o parte considerabilă din sumele de bani şi din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mită au fost supuse unor ample operaţiuni de spălare de bani", procurorii susţinând că au fost utilizate circuite financiare fictive, desfăşurate de Vanghelie, Niculae şi de Laura şi Sorin Ciocan, având rolul de a disimula produsele, obiect al infracţiunilor.
Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Adrian Murgoci într-un dosar separat, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.
"În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor. Până în acest moment, Consiliul Local al sectorului 5 nu s-a constituit parte civilă pentru prejudiciul cauzat", precizează DNA.
Dosarul va fi soluţionat de Tribunalul Bucureşti, procurorii propunând să se menţină măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
Marian Vanghelie este primar al sectorului 5 din anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD. Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice - Partidul Social Românesc.
• Firma care primea preferenţial contracte de la Primăria sectorului 5 a sponsorizat "Vanghelionul"
Una dintre firmele omului de afaceri Marin Dumitru, care a primit preferenţial contracte de la Primăria sectorului 5, a sponsorizat "Vanghelionul" din 2008 cu vin, coniac, chifle, fructe şi cozonaci, arată DNA în rechizitoriul prin care Marian Vanghelie a fost trimis în judecată.
Procurorii susţin, în actul de sesizare a instanţei, că, în perioada 21 octombrie - 30 decembrie 2008, Administraţia Domeniului Public Sector 5 a plătit către firmele controlate de către omul de afaceri Marian Dumitru 18.143.000 de euro.
"Conform înţelegerii dintre inculpaţii Vanghelie Marian-Daniel şi Dumitru Marian, raportat la această valoare a plăţilor nete, valoarea «comisionului de 20%» (folosul material necuvenit) solicitat şi primit de către inculpatul Vanghelie Marian-Daniel de la inculpatul Dumitru Marian a fost de 3.628.000 de euro", se arată în actul de sesizare a instanţei.
În documentul citat, anchetatorii menţionează că cea mai mare parte din suma de bani a fost primit de primarul suspendat al sectorului 5 în numerar, cu ajutorul lui Mircea Sorin Niculae.
"La data de 31 decembrie 2008 societatea comercială Dioma Internaţional Exim SRL a sponsorizat Primăria Sectorului 5 cu produse în valoare de 239.000 de lei (1.100 de sticle de coniac Passion, 7500 de sticle de vin de calitate superioară, 1.223 de baxuri de pepsi-cola, 1.222 de baxuri de mirinda, 800 de coşuri de fructe, 1.200 de cozonaci, 22.000 de chifle, 1.596 de sticle de apă de 0,5 l şi 15.744 de sticle de apă 1,5 l), în vederea organizării unei petreceri de revelion în Complexul expoziţional Romexpo («Vanghelion»)", se menţionează în rechizitoriu.
• DNA: "Bunurile date de PSD în Botoşani la inundaţiile din iulie 2010, provenite din infracţiune"
Bunurile donate de PSD în Botoşani la inundaţiile din iulie 2010 au fost date primarului sectorului 5 Marian Vanghlie de omul de afaceri Marin Dumitru, sub formă de sponsorizări necuvenite, notează DNA în rechizitoriul prin care l-a trimis în judecată pe edil, informează Mediafax.
Procurorii susţin: "La data de 9 iulie 2010, o delegaţie a Partidului Social-Democrat (condusă de preşedintele partidului Ponta Victor-Viorel şi din care a făcut parte vicepreşedintele acestuia, Dragnea Liviu, şi inculpatul Vanghelie Marian-Daniel) a vizitat zonele afectate de inundaţiile care au avut loc la începutul lunii iulie în judeţul Botoşani, prilej cu care bunurile livrate de inculpatul Dumitru Marin au fost puse la dispoziţia populaţiei afectate; se observă faptul că sponsorizarea acordată în mod formal Primăriei Sectorului 5 a fost folosită în scopuri politice, aducând un beneficiu de imagine inculpatului Vanghelie Marian-Daniel şi a partidului din care făcea parte".
Aceştia mai arată că, în 2012, potrivit înţelegerii dintre Vanghelie şi Dumitru, acesta din urmă a suportat cheltuielile de renovare a sediilor PSD de la Unirii (situat lângă magazinul Cocor), Cotroceni (vila din strada Obedenaru, deţinută de societatea comercială Calex Business Grup S.R.L.) şi din zona şoseaua Alexandriei.
"Inaugurarea celui dintâi dintre aceste sedii a avut loc la data de 30 mai 2012, în prezenţa preşedintelui partidului, Ponta Victor-Viorel, a primarului general al municipiului Bucureşti, Oprescu Sorin, şi a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel", se mai arată în documentul citat.
1. Poză alb-negru
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.07.2015, 11:29)
Vă rugăm să respectați protocolul.