MARIANA GHEORGHE: "Codul fiscal nu prevede implicaţii importante pentru companiile listate la Bursă"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 octombrie 2012

"Codul fiscal nu prevede implicaţii importante pentru companiile listate la Bursă"

Ultima versiune a Codului fiscal nu prevede implicaţii de ordin fiscal, desosebit de importante, determinate de trecerea la standardele internaţionale de raportare (IFRS) pentru toate companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al "OMV Petrom" şi preşedinte al Consiliului Director al Institutului de Guvernanţă Corporativă. Companiile au solicitat un dialog cu autorităţile pe această temă, dialog care este "pe drum să înceapă", a precizat domnia sa, în cadrul conferinţei "Informaţia pentru investitori şi transparenţa. Standardele IFRS", organizată de către "Deloitte" şi BVB.

Trecerea la IFRS la nivelul individual al companiei, nu doar la nivel de grup, ridică mari provocări firmelor în privinţa adaptării sistemelor informatice, din cauză că acestea au fost deja dezvoltate pentru raportatea consolidată la nivel de grup, potrivit Marianei Gheorghe.

Companiile care doresc să atragă capital pentru a se dezvolta pot să beneficieze de trecerea la IFRS, deoarece acestea oferă un grad ridicat de transparenţă, facilitează comparaţia cu societăţi străine echivalente, iar firmele multinaţionale asigură un limbaj financiar unic, a explicat directorul general "Petrom". "IFRS şi Guvernanţa Corporativă merg mână în mână şi sunt un beneficiu pentru companiile care le aplică", a declarat domnia sa.

Ahmed Hassan, country manager partner "Deloitte" România, a explicat că implementarea IFRS aduce schimbări fundamentale procesului de raportare contabilă, are un impact semnificativ asupra datelor financiare şi necesită restructurarea sistemelor informaţionale interne. Trecerea la noile standarde de raportare poate să influenţeze aproapte toate funcţiile unei companii, de la sistemele de raportare financiară, la mecanismele de control intern, cadrul fiscal, trezoreria, sistemul de remunerare a managementului, procesul de adminis-trare a fluxului de lichidităţi, precum şi regimul juridic al acesteia, a declarat domnia sa.

Adrian Lupşan, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al BVB, a precizat că beneficiile pe care companiile listate la Bursă pot să le aibă ca urmare a întocmirii situaţiilor financiare individuale conform IFRS constau în creşterea gradului de tranparenţă a raportărilor, conform Codului de Guvernanţă Corporativă al BVB, facilitarea realizării de către inves-titori de comparaţii între companii din acelaşi domeniu de activitate şi din mai multe pieţe, precum şi oferirea investitorilor internaţionali a unui instrument de analiză cu care sunt deja obişnuiţi. Aceşti factori conduc, pe termen mediu şi lung, la creşterea lichidităţii companiilor respective, potrivit domniei sale.

"Ca investitor, este mult mai uşor de citit un bilanţ, o balanţă pe IFRS. Acum îmi ia zece minute. Acest standard internaţional permite o flexibilizare extraordinară în raport cu piaţa de capital şi asigură o transparenţă informaţională ridicată", a declarat Adrian Lupşan. De asemenea, implementarea IFRS permite conducerii companiilor să realizeze proiecţii de buget multianuale, a precizat vicepreşedintele BVB.

O problemă a pieţei locale de capital este că puţine companii au o cultură corporativă, mulţi antreprenori neînţelegând că, după ce au listat la Bursă firmele pe care le conduc, îşi împart afacerile cu investitorii care au cumpărat acţiuni, consideră Adrian Lupşan. "Dialogul cu acţionarii ar trebui să fie mult mai deschis, deoarece investitorii sunt cei care pot oferi finanţarea necesară dezvoltării companiei", a afirmat domnia sa.

Conform Ordinului 881 al Minis-terului Finanţelor Publice, din luna iunie, companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti sunt obligate să pregătească şi să raporteze situaţiile financiare în conformitate cu IFRS, începând cu exerciţiul financiar care se va încheia la 31 decembrie 2012.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Struto-camila Socialisto-Liberala care, vremelnic conduce Romania, SA FACA BINE SA SCOATA IMPOZITUL DE LA TRANZACTIILE LA BVB, POATE ASA O VOR SALVA DE LA O MOARTE SIGURA.

    Sincer, sperante nu prea am, ca doar au fost la guvernare LIBERALII CU "marele" VOSGANIAN SI TOT NU AU FACUT NIMIC PT. BVB SI INVESTITORII LA BURSA. 

    Numai tampiti !

    Politicieni in frunte cu cnvm-misti, blejnar-risti si alti paduchi ai statului.

    Cand scapam de astia ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb