Toate cele 31 de bănci americane importante au trecut prima parte a testelor anuale de stres, a anunţat banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed), care analizează capacitatea instituţiilor de credit de a face faţă unei crize economice de genul celei care a afectat Statele Unite în urmă cu şase ani.
Conform analizei Fed, într-un scenariu de recesiune economică severă, raportul de capital tier 1 al acestor bănci va rămâne deasupra pragului minim de 5% avut în vedere de Fed. Însă, testele au arătat că unele bănci mari ar putea avea probleme în cazul celui mai sever scenariu al Fed, potrivit căruia pierderile din credite ale celor 31 de bănci ar urma să se ridice la 340 de miliarde de dolari. Acest scenariu presupune o recesiune economică în care şomajul atinge 10%, preţurile locuinţelor se diminuează cu 25%, iar pieţele acţiunilor pierd circa 60%.
Principalele bănci de investiţii "Goldman Sachs" Inc., "JPMorgan Chase & Co." şi "Morgan Stanley" au înregistrat cele mai slabe performanţe în aceste teste, în condiţiile în care raportul de capital tier 1 al "Goldman Sachs" a atins 6,3%, cel al "JPMorgan" - 6,5%, iar în cazul "Morgan Stanley" - 6,2%.
"Testele noastre de stres sunt menite să garanteze că aceste bănci au suficient capital ca să poată continua să acorde credite companiilor şi gospodăriilor americane chiar şi în situaţia unei crize economice", a declarat guvernatorul Federal Reserve, Daniel K. Tarullo.
Rezultatele celei de-a doua părţi a testelor de stres vor fi publicate săptămâna aceasta şi vor stabili dacă Fed le va permite băncilor să majoreze dividendele sau să răscumpere acţiuni. În cea de-a doua fază a analizei, Fed va utiliza criterii calitative pentru o evaluare a modalităţii de gestionare a riscurilor de către bănci.
Aceasta este cea de-a cincea rundă de teste de stres derulate de Fed după criza financiară din 2009. Cele 31 de bănci supuse testelor reprezintă peste 80% din activele bancare americane.