Riscurile pe care le reprezintă conflictele geopolitice la adresa redresării economiei zonei euro sunt în creştere, avertizează preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, care subliniază: "Riscurile geopolitice sporite, alături de evoluţiile de pe pieţele emergente şi pieţele financiare globale, ar putea să afecteze în mod negativ condiţiile economice. Suntem hotărâţi să apărăm ancorarea fermă a aşteptărilor de inflaţie pe termen mediu şi lung".
Draghi a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă: "Consiliul Guvernatorilor din BCE este unanim în angajamentul său privind utilizarea de măsuri neconvenţionale de politică monetară, precum achiziţiile de active, dacă previziunile noastre de inflaţie pe termen mediu se vor schimba. Vom monitoriza cu atenţie posibilele repercusiuni ale internsificării riscurilor geopolitice şi evoluţiile cursului valutar".
Oficialul BCE a menţionat că actualul conflict Rusia-Ucraina, precum şi crizele din Irak, Fâşia Gaza, Siria sau Libia pot avea, asupra zonei euro, un impact mai mare decât asupra altor regiuni din lume.
Mario Draghi a adăugat că cele mai recente date economice privind zona euro au fost dezamăgitoare şi arată o "redresarea slabă, fragilă". Domnia sa s-a referit la faptul că, potrivit cifrelor anunţate în această săptămână, Italia este din nou în recesiune, iar comenzile industriale din Germania au consemnat un declin important. În opinia preşedintelui BCE, zona euro continuă redresarea moderată şi neuniformă.
Ieri, BCE a decis să menţină neschimbată dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,15%, aşa cum aşteptau analiştii.
După decizia BCE, moneda unică europeană s-a depreciat faţă de dolar, fiind aproape de cursul minim al ultimelor nouă luni. Euro a scăzut cu 0,2% la ora 11:00, pe piaţa din New York, la 1,3354 dolari. Miercuri, euro a coborât până la 1,3333 dolari, cel mai mic curs din 8 noiembrie până în prezent.