Banca Centrală Europeană (BCE) este gata să ia noi măsuri atunci când va fi necesar, însă politica sa monetară nu poate crea o creştere economică reală, care trebuie susţinută de guverne, prin reforme, spune preşedintele instituţiei, Mario Draghi.
"Pe scurt, BCE a fost foarte activă în privinţa răspunsului la criză şi suntem gata să acţionăm din nou atunci când va fi necesar", a declarat Draghi, în parlamentul francez.
Însă, oficialul BCE a subliniat că banca nu poate să facă mai mult de atât: "Am făcut atât cât a trebuit ca să stabilizăm pieţele şi să sprijinim economia. Acum, guvernele şi parlamentele naţionale trebuie să facă tot ceea ce pot ca să ridice potenţialul de creştere. Politica monetară nu poate crea o creştere economică reală. Dacă expansiunea stagnează întrucât economia nu produce suficient sau pentru că firmele şi-au pierdut competitivitatea, acest lucru este dincolo de puterea de a remedia a băncii centrale".
Până în prezent, BCE a tăiat dobânda de referinţă la un minim istoric de 0,5%, a oferit un program de creditare nelimitată către bănci, la dobânzi reduse, şi a anunţat un plan (neactivat) de achiziţie a obligaţiunilor guvernamentale ale ţărilor puternic îndatorate. Analiştii sunt de părere că BCE ar putea reduce dobânda din nou, anul acesta.
Mario Draghi îndeamnă guvernele să reducă barierele de intrare a firmelor noi şi tinerilor pe piaţă, respectiv să reducă povara asupra afacerilor, precum taxele complexe şi reglementările distorsionate din sectorul muncii. "Reforma pieţei muncii este, de asemenea, esenţială", a afirmat Draghi.
Pe de altă parte, reprezentantul BCE a îndemnat guvernele să continue planurile de creare a uniunii bancare europene.