Diplomatul Marius Lazurca a primit, marţi, în unanimitate, avizul comisiilor parlamentare reunite de politică externă pentru postul de ambasador al României în Ungaria, transmit surse din presă.
"Obiectivul pe care mi-l propun de-a lungul acestui mandat este valorificarea unei agende pozitive bilaterale româno-ungare şi construirea (...) unui soclu, de la care să putem discuta, utilizând mai cu seamă instrumentele diplomatice la dispoziţie, şi elementele asupra cărora pentru moment nu avem o înţelegere comună", a declarat Lazurca la audierile din comisie.
El a arătat că există "un potenţial enorm" al relaţiei bilaterale, dar şi-a exprimat regretul că acest potenţial este "mai puţin cunoscut publicului larg".
"Unul dintre lucrurile pe care se cuvine ca Ambasada să le facă este să expună printr-o politică de comunicare convenită cu Centrala elementele concrete ale acestui potenţial şi proiectele nemijlocite prin care acest potenţial se poate dezvolta. (...) Există şi teme încă litigioase, însă proporţia dintre lucrurile bune pe care le facem în comun sau putem să le facem în comun şi lucrurile asupra cărora încă nu ne înţelegem este în favoarea agendei pozitive", a afirmat Marius Lazurca.
Pe de altă parte, acesta a punctat că în relaţia economică bilaterală există "câteva asimetrii care ar trebui corectate".
"Una dintre asimetrii e reprezentată de excedentul comercial al Ungariei în raport cu România. (...) România cumpără mai multă marfă din Ungaria decât reuşeşte să vândă. (...) Ar trebui să ne îngrijoreze diferenţa dintre investiţiile pe care Ungaria a fost în stare să le facă în România şi gradul (...) de cinci-şase ori mai scăzut pe care România a reuşit să le facă în Ungaria (...). Companii ungare în România, mai multe decât româneşti în Ungaria. (...) Sunt mult mai multe companii mixte ungaro-române în România şi mai puţine companii cu capital românesc în Ungaria", a spus diplomatul.
El a explicat, însă, că sunt mai multe instrumente la îndemână pentru corectarea acestor asimetrii.
Diplomatul Marius Lazurca a mai ocupat posturile de ambasador la Vatican şi la Chişinău.