Grupul austriac de petrol şi gaze OMV a anunţat că marja de rafinare de referinţă a crescut în al doilea trimestru al lui 2008 la 6,76 dolari/baril, faţă de 4,24 dolari/baril în primul trimestru, datorită majorării volumelor de prelucrare în rafinăriile occidentale, relatează Reuters.
OMV a precizat în cadrul raportului trimestrial că volumele mai mari de producţie a kerosenului şi benzinei au determinat creşterea marjelor de rafinare în Europa de Vest, în timp ce marjele din cadrul unităţii româneşti Petrom au fost afectate de producţia mai slabă de benzină şi produse grele.
În al doilea trimestru , producţia a scăzut la 311.000 barili ehivalent de petrol pe zi, faţă de 322.000 barili echivalent de petrol pe zi în primul trimestru, după ce producţia de gaze naturale din ţara noastră a fost afectată de probleme ale conductelor şi de opriri ale producţiei în cadrul a două centrale.
Vânzările de produse rafinate au crescut la 5,75 milioane tone, de la 5,36 milioane tone în primul trimestru, în ciuda închiderii rafinăriei Neustadt.
OMV a anunţat că va trebui să continue să colecteze provizioane pentru litigii în ţara noastră, pentru plata primelor angajaţilor. Compania a strâns în 2007 pentru plata primelor provizioane de 36 milioane euro.
OMV este cel mai mare grup de petrol şi gaze din Europa Centrală, având rezerve de petrol şi gaze de aproximativ 1,22 miliarde barili echivalent petrol (bep), o producţie zilnică de aproximativ 321.000 bep şi o capacitate anuală de rafinare de 26,4 milioane tone.
În prezent, OMV deţine peste 2538 de staţii de distribuţie carburant în peste 13 ţări. Cota de piaţă a grupului în segmentul de rafinare şi marketing în regiunea Dunării este în prezent de 20%.
OMV, grupul lider în industria de petrol şi gaze din Europa Centrală deţine 51,011% din acţiunile Petrom.
"Raiffeisen Centrobank" recomandă acţiunile "OMV" şi "Petrom" la cumpărare
Analiştii companiei "Raiffeisen Centrobank" recomandă "cumpărarea" acţiunilor "Petrom" (simbol SNP) estimând pentru acestea un preţ-ţintă de 0,468 lei, precum şi a titlurilor "OMV", estimând că acestea vor ajunge la o cotaţie de 67 euro.
După afişarea rezultatelor financiare pentru trimestrul al doilea al anului curent, s-a putut observa că producţia celor două companii a fost mai mică decât cea aşteptată, acest lucru neavând o influenţă negativă deoarece au crescut vânzările, susţin analiştii Raiffeisen. (Ana Săbiescu)