Mark Rutte anunţă că va susţine Ucraina în continuare

S.B.
Internaţional / 1 octombrie

Mark Rutte anunţă că va susţine Ucraina în continuare

Mark Rutte, care a preluat astăzi conducerea NATO, dă asigurări Ucrainei de susţinerea Alianţei Nord-Atlantice şi spune că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie în Statele Unite, informează news.ro.

"Nu sunt îngrijorat. Îi cunosc foarte bine pe cei doi candidaţi şi am lucrat timp de patru ani cu Donald Trump", a declarat fostul premier olandez în faţa presei cu puţin înainte să intre oficial în funţcie, în locul norvegianului Jens Stoltenberg.

O eventuală victorie a miliardarului american la 5 noiembrie bântuie culoarele sediului NATO la bruxelles, unde ameninţări ale unei retrageri americane lansate de către fostul preşedinte al Statelor Unite răsună în continuare.

Olandezul s-a întâlnit în mai multe rânduri cu Donald Trump, căruia i-a ţinut piept într-o întâlnire, în 2018, la Washington. El i-a câştigat de asemenea încrederea, recunoscând că avea dreptate să sublinieze cât de necesară este o mai bună împărţire a poverii în NATO între americani şi europeni.

Mark Rutte, care a apărat mereu frugalitatea bugetară, este foarte aşteptat în acest subiect, inclusiv în cazul unei vicotrii a Kamalei Harris. Cereri americane de reechilibrare în cadrul Alianţei nu datează din preşedinţia lui Trump (2017-2021).

Rutte şi-a detaliat deja cele trei prioităţi ale mandatului de patru ani, şi anume susţinerea Ucrainei, "prioritatea ceda mai înaltă", consolidarea "apărării noastre colective" şi dezvoltarea parteneriatelor internaţionale deja angajate de NATO cu ţări terţe.

El îi succedă norvegianului Jens Stoltenberg, rămas timp de zece ani la conducerea Alianţei Nord-Atlantice. Acest transfer de putere a avut loc la sediul NATO la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului, instanţa politică a NATO, din care fac parte amabsadorii statelor membre.

Jens Stoltenberg, în vârstă de 65 de ani, a deschis reuniunea, iar Mark Rutte, în vârstă de 57 de ani, a închis-o.

"Poate că vor exista nuanţe, schimbări de accent asupra cutărui sau cutărui lucru, însă va exista şi multă continuitate", dă asigurări un diplomat de la NATO evocând această tranziiţie.

Stoltenberg a dat asigurări marţi că Alianţa Nord-Atlantică se află "pe mâini bune" prin instalarea fostului premier olandez la conducerea acesteia.

Cei doi se cunosc bine. În calitate de premier olandez, Mark Rutte şi-a reprezentat ţara la summiturile NATO în ultimii 14 ani. El l-a frecventat pe fostul premier norvegian înainte ca acesta să preia şefia NATO.

"El are calităţile şi experienţa pentru a-şi face munca în mod excelent", a declarat despre el Stoltenberg în ultima sa conferinţă publică, la Bruxelles, la 19 septembrie.

Iar acestea sunt mai mult decât necesare în faţa provocărilor care-l aşteaptă pe viitorul secretar general al NATO.

Războiul face în continuare ravagii în Ucraina, la uşa Alianţei, la doi ani şi jumătate după invazia acestei ţări de către armata rusă.

Mark Rutte urmează să vegheze astfel în prima sa mare reuniune - o reuniune a miniştrilor Apărării din NATO în perioada 17-18 octomrbie -, la menţinerea la cel mai înalt nivel a susţinerii indispensabile militare occidentale a Ucrainei în război, în contextul creşterii presiunilor în vederea punerii capăt acestui război şi deschiderii unor negocieri.

El trebuie totodată să se asigure că NATO este pregătit să facă ameninţării ruse, conform planurile de apărare adoptate în 2023. Acestea au arătat că aliaţii nu au o apărare antiaeriană sau capacităţi de producţie de artilerie, după ani de tăieri bugetare ale bugetelor militare.

Doar 23 dintre cele 32 de state membre şi-au atins obiectivul stabilit în urmă cu zece ani de a aloca cel puţin 2% din PIB cheltuielilor militare. Iar mai multe dintre ele dau asigurări că este necesar mai mult împotriva Kremlinului.

În aceste subiecte, aliaţii sunt foarte divizaţi, iar sarcina esenţială a lui Mark Rutte este, într-un cuvânt, potrivit lui Jens Stoltenberg: "să-i ţină pe cei 32 de aliaţi împreună. Este o familie mare, dar uneori este o adevărată provocare să-i păstrezi fericiţi pe toţi".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Ghinion! Carmen, dragostea mea, n-a fost să fie. Am ratat să-mi scot broșura.

    Altfel, le arătam io KWI ce-ar fi însemnat NATO instruită (adică educată) si aliniată. 

    1. Cum cine este? Este Atlasul zilelor noastre, este cel care sustine cerul sa nu cada peste Ucraina si, prin extensie, peste intreaga Europa!

      Acum am aflat si eu! "(raspuns la opinia nr. )" inseamna ca un comentariu tocmai a fost cenzurat, adica nu i-a convenitt celui care are "painea si cutitul" pe forum. Ce sa spun, logica cenzurii este stramba! Daca eu scriu o opinie mai deplasata, o multime vor raspunde si, mai tarziu, fiecare va da clickuri sa afle raspunsul la raspuns... Si tot asa, clickurile care nu vor mai exista, din cauza existentei cenzurii, vor genera o gaura in rubrica "venituri".

    Sa iesim din Nato ca ne baga in razboi pe sloganurile gaunoase ale altora! Si d Rutte spune un adevar :indiferent cine castiga presedintia in state, cursul politicii internationale nu va fi schimbat ca si metode. Poate sa schimbe unele targeturi si sa mute sanctiunile pe alte state, alte inovatii nu vor fi.

    Deci cei ce vor sa sistina efortul de razboi sa depuna cerere de inrolare. Da, primesc si oficiali cu pozitii inalte dar pe linia frontului.

    1. De ce să facem asta? Nu mai bine plătim niște profesioniști?

      Sa mearga "eroul" de la popota Nassyria...si toti specialii...noi n au ce sa ne ia inamicul...

      Pt. pace, mergi și te înrolează la Soviet!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb