MARKIT: "Economia zonei euro a încetinit în mai, pentru a doua lună consecutiv"

Ziarul BURSA #Internaţional / 22 mai 2015

"Economia zonei euro a încetinit în mai, pentru a doua lună consecutiv"

BCE: "Programul de relaxare cantitativă dă rezultate, dar ţările zonei euro trebuie să aplice reforme"

------------------

Actualizare 14:45 Draghi: "Perspectivele economice ale zonei euro, cele mai bune din ultimii 7 ani"

Perspectivele economice ale zonei euro nu au fost niciodată mai bune de la începutul crizei, în 2008, chiar dacă relansarea rămâne fragilă, a declarat, azi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, potrivit AFP.

"Perspectivele economice pentru zona euro sunt în prezent mai bune decât au fost vreodată în cursul ultimilor şapte ani", a declarat Draghi, cu ocazia unui forum organizat de BCE la Sintra, în Portugalia.

"O relansare ciclică reuşeşte să furnizeze condiţii aproape perfecte pentru ca guvernele să se lanseze de o manieră sistematică în reforme structurale care vor ancora revenirea la creştere", a afirmat Draghi. Preşedintele BCE a subliniat că, dacă relansarea se conturează, pentru moment "potenţialul de creştere este estimat să rămână sub rata de creştere dinaintea crizei", de unde şi necesitatea urgentă a reformelor.

Draghi a apreciat că "în calitate de gardian al monedei" are "un interes legitim" să ceară aplicarea de măsuri structurale, în special pe piaţa muncii, ceea ce ar permite întărirea relansării şi rezistenţa zonei euro la şocuri.

(Alexandru Costea)

--------------

Economia zonei euro a încetinit în luna mai pentru a doua lună consecutiv, semn că redresarea din criza de lungă durată a datoriilor este dificilă, potrivit sondajului efectuat de Markit privind intenţiile de achiziţii ale managerilor de companii, relatează MarketWatch.

Sondajele continuă să indice că economia zonei euro a ieşit dintr-o perioadă îndelungată de stagnare, ajutată de preţurile scăzute ale petrolului, deprecierea euro şi creşterea încrederii datorată programului de stimulare al Băncii Centrale Europene (BCE).

Rezultatele arată însă că redresarea va continua să fie dificilă, iar ritmul acesteia limitat, potrivit Markit.

Pe de alt parte, membrii Consiliului de conducere al BCE au exprimat satisfacţie în legătură cu rezultatele amplului program privind achiziţia de obligaţiuni, atrăgând atenţia că reformele structurale inadecvate riscă să obstrucţioneze creşterea economică de durată.

"Membrii sunt de acord asupra necesităţii implementării unor politici monetare constante axate pe recentele decizii de politică monetară luate de Consiliul de conducere", se arată în sumarul reuniunii din 14-15 aprilie, prezentat ieri.

"În acelaşi timp, trebuie transmis un semnal puternic adresat guvernelor ţărilor din zona euro prin care să fie îndemnate să continue reformele structurale şi să ia măsuri pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri", precizează membrii Consiliului de conducere al BCE, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

Chris Williamson, economist-şef la Markit, a declarat: "În prezent, încetinirea nu este un motiv major de îngrijorare, dar va provoca unele preocupări la nivelul BCE, reprezentanţii băncii aşteptând semne că programul este medicamentul de care regiunea are nevoie pentru a obţine o redresare solidă şi sustenabilă".

Încetinirea activităţilor poate reflecta şi temerile tot mai mari legate de capacitatea guvernului Greciei de a rambursa datoriile ţării şi de a rămâne în zona euro. Guvernul Greciei continuă să se contrazică cu creditorii ţării în privinţa reformelor necesare continuării programului de salvare de 240 de miliarde de euro, din care ţara mai are de primit 7,2 miliarde de euro.

Indicele calculat de Markit privind intenţiile de achiziţii ale managerilor de companii, care măsoară activităţile din industria prelucrătoare şi servicii, a scăzut la 53,4 puncte în luna mai, de la 53,9 puncte în aprilie, şi a atins cel mai redus nivel din ultimele trei luni. Indicele este calculat în urma intervievării a peste 5.000 de directori de companii din zona euro.

Potrivit cercetării, activităţile din Germania au încetinit, iar cele din Franţa s-au intensificat.

Economia Germaniei a încetinit peste aşteptări în primul trimestru, la o creştere de 0,3%, în timp ce PIB-ul Franţei a înregistrat un avans de 0,6%, cel mai rapid din ultimii doi ani, potrivit datelor publicate săptămâna trecută de institutele de statistică din cele două ţări.

BCE a lansat în martie un program de suplimentare a lichidităţilor cu 1.100 miliarde de euro prin achiziţii de obligaţiuni, în mare parte guvernamentale, până în septembrie 2016. Creşterea economică în zona euro s-a accelerat în aşteptarea programului de relaxare cantitativă, dar ulterior majoritatea indicatorilor au fost mai puţin încurajatori.

"Era prevăzut scenariul actual încă de la începerea aplicării măsurilor" în cadrul programului de stimulare economică, au subliniat membrii Consiliului de administraţie al BCE, reuniţi în aprilie pentru evaluarea primei luni de aplicare a măsurilor.

Programul BCE de relaxare cantitativă prevede cumpărarea de active, inclusiv obligaţiuni guvernamentale, în valoare de 60 de miliarde de euro în fiecare lună, până în septembrie 2016. Instituţia va cheltui astfel 1.100 de miliarde de euro în total în cadrul acestui program, pentru a stimula accelerarea inflaţiei din zona euro spre ţinta BCE, de puţin sub 2% şi pentru susţinerea economiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb