MARKO BELA: "Lăsaţi în grija românilor, saşilor şi maghiarilor banii care se cuvin şi vor reconstrui Ardealul"

Stelian Bădescu
Politică / 6 noiembrie 2016

Marko Bela

Marko Bela

Actualizare 17:06 Kelemen Hunor: "1918 a însemnat o înfrângere pentru noi"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat astăzi, la Cluj, că momentul decembrie 1918, când pentru România a avut loc Marea Unire, pentru comunităţile maghiare a însemnat o mare înfrângere.

În discursul rostit în faţa a peste 1.500 de persoane, la evenimentul de lansare a candidaţilor pentru alegerile din 11 decembrie, Kelemen Hunor a îndemnat majoritatea românească să îşi ţină promisiunile făcute la Alba Iulia în urmă cu 99 de ani, referitoare la egalitatea în drepturi, relatează Agerpres. Liderul Uniunii a amintit că de la acel moment au trecut patru generaţii şi le-a cerut tinerilor maghiari de astăzi să se concentreze pe valorile care îi pot ajuta să îşi construiască un viitor în această ţară.

Kelemen Hunor a spus: "Se apropie 2018, momentul când se va aniversa 100 de ani de la Marea Unire. Nu ne este indiferent în ce stare sufletească vom ajunge noi să fim martori la acele aniversări. S-au făcut promisiuni acolo, s-au scurs 100 de ani, sunt patru generaţii. Acel moment, 1918, a însemnat o înfrângere pentru noi, să fie clar acest lucru. Nu poţi uita durerea cauzată de această înfrângere, nu poţi să treci peste durerea aia. Dar aşa cum au trecut alţii peste acele momente dificile, au spus «putem jeli, dar acest lucru trebuie la un moment dat să se încheie», trebuie să continuăm cu munca. Noi, la fel ca generaţiile de dinaintea noastră, trebuie să spunem că se poate, că trebuie să ne concentrăm pe valori, pe valorile transilvane, că merită să construieşti un viitor în această ţară".

În discursul său, liderul Uniunii a spus că nu li se poate cere maghiarilor să sărbătorească un eveniment care i-a împins în situaţia pe care o au astăzi, aceea de membru al unei comunităţi minoritare, însă dacă majoritatea se va ţine de promisiunile făcute în urmă cu un secol, atunci suveranitatea ţării ar putea fi respectată.

Kelemen Hunor a mai afirmat: "Putem respecta suveranitatea acestei ţări, putem respecta comunitatea majoritară dacă aceasta, prin liderii săi politici, va putea şi va ţine cont de promisiunile făcute în 1918 la Alba Iulia. Acolo s-a vorbit, în acea Rezoluţie, despre egalitate în drepturi, în privinţa învăţământului, administraţiei publice, egalitate în drepturi în faţa instanţelor şi folosirea limbii materne. Noi nu dorim altceva decât ca acele promisiuni să fie asumate de orice putere şi de orice guvern în această ţară. Există o tendinţă de asimilare a minorităţii maghiare, a minorităţilor din această ţară, dar există un vis al nostru, ca maghiarii din România să fie recunoscuţi ca factori constituanţi ai ţării".

Kelemen Hunor a participat astăzi la evenimentul organizat pentru lansarea candidaţilor la alegerile parlamentare din 11 decembrie, la care au fost prezenţi peste 1.500 de membri şi simpatizanţi ai UDMR.

(I.S.)

-----------

Fostul lider al UDMR, Marko Bela, a vorbit, astăzi, la evenimentul de lansare a candidaţilor formaţiunii la alegerile parlamentare, despre întoarcerea taxelor către regiuni, astfel încât fondurile să poată fi folosite de autorităţile locale pentru susţinerea acelor decizii pe care le consideră bune pentru dezvoltarea judeţelor şi localităţilor lor.

"Lăsaţi-ne să ne facem treaba. Dacă noi plătim taxe şi impozite, daţi-ne partea noastră înapoi ca să putem moderniza noi aceste părţi pentru că vă băgaţi nasul chiar şi în oala noastră ca să vedeţi ce dorim să facem. Lăsaţi în grija românilor, saşilor, dacă au mai rămas, şi a maghiarilor, banii care se cuvin şi o să construim noi un Ardeal în care să ne simţim noi foarte bine", a afirmat Marko Bela, potrivit Agerpres.

Într-o primă fază a discursului, Marko Bela a enumerat, ironic, o serie de "realizări ale Bucureştiului", el spunând că oamenii din Ardeal ar trebui să fie mulţumiţi pentru că au autostrăzi pe care ajung repede dintr-o localitate în alta, căi ferate moderne şi oraşe frumoase şi nu au de ce să se plângă.

Fostul lider al UDMR a mai spus: "Colegii mei udemerişti vorbesc de tot felul de primejdii, că trebuie să salvăm Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Oradea, Clujul de Bucureşti. De ce, domnilor? Bucureştiul ne-a construit autostrăzi, avem cale ferată pe care se poate merge cu 200 de kilometri la oră, este o bucurie să păşeşti în clădirile gărilor, avem centuri de evitare a municipiilor, nu mai avem nicio problemă nici cu traficul tirurilor, investitorii străini vin cu marii bucurie, avem mai multe fabrici de autoturisme, pe calea ferată se poate ajunge foarte simplu aici la noi în România, în Transilvania. Într-adevăr au fost vremuri şi a fost destul de greu să prelungeşti pista de aterizare pe unele aeroporturi, dar acele vremuri au apus. Şi nu ai crede ochilor cât de mult şi de bine s-a dezvoltat totul şi iată că Bucureştiul se ocupă totuşi de noi".

Acesta a amintit cât de dificil a fost să treacă prin Parlament şi să fie aplicate legile care se referă la folosirea limbii materne şi la educaţie în limba maternă şi a adăugat, în aceeaşi notă ironică, faptul că astăzi "politicienii români, majoritari, nu mai sunt preocupaţi cum să bage beţe-n roate dacă cineva de exemplu la Târgu Mureş vrea să facă o şcoală catolică gimnazială".

Marko Bela a concluzionat: "Nu mai avem aşa probleme de acest gen, pentru că avem rezoluţia de la Alba Iulia din 1918, care este un punct de referinţă. Iată, autoguvernare. În sfârşit am ajuns şi aici. Ce bine e că Bucureştiul e preocupat de grija noastră. Ce bine e că banii pe care îi dăm noi la Bucureşti cu titlul de taxe se returnează. Sau acest lucru nu este adevărat? Suntem atacaţi fără niciun fond sau cumva acuzate acele persoane care doresc să facă o şcoală în limba maternă? Şi atunci dacă aşa stau lucrurile şi chiar ceea ce am spus eu aici nu este adevărat, atunci poate au dreptate colegii mei de la UDMR care inscripţionează acele panouri electorale? Păi iată că da, într-adevăr aşa stau lucrurile".

Acesta a mai afirmat că, la 100 de ani de la Marea Unire, anumite elemente de infrastructură arată tot la fel ca atunci când au fost făcute cu un secol în urmă, iar oamenii din România s-ar simţi mult mai bine dacă ar locui într-o ţară care să arate ca în secolul al XXI-lea.

Uniunea Democrată Maghiară din România organizează, astăzi, la Cluj-Napoca, lansarea candidaţilor pentru alegerile parlamentare. La eveniment sunt prezenţi aproximativ 1.500 de invitaţi din toată ţara.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. daca n-ar fi de plins.

    Oamenii astia au deraiat cu totul, vor sa faca un alt stat, al lor, de parca pina acum i-a impiedicat cineva sa jefuiasca. 

    1. Klemm Hunor se ia dupa americanul Klemm? 

    de promisiunile unio trium nationum ati uitat?

    1. Ati uitat regula democratiei? minoritatea se supune majoritatii,nu decide majoritatii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb