MARKO BELA: "Vrem să fie aplicat principiul subsidiarităţii"

L.B.
Politică / 23 februarie 2019

Marko Bela (Sursa foto: Twitter)

Marko Bela (Sursa foto: Twitter)

Fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, a declarat, astăzi, la Congresul Uniunii, că maghiarii vor să fie aplicat principiul subsidiarităţii, care include şi autonomia, şi că au dreptul la o Europă a regiunilor.

"Există şi un alt drept important al nostru, dreptul de a fi în Europa, avem dreptul să spunem ce Europă vrem. Există drepturi în Europa, dar vrem să fie aplicat principiul subsidiarităţii, care include şi autonomia. Avem dreptul de a avea o Europă a regiunilor, avem dreptul de a spune nu ferm la ură, la populism şi la naţionalism, drept la pământul natal, la democraţie, la a avea o Europă cum vrem. Nu sunt drepturi ale UDMR, ci ale maghiarilor din Transilvania", a spus Marko Bela, potrivit traducerii oficiale.

El a mai susţinut că degeaba există legi, precum cea care garantează folosirea limbii materne, dacă aceste legi nu se respectă.

"Degeaba există în zilele noastre legi care garantează folosirea limbii materne dacă aceste legi nu se respectă, aşa cum nu se respectă nici alte legi, Constituţia şi legile. Dacă într-o ţară pot fi folosite şi interpretate de fiecare aşa cum vrea, nu există democraţie. Pentru că în 1989 noi cu toţii am luptat şi am câştigat acest drept al democraţiei, românii şi şi noi maghiarii avem dreptul să obţinem acea parte a bugetului care ne revine, avem dreptul ca din asta să finanţăm şcolile şi facultăţile, înţelegând aici şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Avem dreptul să criticăm, avem dreptul ca legile să fie promulgate de Parlament, Guvernul să guverneze, iar preşedintele statului să asigure echilibrul între diferitele instituţii ale statului, dar să nu vrea să guverneze, şi să lase Parlamentul să lucreze", a menţionat Marko Bela.

La Cluj-Napoca are loc, începând de ieri, Congresul UDMR, în cadrul căruia va fi ales noul preşedinte, singurul candidat fiind Kelemen Hunor.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ce mișto

    Subsidiaritate in Siberia, nici Pannonia nu va apartine.

    "maghiarii vor să fie aplicat principiul subsidiarităţii, care include şi autonomia"

    Ce subsidiaritate, ce autonomie, cind acolo unde sunteti sunteti voi ai vostri si faceti ce vreti! 

    "au dreptul la o Europă a regiunilor" 

    Ce Europa a regiunilor mai vreti cind toata Europa este a voastra, nu va opreste nimeni sa mergeti care unde vret! Profitati de ocazie, s-ar putea ca lucrurile sa se schimbe, in rau! 

    "avem dreptul de a spune nu ferm la ură, la populism şi la naţionalism, drept la pământul natal, la democraţie, la a avea o Europă cum vrem" 

    Cine uraste? 

    Cine sunt populistii? 

    Cine sunt nationalistii? 

    Pai unde traiti? Daca vreti traiti pe pamintul natal, daca nu, larga-i lumea. 

    Si nu aveti democratie, ca va da Dragnea cita vreti! 

    Vreti o Europa cum vreti? Ei aiasta nu se poate! Europa, asa cum este, este rezultatul vointei celor cca 500 mil de europeni. 

    "Degeaba există în zilele noastre legi care garantează folosirea limbii materne dacă aceste legi nu se respectă"  

    Mincinosule, vorbiti care cum vreti. 

    Etc, etc... 

    Romania si Ungaria, doua tari, doua popoare diferite, relativ mici, stinghere, inecate intr-o mare de slavi si germani. Solutia normala ar fi sa se aiba ca fratii buni. Este clar si acum, cum a fost si in 1849, dupa cum a spus Avram Iancu, ca "între noi şi voi armele niciodată nu pot hotărî".

    Cu toata acesta claritate ungurii se fac a nu pricepe ca aici este tara ronanilor si ca romanii au si ei dreptul la o tara. Sau cineva, cine stie cine, va hotari ca romanii nu au dreptul la o tara a lor. 

    "Draga" domnule Bela, Ungaria este (daca nu ma insel) deja in Europa.

    Iar la "afirmatia" referitoare la "ce Europa vrem" si ce Europa "vreau eu" cred ca implica macar acea diferenta dintre grup organizat si individ macar acel "vrem" de partid in raport cu acel "vreau" personal. 

    Si nu regasesc interesele acestei tari in niciuna refularile verbale (poate acceptabile de Craciun, poate justificabile poetic, ca am vazut "Trianonul") care "umplu" paginile iredentiste ale "fratilor" nostri.

    Revin, este firesc sa aiba frustrari si le inteleg la nivel personal dar Marko Bela are nevoie de o natie pentru a intra in Europa iar optiunile sunt, deocamdata doar doua: Romania sau Ungaria. 

    1. Miurim luptem eș erdeli aperem

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb