Japonia va conlucra cu Cambodgia pentru deminare în Ucraina şi în alte ţări sfâşiate de război, a anunţat sâmbătă şefa diplomaţiei nipone Yoko Kamikawa în timpul unei vizite la Phnom Penh, informează AFP.
Cambodgia este una dintre ţările cele mai minate din lume, cu milioane de mine antipersonal plasate în timpul celor circa 30 de ani ai războiului civil încheiat în 1998.
Această ţară din Asia de Sud-Est este considerată o specialistă în deminare, la care ea lucrează din 1988, împreună cu Japonia în special.
"Cambodgia este un partener esenţial al Japoniei în eforturile internaţionale pentru retragerea minelor", a declarat Kamikawa în timpul unei conferinţe de presă.
Potrivit ministrului nipon, Japonia va furniza Ucrainei săptămâna viitoare o puternică maşină de deminare şi va antrena în august echipe ucrainene în Cambodgia pentru utilizarea acestui echipament.
Minele provoacă frecvent moartea atât a civililor, cât şi soldaţilor în Ucraina, înţesată de mine şi de resturi explozive de la declanşarea invaziei ruse în 2022.
Potrivit Human Rights Watch, 11 dintre cele 27 de regiuni ale Ucrainei au fost astfel poluate. Forţele ruse au utilizat cel puţin 13 feluri de mine începând din februarie 2022, potrivit organizaţiei.
În Cambodgia, operaţiunile de deminare au începutul în anii 1990, cu ajutorul unor experţi occidentali.
Aproape 20.000 de cambodgieni au fost ucişi de mine terestre şi circa 45.000 au fost răniţi, potrivit unui raport din 2019 al ONG-ului german Landmine and Cluster Munition Monitor.
În martie 2018, doi instructori, un cambodgian şi un australian, au fost ucişi de explozia unei mine ce data din epoca războiului civil în timpul unui exerciţiu de deminare în sudul ţării.
Cambodgia şi-a fixat drept obiectiv să elimine complet minele terestre din solul său până cel târziu în 2025.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Oarecare în data de 06.07.2024, 20:33)
La mine īn salon mi-a șoptit Putler că minele aduc libertate.