MĂSURĂ ÎN AVANTAJUL GRECIEI: BCE prelungeşte accesul la lichidităţi garantate cu obligaţiuni cu rating "BBB-"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 martie 2010

Jean-Claude Trichet: Nivelul minim al ratingului necesar pentru obligaţiunile folosite drept garanţii va fi menţinut la "BBB-" şi după 2010.

Jean-Claude Trichet: Nivelul minim al ratingului necesar pentru obligaţiunile folosite drept garanţii va fi menţinut la "BBB-" şi după 2010.

Banca Centrală Europeană (BCE) va păstra până în 2011 accesul mai uşor la lichidităţi, garantate prin active financiare, a anunţat, ieri, preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet.

Această măsură de urgenţă a fost introdusă în timpul crizei financiare, iar prelungirea sa este în avantajul Greciei, aflată în pericol să nu mai poată folosi obligaţiunile în astfel de operaţiuni.

În perioada crizei financiare, BCE le-a permis băncilor să obţină lichidităţi garantate cu obligaţiuni cu rating "BBB-", dar urma să revină la pragul anterior ("A-") la sfârşitul anului 2010.

"Nivelul minim al ratingului necesar pentru obligaţiunile folosite drept garanţii va fi menţinut la BBB- şi după 2010", a declarat Trichet, în Parlamentul European.

În urma anunţului făcut de Jean-Claude Trichet, spreadul obligaţiunilor elene faţă de cele germane, de referinţă, a scăzut.

În opinia analiştilor, decizia BCE reprezintă contribuţia băncii la rezolvarea crizei din Grecia.

Săptămâna aceasta, Jean-Claude Trichet a declarat că BCE ar putea regândi regulile referitoare la folosirea garanţiilor pentru finanţare, având în vedere că două agenţii de evaluare ("Standard&Poor"s" şi "Fitch") au retrogradat calificativul suveran al Greciei în categoria "B".

Dacă şi "Moody"s" ar fi luat o decizie similară, iar BCE ar fi condiţionat din nou obţinerea finanţării de garantarea cu obligaţiuni cu rating "A-", atunci băncile comerciale elene nu ar mai fi avut acces la lichidităţi.

Merkel insistă pe implicarea FMI în cazul Greciei

Cancelarul german Angela Merkel şi-a anunţat termenii pentru un sprijin destinat Greciei, declarând că acordarea de credite de la Fondul Monetar Internaţional şi guvernele din Europa ar trebui să reprezinte măsuri de ultimă instanţă, în cazul în care problemele financiare ale ţării se amplifică.

Merkel arată că FMI trebuie să fie parte într-un eventual pachet de sprijin şi a solicitat aplicarea de sanc­ţiuni mai dure în cazul în care vor fi folosite, pe viitor, "trucuri" cu privire la cifra deficitului.

"Un bun european nu este, în mod neapărat, unul care se grăbeşte să acorde sprijin", a spus Merkel, adăugând: "Un bun european este acela care se conformează tratatelor regiunii şi legii naţionale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb