Maxim istoric pe piaţa aurului

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 aprilie 2011

Preţul aurului a crescut până la nivelul maxim istoric, în ultima zi a săptămânii trecute, iar cel al argintului - la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani, pe fondul temerilor legate de consecinţele accelerării inflaţiei în China. Investitorii consideră că băncile centrale din întreaga lume vor fi nevoite să ia măsuri pentru combaterea creşterii preţurilor.

La Comex New York, cotaţia aurului cu livrare în luna iunie a urcat cu 13,60 dolari (0,9%), încheind ziua cu 1.486 dolari uncia. Anterior, preţul a atins 1.489,10 dolari uncia - nivelul maxim al tuturor timpurilor. Săptămâna trecută, cotaţia metalului galben a câştigat 0,8%.

Preţul aurului a crescut zece ani la rând, pe fondul sporirii investiţiilor pe acest segment. Potrivit companiei britanice de cercetare GFMS Ltd., preţul metalului preţios va consemna recordul de 1.600 dolari uncia în 2011.

Vineri, preţul argintului a crescut cu 90 de cenţi (2,2%), la 42,571 dolari uncia, cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani. Pe parcursul sesiunii bursiere de vineri, cotaţia metalului preţios s-a apropiat de 43 de dolari/uncie.

Analiştii arată că, atât metalele preţioase, cât şi petrolul vor continua să fie în atenţia investitorilor, în perioada următoare.

Vineri, preţul ţiţeiului brut s-a înscris pe un curs ascendent, ca urmare a anunţului privind creşterea peste aşteptări a încrederii consumatorilor din SUA, respectiv a producţiei industriale.

Cotaţia ţiţeiului cu livrare în luna mai a urcat cu 1,55 dolari (1,4%), la 109,66 dolari/baril. În ultimul an, preţul petrolului a câştigat 28%, însă în săptămâna încheiată la data de 15 aprilie, a scăzut cu 2,8%.

La ICE Futures Exchange din Londra, preţul petrolului cu livrare în mai a urcat cu 1,45 dolari (1,2%), la 123,45 dolari barilul.

În opinia oficialilor ruşi, preţul actual al petrolului afectează deja expansiunea economiei mondiale. Alexei Kudrin, ministrul finanţelor din Rusia - cel mai mare exportator de energie din lume - a afirmat, la finele săptămânii trecute: "Cu un preţ al ţiţeiului de peste 110 dolari barilul, ne aflăm deja într-o zonă în care economia mondială încetineşte. Aşteptăm ca preţurile de pe acest segment să scadă anul viitor, în condiţiile în care pe pieţele internaţionale nu va mai fi exces de lichidităţi".

De la începutul anului current, cotaţia ţiţeiului a câştigat 20 de procente.

Potrivit oficialilor ruşi, petrolul se află din nou în ascensiune, însă anul viitor vom asista la un declin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb