MediaSind solicită eliminarea prevederilor referitoare la presă din Strategia Naţională de Apărare

GABRIEL SMOCHINĂ
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 6 noiembrie 2013

MediaSind solicită eliminarea prevederilor referitoare la presă din Strategia Naţională de Apărare

Federaţia Română a Jurnaliştilor (FRJ) MediaSind solicită Parlamentului să elimine din Strategia naţională de apărare (SNAp) orice referire la activitatea jurnaliştilor, în special la cea privind considerarea presei drept o vulnerabilitate la siguranţa naţională, se arată într-un comunicat de presă.

Cristi Godinac, preşedintele federaţiei, a declarat: "FRJ MediaSind cere din nou sprijinul Parlamentului European şi a comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding, pentru a determina clasa politică de la Bucureşti să respecte valorile europene prin stoparea atentatelor la libertatea de exprimare, atacuri ce se întâmplă tot mai des în ultimul timp împotriva jurnaliştilor români. Dacă apelurile noastre nu vor fi luate în considerare, susţinuţi de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) şi de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ), vom depune o nouă petiţie în Parlamentul European".

În urmă cu aproximativ trei ani, la iniţiativa Preşedinţiei, Consiliul Suprem de Apărare a ţării a introdus în Strategia Naţională un paragraf potrivit căruia "fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţiile statului reprezintă o (...) vulnerabilitate a statului român", arată sursa citată.

MediaSind precizează că, în urma acestei prevederi, jurnaliştii sunt consideraţi o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale, iar instituţiile de forţă ale statului sunt obligate să ia măsuri împotriva acestora care sunt trataţi, astfel, "la fel ca orice terorist".

Faţă de iniţiativa politicienilor din ţara noastră, Comisia de Petiţii a Parlamentului European a declarat deschisă Petiţia depusă de FRJ MediaSind şi de alte organizaţii şi jurnalişti locali, se mai arată în comunicat.

La acel moment, comisarul european Viviane Reding şi-a arătat îngrijorarea cu privire la catalogarea din SNAp. Domnia sa declara atunci: "Sunt alarmată şi îngrijorată de ceea ce se întâmplă în statele membre. Nu voi putea niciodată să enunţ o frază ca aceea pe care aţi citat-o. Presa este liberă într-o democraţie liberă".

Atunci când presa exagerează, ceea ce se întâmplă uneori, admitea comisarul european, există în toate statele membre un cadru legislativ pentru presă, care protejează individul, pentru că, în mod normal, acest lucru reprezintă o chestiune ce ţine de drepturile individului împotriva puterii presei, preciza domnia sa. "Dar a spune că presa este o ameninţare la siguranţa naţională, atunci această afirmaţie trebuie probată şi cred că aceste dovezi vor fi foarte dificil de obţinut. Pentru mine, ca un Comisar pe media de zece ani, cred că presa liberă reprezintă şansa pentru Europa noastră", a conchis Viviane Reding.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb