Medicii, vameşii şi poliţiştii vor fi supuşi testelor anti-şpagă

ROMANA PUIULEŢ
Ziarul BURSA #Companii / 31 martie 2005

Ieri au fost aprobate Strategia Naţională Anticorupţie şi Strategia de reformă a justiţiei

Tot ieri, un Armaghedon avertiza că nici Monica Macovei şi nici preşedintele Traian Băsescu nu vor fi capabili să reformeze sistemul juridic

Traian Băsescu îşi reafirmă determinarea de a lupta împotriva corupţilor mari, care pun în pericol siguranţa naţională

Din luna mai, funcţionarii publici din Ministerul Finanţelor, al Administraţiei şi Internelor sau din cel al Sănătăţii vor trebui să fie precauţi în momentul în care li se oferă şpagă sau "cadouri de mulţumire". Guvernul a adoptat ieri, prin Strategia Naţională Anticorupţie, o măsură mai puţin obişnuită, de testare a integrităţii vameşilor, a medicilor şi poliţiştilor. Ministerul Justiţiei va extinde testele existente deja la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi va coordona un organism care va verifica "rezistenţa la şpagă" a celor de la Finanţe sau Sănătate.

Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a explicat că testele vor fi efectuate în funcţie de specificul fiecărei instituţii. Astfel, poliţis-tul ar putea fi mituit cu o sumă frumuşică de bani, vameşul - cu valută, în timp ce medicul ar putea fi ademenit cu un plic de bani sau cu un cadou consistent. Monica Macovei a arătat că măsura testelor nu a figurat în proiectul iniţial al Strategiei anticorupţie, însă ea a fost adoptată ca urmare a sugestiilor venite în acest sens de la celelalte instituţii ale statului.

Ministrul justiţiei spune că sis-temul va fi foarte bine pus la punct. Infractorii vor fi filmaţi cu camerele ascunse, ca mai apoi să fie luaţi direct în vizorul Parchetului sau al autorităţilor competente.

Şedinţa de Guvern de ieri a fost prezidată de preşedintele Traian Băsescu, care, cu această ocazie, şi-a reafirmat sprijinul pentru ministrul justiţiei, Monica Macovei. Traian Băsescu i-a avertizat pe toţi cei care se împotrivesc reformei din justiţie, începută de ministrul Monica Macovei, că demersul lor, de stopare a procesului de luptă împotriva corupţiei, nu va avea nici o şansă de reuşită.

Traian Băsescu a criticat aspru atît PNA, cît şi Parchetul General, dar şi toate instituţiile care ar trebui să se ocupe de eradicarea corupţiei, catalogîndu-le drept ineficiente. "Cei care se bat pentru o justiţie coruptă şi dependentă au greşit adresa. Jus-tiţia trebuie să fie atît independentă, cît şi curată. Din acest motiv, facem legi şi proiecte pentru care Parlamentul îşi va da acordul", a conchis preşedintele.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a explicat că atacurile aduse în ultimul timp minis-trului justiţiei se datorează faptului că măsurile pe care le-a luat deja Monica Macovei îi deranjază pe cei care nu au interesul ca acest domeniu să fie reformat.

Curios însă, ieri, odată cu adop-tarea Strategiei anti-coru-pţie şi cea a reformei justiţiei, circula un Armaghedon care punea la îndoială atît capacităţile Monicăi Macovei, cît şi pe ale preşedintelui Traian Băsescu de a face, cu adevărat, reformă în justiţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb