Mediul de afaceri, nemulţumit de modul de implementare a măsurilor aprobate de Guvern

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 10 aprilie 2020

Implementarea măsurilor luate în ultima lună de către Guvern pentru mediul de afaceri şi pentru angajaţi trebuie monitorizată atent de membrii Cabinetului Orban, au afirmat reprezentanţii patronatelor, ieri, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, la care a participat şi premierul Ludovic Orban, precum şi o parte dintre miniştri.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Am solicitat premierului Ludovic Orban să ceară informări în fiecare şedinţă de guvern cu privire la procesul de implementare a măsurilor luate pentru mediul de afaceri, pentru angajaţi şi pentru angajatori, deoarece au apărut instituţii ale statului care interpretează cum vor aplicarea măsurilor respective. De aceea, considerăm că miniştrii de resort au obligaţia să comunice exact măsurile introduse, pentru ca instituţiile respective să nu intervină cu interpretări proprii. De exemplu, cei de la ANAF au început să trimită somaţii de executare silită, deşi Guvernul a spus că în perioada stării de urgenţă este suspendată orice astfel de acţiune".

Preşedintele CNIPMMR ne-a spus că a propus premierului, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că săptămâna viitoare va decreta prelungirea stării de urgenţă până pe 16 mai, amânarea depunerii situaţiilor financiare de către societăţile pe acţiuni, societăţile comerciale şi persoanele fizice autorizate, care ar fi trebuit să fie depuse până la sfârşitul acestei luni.

Din cauza creşterii cheltuielilor şi scăderii veniturilor bugetare, Guvernul va lua noi măsuri privind trimiterea angajaţilor în şomajul tehnic, inclusiv a unei părţi dintre funcţionarii publici, a spus premierul Ludovic Orban cu prilejul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social. Şeful Executivului a precizat că este pregătit un nou plan de măsuri pentru sprijinirea angajaţilor şi angajtorilor, precum şi pentru transformarea şomajului tehnic, acolo unde este posibil, dintr-o măsură pasivă într-o măsură flexibilă pentru piaţa muncii şi pentru formarea sau reconversia profesională.

În privinţa şomajului tehnic, reprezentanţii sindicatelor au spus că acesta trebuie analizat de la caz la caz, la fiecare companie, şi să fie aplicată această măsură doar unde o impune situaţia economico-financiară a firmei respective. De asemenea, reprezentanţii angajaţilor au susţinut că este nevoie ca în această perioadă instituţiile cu atribuţii de control să verifice măsurile luate de către angajatori pentru a fi evitat orice abuz în domeniul muncii.

Reprezentanţii sindicatelor au sugerat că este nevoie de o nouă ordonanţă militară care să le impună companiilor cu peste 500 de angajaţi să le dea salariaţilor echipamente de protecţie - măşti, mănuşi - şi să organizeze punctele de lucru astfel încât să fie păstrată distanţa minimă legală prevăzută pentru combaterea răspândirii pandemiei Covid-19.

De asemenea, pentru rezolvarea rapidă a problemelor, sindicatele au solicitat înfiinţarea de grupuri de lucru pe fiecare sector economic, în care să participe reprezentanţi ai Guvernului, ai angajaţilor şi ai patronatelor din fiecare sector de activitate.

Una dintre temele principale de discuţie a fost situaţia din domeniul producţiei alimentare şi producţiei agricole. Participanţii la şedinţa CNT au afirmat că în timpul actualei crize comportamentul consumatorilor a suferit modificări, iar premierul a afirmat că doreşte stimularea producţiei interne, pentru ca, în viitor, consumul să fie acoperit de ceea ce se produce în agricultura şi zootehnia din ţara noastră.

În aceste condiţii s-a stabilit înfiinţarea unui grup strategic de lucru pentru luarea unor măsuri în acest domeniu de activitate şi care să propună un program care să fie aplicat după încetarea crizei actuale.

Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa au propus pentru sectorul de comerţ alimentar stabilirea unui program pentru pensionari, între orele 8-11, deoarece aceştia fiind categoria cea mai expusă la îmbolnăviri, ar trebui să fie primii care intră într-un spaţiu recent dezinfectat. Reprezentanţii angajaţilor au mai solicitat premierului Ludovic Orban plafonarea preţului la produsele alimentare, la cele de igienă şi la medicamente pentru următoarele şase luni.

Sindicaliştii au făcut propuneri şi cu privire la rectificarea bugară pregătită de guvern. Ei susţin o rectificare pozitivă a bugetului Ministerului Sănătăţii şi solicită reducerea la 2% a indemnizaţiilor de membru în Consiliul de Administraţie la tgoate entităţile economice la care statul este acţionar unic sau majoritar, reducerea cu 50% a sumelor plătite de stat partidelor politice, restrângerea până la 25% a bugetelor actuale de publicitate în entităţile economice cu capital de stat sau majoritar de stat, în instituţiile publice centrale/locale şi la administraţiile judeţene şi administraţiile locale, restrângerea până la 5% din suma actuală, a bugetelor de protocol în instituţiile publice centrale/locale, în entităţile economice cu capital de stat sau majoritar de stat şi la administraţiile judeţene şi administraţiile locale şi reducerea cu 50% a sumelor forfetare în plată acordate parlamentarilor.

Premierul Ludovic Orban a precizat că rectificarea bugetară este în analiză încă două-trei zile pentru a avea o modificare realistă, pe baza veniturilor actuale şi a unei estimări corecte a veniturilor în următoarea perioadă, precum şi a reducerii cheltuielilor în anumite sectoare bugetare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb