Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat, astăzi, la inaugurarea celei mai noi reprezentanţe oficiale a României în Italia, Consulatul General al României la Bari.
La eveniment, din partea autorităţilor italiene, au participat primarul şi viceprimarul oraşului Bari, alături de viceprefectul provinciei Bari şi reprezentantul preşedintelui regiunii Puglia. Totodată, ambasadorul României la Roma a transmis în intervenţia sa şi un mesaj din partea ministrului italian al afacerilor externe, Angelino Alfano.
În intervenţia sa, ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat faptul că deschiderea acestui oficiu consular vine în întâmpinarea unor aşteptări legitime ale comunităţii româneşti din Italia şi se înscrie în zona preocupărilor Ministerului Afacerilor Externe de consolidare a prezenţei consulare a statului român în zone cu o pondere semnificativă a diasporei româneşti, potrivit Agerpres.
"Extinderea reţelei consulare constituie o linie principală de acţiune a Ministerului Afacerilor Externe impusă de dimensiunile considerabile ale comunităţilor de cetăţeni români stabiliţi în străinătate şi, în mod subsecvent, de multiplicarea şi diversificarea fără precedent a solicitărilor de servicii, asistenţă şi protecţie consulară, care generează o presiune semnificativă asupra misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României", a arătat Teodor Meleşcanu.
Inaugurarea oficială a Consulatului General al României la Bari reprezintă debutul primei etape a extinderii reţelei consulare, proces care include operaţionalizarea cel mai scurt timp, în cursul anului 2018, a Consulatelor Generale ale României la Manchester, Stuttgart, Miami şi Salzburg, după finalizarea tuturor procedurilor logistice. Acest demers de extindere vine după o perioadă de 6 ani de la operaţionalizarea ultimului oficiu consular în spaţiul Uniunii Europene, care a avut loc tot în Italia, la Catania. Astfel, la acest moment, reţeaua consulară românească se plasează pe poziţia a doua ca dimensiune, în spaţiul UE, comparativ cu celelalte state membre.
În paralel cu această linie de acţiune, MAE a demarat o amplă reformă, având ca obiective modernizarea şi adaptarea la noile realităţi a tuturor procedurilor şi instrumentelor consulare, printre care: informatizarea în totalitate a serviciilor consulare (Sistemul Informatic Integrat Consular, denumit generic E-Cons), reacţia rapidă a MAE la provocările secolului XXI (Celula de Criză a MAE) şi dialogul deschis şi permanent cu Diaspora şi mediul asociativ românesc din străinătate.
Odată cu inaugurarea noului oficiu consular, numărul reprezentanţelor consulare ale României în Italia se ridică la şapte, precizează MAE.