Doresc să adresez cele mai calde urări autorităţilor şi poporului român prieten de Ziua Naţională a României. Sunt recunoscător ziarului dumneavoastră pentru că mi-a oferit prilejul, în urma unei colaborări deosebite, să transmit un mesaj similar cititorilor cu ocazia Zilei Naţionale a Italiei. De asemenea, am fost încântat să particip la Gala Bursa 2022, în urmă cu câteva zile.
Anul care se apropie de final a fost foarte greu; ne-a constrâns să ne confruntăm cu provocări de neconceput până de curând. Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, ilegitimă, nejustificată şi contrară evoluţiei istorice a vremurilor, a pus la grea încercare unitatea naţiunilor libere şi democratice reunite în organizaţiile europeană şi euro-atlantică.
România a oferit dovezi concrete că este un partener şi un aliat de încredere. S-a aflat în primele rânduri pentru consolidarea condiţiilor de securitate de pe flancul estic al Alianţei Atlantice. A găzduit reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre NATO la Bucureşti, un semnal puternic de apreciere şi recunoaştere a eforturilor depuse. România a demonstrat, de asemenea, o solidaritate extraordinară cu persoanele care fug de conflict, combinată cu o capacitate logistică şi de gestionare a intrărilor, meritând elogiul comunităţii internaţionale. Cu atât mai mult, şi din aceste motive, Italia continuă să susţină ferm, aşa cum o face de ceva vreme, intrarea României în spaţiul Schengen.
Pentru România şi Italia, UE reprezintă căminul lor comun şi acestea împărtăşesc aceeaşi viziune: evoluţia proiectului european, drept garanţie a prosperităţii şi securităţii societăţilor noastre; conjugarea acesteia în ceea ce priveşte solidaritatea şi coeziunea socială; o mai mare flexibilitate fiscală pentru a sprijini creşterea; extinderea UE către Balcanii de Vest, Ucraina şi Moldova; o integrare mai largă în politica externă, de securitate şi de apărare.
În lunile următoare, şefii diplomaţiilor guvernelor noastre vor semna o Declaraţie comună privind Parteneriatul strategic consolidat. Va fi o oportunitate de a actualiza instrumentul care reglementează cooperarea noastră bilaterală la nevoile actuale şi la provocările viitorului, dar şi de a ne coordona şi împărtăşi mai bine acţiunile şi iniţiativele noastre privind problemele globale majore ale tranziţiilor verde şi digitală, ale dezvoltării sustenabile, ale consolidării unui sistem multilateral bazat pe reguli comune: probleme care, aşa cum observăm în fiecare zi, afectează vieţile cetăţenilor într-un mod din ce în ce mai direct şi mai profund.
Relaţiile noastre bilaterale sunt înfloritoare. În România este prezentă o importantă comunitate antreprenorială italiană. Suntem pe locul patru ca valoare a investiţiilor din ţară, dar pe primul loc ca număr. Sistemele noastre economice se bazează pe lanţuri valorice integrate: asta înseamnă că creştem împreună şi tot împreună putem consolida cooperarea economică pentru a maximiza beneficiile care decurg din implementarea PNRR-ului, şi datorită expertizei şi experienţei companiilor italiene care sunt prezente aici de ani de zile. În eforturile sale de a ridica o economie de piaţă la cele mai înalte standarde internaţionale, România a putut conta întotdeauna pe Italia, care astăzi o susţine puternic pe calea spre aderarea la OCDE.
Prietenia noastră se bazează pe o extraordinară apropiere culturală şi lingvistică. Este motiv de bucurie să observi dragostea poporului român faţă de Italia şi cultura acesteia. Vom încuraja acest sentiment continuând să dăruim tot ce este mai bun din oferta culturală italiană în România. Sărbătorim împreună Săptămânile Limbii şi Bucătăriei Italiane; Ziua Design-ului Italian; Noua Cinematografie Italiană în România; evenimente legate de arta şi muzica contemporană. Vom călăuzi publicul român pentru a descoperi frumuseţile naturale, moştenirea culturală, gastronomia şi stilul de viaţă care fac Italia unică în lume.
În încheierea acestui mesaj, aş dori să subliniez principala bogăţie a relaţiilor italo-române: comunităţile noastre naţionale, piloni pe care se sprijină relaţiile dintre cele două state. Comunitatea românească din Italia, cea mai mare din străinătate, a devenit un exemplu minunat de integrare. Cetăţenii români din Italia şi-au câştigat stima compatrioţilor mei şi contribuie la creşterea economică şi socială a ţării. În această perspectivă, multe beneficii din punct de vedere al veniturilor şi al angajării pentru muncitorii români ar putea deriva din Expo 2030 care se speră că se va organiza la Roma: este un proiect major care îşi propune să arate lumii căile inovatoare de regenerare urbană - cu exemple din care România este bogată - şi de integrare socială. În România, comunitatea italiană este mai redusă, dar la fel de bine integrată şi dornică să contribuie la progresul societăţii care a primit-o. Prezenţa pe teritoriul celor două ţări a cetăţenilor, asociaţiilor, societăţilor şi profesioniştilor italieni şi români dă naştere unor schimburi multiple, care sprijină o relaţie vastă şi fructuoasă.
Viitorul prieteniei şi colaborării dintre Italia şi România este încă extraordinar de plin de oportunităţi.
La mulţi ani, România!