MF listează la BVB titluri de stat Fidelis de aproximativ 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului Fidelis

T.B.
Piaţa de Capital / 23 aprilie

MF listează la BVB titluri de stat Fidelis de aproximativ 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului Fidelis

Ministerul Finantelor (MF) a atras 1,27 miliarde lei si, respectiv, 383,6 milioane euro (valori însumând aproape 3,2 miliarde lei - 641 milioane euro), prin a doua ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), se arată într-un comunicat al BVB, remis redacţiei.

Potrivit sursei, "Cea mai recentă emisiune Fidelis stabileşte noi standarde în ceea ce priveşte investiţiile în titluri de stat, fiind doborâte trei recorduri importante: cea mai mare sumă investită, cel mai mare număr de investitori-donatori şi cea mai mare sumă investită de aceştia. Este o performanţă pe care o considerăm dovada încrederii investitorilor în economia noastră. Prin canalizarea acestor resurse financiare către investiţii strategice, deschidem drumul către o bunăstare durabilă pentru toţi românii. În ceea ce priveşte tranşa pentru donatori-investitori, de fiecare dată când credem că nu ne mai pot surprinde, vin şi ne demonstrează că ne pot depăşi orice aşteptare: peste 9.000 vieţi salvate în primele patru luni ale anului ", a declarat Marcel Boloş, Ministrul Finanţelor.

Conform datelor BVB, "Succesul ofertelor de titluri de stat Fidelis dovedeşte că Statul român şi Bursa de Valori Bucureşti au un parteneriat de succes în beneficiul pieţei şi al investitorilor de retail. Această colaborare valorifică infrastructura pieţei de capital pentru a oferi românilor o platformă sigură şi transparentă pentru economisire şi investiţii. Continuitatea programului şi accelerarea cadenţei cu care aceste oferte sunt derulate, alături de condiţii atractive, au atras un interes semnificativ. Acest lucru este evident din cele aproape 29,5 miliarde de lei atrase în ultimii cinci ani", a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

Potrivit comunicatului, "Cooperarea dintre Statul român şi piaţa de capital pentru titlurile de stat Fidelis este în beneficiul tuturor părţilor implicate: statul obţine fonduri pentru susţinerea nevoilor financiare, în timp ce investitorii au acces la oportunităţi de investiţii sigure cu sprijinul guvernului român. Bursa şi consorţiul de intermediere facilitează aceste tranzacţii şi stimulează dezvoltarea pieţei interne de capital. Programul Fidelis exemplifică rezultatele pozitive care pot fi obţinute prin colaborarea dintre statul român şi piaţa de capital. Acesta promovează incluziunea financiară prin familiarizarea românilor cu mecanismele pieţei de capital şi prin oferirea unei căi sigure pentru gestionarea banilor investiţi", a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie), precum şi Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin 11 participanţi eligibili, transmite sursa citată.

Conform sursei menţionate, "Faptul că am înregistrat un nivel record de subscrieri de la iniţierea programului Fidelis denota atât succesul acestui instrument ca vehicul de investire şi economisire, dar şi capacitatea pieţei locale de a face aceste demersuri pe termen lung. în contextul geopolitic dificil, instrumentele propuse de Ministerul Finanţelor dezvoltă o clasă deja semnificativă de investitori, cei care caută cu precădere investiţii cu un grad scăzut de risc şi randamente atrăgătoare. Suntem, de asemenea, mulţumiţi să confirmăm trend-ul de susţinere a acestui tip de investiţii dat de scadenţele unor emisiuni anterioare şi reinvestirea fondurilor în emisiuni noi", a spus Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.

Potrivit datelor BVB, "Volumele record realizate în ultima emisiune Fidelis sunt o dovadă a creşterii constante a interesului investitorilor pentru acest tip de instrumente, certificând faptul că piaţa se maturizează şi Fidelis devine o opţiune investiţională tot mai prezentă în portofoliul investitorilor de retail", a declarat Emilian Dobran, Director Tranzacţionare Pieţe de capital, Alpha Bank România.

Potrivit BVB, "Volumele subscrise în emisiunile de titluri de stat Fidelis confirmă poziţionarea drept instrument financiar esenţial pentru economisire, precum şi pentru optimizarea deciziilor de management de portofoliu ale investitorilor de retail. Nivelul sporit de incertitudine din mediul economic, precum şi de pe pieţele financiare, cu pieţele de acţiuni în apropierea maximelor istorice, dar şi a inflaţiei şi dobânzilor pe paliere ridicate, încă departe de nivelurile aşa-zis normalizate, favorizează un nivel ridicat al cererii de instrumente cu venit fix emise de Statul român. Din această perspectivă, este de aşteptat ca titlurile de stat Fidelis să se bucure în continuare de o audienţă foarte bună în rândul investitorilor persoane fizice", a afirmat Irina Neacşu, Director Executiv Corporate Finance BRD - Groupe Societe Generale.

Conform sursei precizate, "Pentru BCR, fiecare nouă emisiune de titluri de stat Fidelis este un pas în normalizarea conversaţiei despre educaţie financiară, diversificare investiţională şi implicare activă în viaţa economică din România. Ne bucurăm să fim parteneri în acest program, care facilitează cu adevărat accesul la instrumente şi produse de investiţii pentru toţi cei interesaţi. De altfel, această listare record arată interesul tot mai mare al investitorilor retail, dar şi încrederea şi angajamentul acestora în consolidarea pieţei locale de capital", a declarat Andrei Ionuţ Popescu, Director Executiv Pieţe Financiare BCR.

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 8 - 17 aprilie, românii au plasat peste 19.000 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro, se mai arată în comunicat.

Veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital nu sunt impozabile, potrivit BVB.

În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv, conform aceleiaşi surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb